"Beaufort geeft weer wat perspectief aan toeristische sector"


De verwachtingen zijn hooggespannen voor kunsttriënnale Beaufort, waarbij 21 unieke kunstwerken in tien verschillende kustgemeenten te zien zullen zijn. Mensen bleven door corona een jaar lang zo goed als verstoken van cultuur en snakken nu naar een verzetje. Zelfs Blankenberge, die in 2018 niet deelnam, springt dit keer op de kar. "Westtoer en de curator hebben geluisterd naar onze verzuchtingen, waardoor we uitkijken naar een mooie samenwerking", zegt een tevreden burgemeester Daphné Dumery (N-VA). "We beslisten in samenspraak met de curator welke kunst er komt in onze gemeente en bepaalden ook mee welke kunstwerken blijven staan na de triënnale. De straat wordt meer dan ooit het nieuwe museum."

Ook gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu kijkt uit naar het kunstproject. "2021 wordt opnieuw een vreemd jaar voor het toerisme. Met Beaufort willen we perspectief bieden aan de sector. De artistieke creaties bieden nu meer dan ooit een meerwaarde voor de bezoekers. We voelen dat de nieuwe editie nu al leeft, want we krijgen dagelijks vragen. Het is ook een ideaal concept om coronaproof uit te werken. Bezoekers krijgen de kans om gedurende een lange periode de kunstwerken te bezoeken, waardoor een toeloop vermeden wordt."

Het thema van Beaufort 21 lijkt op dat van de vorige editie. "Als de hoogbouw aan de kust af en toe de vraag oproept ‘hoe heeft de mens de kust veranderd?', dan wordt de vraag nu omgedraaid: hoe heeft deze kust de mens veranderd?", legt curator Heidi Ballet uit. "De werken zijn geïnspireerd door lokale verhalen."

Muziekgroepen

Er worden werken van binnen- en buitenlandse kunstenaars in de kijker gezet. Nieuw is het muzikale project voor de kust van kunstenaar Ari Benjamin Meyers (US). Tijdens de zomer zullen lokale muziekgroepen in de kustgemeenten elk hun eigen versie spelen van een bepaald nummer tijdens een parade, gecoördineerd door de Verdammte Spielerei. Het nummer wordt als het ware ‘doorgegeven' van de ene gemeente aan de andere, een beetje zoals Chinees fluisteren. Westtoer doet een warme oproep aan alle amateurensembles om mee te doen. Er worden nog muziekgroepen gezocht in Bredene, Middelkerke en Blankenberge.

Bron: Het Laatste Nieuws, 4 februari 2021.