39 Belgische stranden, jachthavens en zwemvijvers krijgen Blue Flag


Naar het strand met een rolstoel? 

Mensen met een beperking gaan ook graag naar het strand. Maar veel stranden zijn hier niet op voorzien. Op een Blue Flag-locatie vinden mensen met een beperking verschillende faciliteiten, zoals een aangepaste strandrolstoel, een voorbehouden parkeerplaats, toegankelijke sanitaire voorzieningen, toegankelijke steigers en stranden.  

Inter en de provincie West-Vlaanderen zetten hier met 'Zon, Zee... Zorgeloos' al 15 jaar op in, samen met verschillende kustgemeenten. Rolstoelgebruiker Els Vermandere uit Brugge vertelt: "Naar het strand gaan, dat is puur genieten voor mij. Echt, het is de beste therapie! Maar jarenlang kon dat niet. Tot ik de toegankelijke voorzieningen en de enthousiaste assistenten van Zon, Zee... Zorgeloos leerde kennen. Zo kan ik nu letterlijk zorgeloos naar het strand.' 

Wendy Metten, algemeen Directeur Inter, vult daarop aan: "Iedereen overal laten meedoen, daar doen we het voor! Elke zomer zorgen we dat meer dan 3.000 personen en hun gezinnen genieten van een toegankelijk strand. Daarom zijn we blij dat er ook op de Blue Flag stranden aandacht is voor die toegankelijkheid.'  

Blue Flag als toeristische troef 

Toerisme Vlaanderen steunt het duurzaamheidslabel dan ook graag. Minister van Toerisme en Omgeving, Zuhal Demir, is enthousiast: "De afgelopen zomers was het met momenten kreunen onder de aanhoudende hitte. Door de klimaatverandering ziet het ernaar uit dat die trend ook de komende jaren zal aanhouden. Een verfrissende duik in zwemwater van topkwaliteit is dan geen overbodige luxe. Dankzij aanhoudende inspanningen die de waterkwaliteit en de toegankelijkheid rond het water ten goede komen, mogen 39 stranden, vijvers en jachthavens in België vandaag meer dan terecht de Blue Flag hijsen. Een extra troef om mensen, mobiel en minder mobiel, te overtuigen van een dagje rond en in het water bij warm weer."  

Hoe krijgt een locatie een Blue Flag? 

Om Blue Flag-label te krijgen moeten locaties aan een flinke lijst criteria voldoen. Een externe auditeur, een onafhankelijke Belgische jury én een internationale jury evalueren elk jaar de locaties. Proper (zwem)water is het meest voor de hand liggende, maar daarnaast worden veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid gecheckt (de aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal, de beschikbaarheid van drinkwater...) en hoe het staat met milieu- en duurzaamheidsmanagement (een proper strand waar je afval kan sorteren, propere toiletten...). Ook belangrijk is dat bezoekers goed geïnformeerd worden over de huidige waterkwaliteit en een informatiebord aantreffen met een overzichtskaart van de locatie, waarop ook lokale natuurgebieden staan.  

In België wordt Blue Flag gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met de steun van Toerisme Vlaanderen -die mee zorgt voor de promotie van de bijzondere locaties- en Aquafin, dat zorgt voor de uitstekende waterkwaliteit. 

Benieuwd? 

Op zoek naar een plek om het water in te duiken of je boot aan te meren? Een overzicht van alle Blue Flag locaties vind je op www.blueflag.be/locations.   

 

Lees hierna de speech van Sabien:

Dames en heren,

Het is een eer om als gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer hier vandaag aanwezig te kunnen zijn.

Het zijn bijzondere tijden voor het toerisme in ons land. Covid zorgde voor een nooit geziene crisis. Het was en blijft niet evident. En toch.

De Belgen hebben hun eigen land, en zelfs hun eigen streek, opnieuw ontdekt. Met de zomer in aantocht kunnen we hoopvol zijn.

De Kust blijft een favoriete bestemming van de Belg. ‘Welkom, veilig en comfortabel' zijn ook nu de kernwoorden. Met Westtoer, de kustgemeenten, de toeristische sector en andere partners besteden we veel aandacht aan communicatie naar het brede publiek.

