Druktebarometer toont ook in de paasvakantie de rustigste plekken aan de Kust


De hotels aan de Kust hebben minder goede verwachtingen. Veel hotels zijn open en stellen alles in het werk om de gasten een comfortabel verblijf aan te bieden. De vzw Kusthotels noteert dat een aantal hotels ook dicht blijven omdat de huidige situatie niet rendabel is.

De situatie verschilt van badplaats tot badplaats. Sommige hotels noteren een sterke bezetting. Andere blijven onder de 50% bezetting, ook door de stijgende annuleringen sinds de nieuwe richtlijnen. De hotels hopen bij goed weer op extra last minute reservaties.

De toeristische verhuurkantoren verwachten een drukke Paasvakantie. Qua verhuringen zien de meeste verhuurkantoren het aantal boekingen stijgen met 15 à 20%. Daarnaast ligt het aantal reservaties door eigenaars zelf ook hoger dan de voorgaande jaren. Hierdoor liggen de bezettingscijfers van de vakantiewoningen uitzonderlijk hoog.

Tal van kantoren melden dat ze volzet zijn, zeker voor de eerste week. Een aantal andere kantoren hebben wel nog wat aanbod, al is dit soms in de eerder kleine vakantiestudio's of de heel grote vakantiewoningen. In kustgemeenten waar traditioneel veel buitenlandse huurders te gast zijn (zoals Duitsers in De Haan-Wenduine) is er nog wat meer aanbod.

De verhuurkantoren noteren, en zeker voor de eerste week van de paasvakantie, een gemiddelde bezettingspercentage tussen 90 en 100%. De sector benadrukt dat een vakantiewoning tal van troeven biedt om veilig en coronaproof te verblijven aan zee.

Recread (de Vlaamse beroepsvereniging van campings, verblijfparken, vakantieparken en kampeerautoterreinen) noteert een goed belangstelling voor de Kust. Bij alle vormen van toeristisch kamperen is vooral het paasweekend en de eerste week  van de paasvakantie fel in trek, met een bezetting van 65 à 70% en zelfs 90 à 100% op specifieke plaatsen voor kampeerauto's. Het Belgische kampeerautopubliek kan niet naar het buitenland en dit is goed te merken bij de boekingen op de kustcampings.

Ook verhuuraccommodaties zijn al circa 90% volzet. Belgische kampeerders nemen de plaats in van de ontbrekende Nederlandse en Duitse gasten. Het ontbreken van internationale gasten is een probleem voor de kampeerbedrijven in en om Brugge. Bij goed weer verwacht de sector nog tal van last-minute boekingen. Vooral in de tweede week zijn er nog mogelijkheden.

Spreiding in tijd en ruimte

Westtoer en de tien kustgemeenten zijn klaar voor een ongewone paasvakantie. Ook nu zijn ‘welkom', ‘veilig' en ‘comfortabel' de belangrijke kernwoorden. "Met grote aandacht voor spreiding willen we te drukke momenten vermijden. Er wordt aangeraden om de druktebarometer op de website van de Kust te raadplegen. Die brengt een overzicht van huidige situatie in de badplaatsen en toont waar het rustig is aan zee. De website vermeldt ook activiteiten aan zee die in de paasvakantie interessant zijn.

Spreiding in tijd en ruimte geldt eveneens voor de paasvakantie. Mensen moeten zich veilig voelen. Onze gezondheid is een topprioriteit. We blijven de vakantiegangers goed informeren hoe ze in de huidige omstandigheden optimaal van de vakantiesfeer aan zee kunnen genieten. We zijn hoopvol dat de volgende vakantieperiodes in betere omstandigheden kunnen plaatsvinden.

Westtoer en de kustgemeenten raden bezoekers aan om zich vooraf goed te informeren over de initiatieven van zowel de ondernemers als de gemeenten, alsook over de nieuwe geldende maatregelen. Dit kan via de website van de kustgemeenten en via de toeristische website van de Kust. Er wordt met een link naar de applicatie van de NMBS ook aandacht besteed aan het reizen per trein naar de Kust.

Alle info: www.dekust.be

 Druktebarometer toont ook in de paasvakantie de rustigste plekken aan de Kust