Spreiding in tijd en ruimte is een belangrijk thema.

Mensen moeten zich veilig voelen. Onze gezondheid is een topprioriteit. We blijven de vakantiegangers goed informeren hoe ze in de huidige omstandigheden optimaal van de vakantiesfeer aan zee kunnen genieten. We zijn hoopvol dat de komende vakantieperiodes in betere omstandigheden kunnen plaatsvinden.

Graag vermeld ik even de druktebarometer op de website van de Kust.

Dit communicatie-instrument, ondertussen als 2,5 miljoen keer geraadpleegd,  brengt een overzicht van huidige situatie in de badplaatsen en toont waar het rustig is aan zee. De website toont ook activiteiten aan zee die interessant zijn.

Dames en heren,

Toeristische bestemmingen besteden meer dan ooit aandacht aan duurzaamheid, ecologie en milieubewustzijn. Daarom kan een initiatief als Blue Flag een extra dimensie bieden. Ook de toegankelijkheid voor mensen met een beperking is een aandachtspunt voor toeristische bestemmingen.

 

Ook met de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer besteden we aandacht aan de toegankelijkheid aan de Kust.

Naast een algemene brochure en informatie op de digitale kanalen zorgt Westtoer ook op de fiets- en wandelkaarten voor informatie over toegankelijkheid.

Zo vermeldt de brochure van de kustwandelroute ook de toegankelijke tramhaltes, openbare toiletten en de toegankelijke cafés en restaurants.

De routekaarten van Westtoer duiden aan waar de toegankelijke fietslussen zich bevinden.

Met de Provincie West-Vlaanderen voorzien we jaarlijks in een werkingssubsidie voor Inter. Graag wil ik nog even de extra aandacht vestigen op het initiatief ‘Zon, Zee... Zorgeloos'.

Aan de Kust is een toegankelijke strandomgeving meer dan belangrijk. Op de Blue Flag-locaties vinden mensen met een beperking verschillende faciliteiten. Al 15 jaar werken de Provincie West-Vlaanderen, Inter en een hele reeks kustgemeenten hiervoor samen.

In 2006 sloegen we de handen in elkaar om de kustbeleving voor iedereen toegankelijk te maken. Wat betekent dat concreet? Alle gemeenten die deelnemen, voorzien een toegankelijk toilet, omkleedruimte, voorbehouden parkeerplek, een toegankelijke strandtoegang met verhard pad en strand- en zeerolstoelen die gratis te ontlenen zijn. In de zomermaanden kunnen bezoekers ook rekenen op assistentie van gemotiveerde jobstudenten. Zij krijgen een opleiding om mensen die hulp nodig hebben te begeleiden.

De cijfers liegen er niet om: in 2019 waren er meer dan 4000 interventies. Reden genoeg om dit feestjaar nog een tandje bij te steken. Samen met de deelnemende kustgemeenten hebben we ook al in de paasvakantie de mogelijkheid voorzien om een strandrolstoel gratis te ontlenen.

Momenteel zijn zes kustgemeenten ingestapt: Nieuwpoort, De Haan, Oostende, Zeebrugge, De Panne en Bredene. Samen zorgen ze voor acht toegankelijke locaties op het strand. De ambitie is een volledig toegankelijke kuststrook. Het blijft een work in progress. We blijven onderhandelen met de kustgemeenten om dit project verder uit te breiden. We zijn overtuigd van het belang van ‘Zon, Zee... Zorgeloos'. Het project is een unieke combinatie van een aantal infrastructuuringrepen en het inzetten van opgeleide assistenten om hulp te verlenen aan mensen met een motorische en/of visuele handicap om zich op het strand te begeven.

Ik dank jullie voor jullie aandacht en dan geef ik nu graag het woord aan mevrouw Wendy Metten, algemeen directeur van Inter, die zal toelichten wat toegankelijkheid betekent in het leven van mensen met een beperking.

 39 Belgische stranden, jachthavens en zwemvijvers krijgen Blue Flag