Nieuw uitkijkpunt in toren Sint-Maartenskerk Kortrijk


"Meer dan ooit is recreatie in eigen streek enorm belangrijk. We kiezen er dan ook resoluut voor om intensief verder te timmeren aan het verhaal van Horizon 2025. Het nieuwe uitkijkpunt in Kortrijk is een prachtig nieuw initiatief binnen dit project. Het uitzicht vanop 65 meter hoogte is werkelijk indrukwekkend en laat je op een andere manier kennismaken met deze bruisende stad in de Leiestreek", zegt Sabien.

Adembenemend zicht op de omgeving

Voortaan is de toren van de Sint-Maartenskerk dagelijks gratis toegankelijk. Een beklimming van 246 treden brengt je tot op 65 meter hoogte. Daar wacht je een prachtig panoramisch uitzicht op het Belfort en het Begijnhof (beide UNESCO-werelderfgoed), het historisch stadhuis en de K-Toren. Bij helder weer is zelfs de Kemmelberg zichtbaar.

Om het uitkijkpunt te realiseren, was een grondige renovatie nodig. Die maakte de toren op een veilige manier toegankelijk voor jong en oud. "246 treden is niet niks maar het zicht en de weg naar de top maken het ontegensprekelijk de moeite waard. Een prachtig zicht vanuit het historisch hart van onze stad. Deze trekpleister zal enkel maar meer volk lokken naar onze stad. De gratis toegang tot dit spectaculair vergezicht zullen we gretig meenemen in onze stadsmarketingcampagnes," aldus Arne Vandendriessche, schepen van Toerisme.

Een bewogen geschiedenis

De Sint-Maartenskerk dateert uit de middeleeuwen. Deze gotische kerk verrees hier tussen 1390 en 1466, nadat eerder op de site een bedehuis en een romaanse kerk werden opgericht. In 1862 sloeg het noodlot toe en werd de kerktoren getroffen door de bliksem. Het houten gedeelte van de toren brandde volledig af. In de daaropvolgende jaren werd de torenspits in ere hersteld. Het houten molenrad dat toen gebruikt werd tijdens de restauratie is te zien tijdens de klim naar het uitkijkpunt.

Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed: "Dit project is een nieuwe stap in het opwaarderen en toegankelijk maken van onze monumenten in het historisch stadscentrum, nadat eerder onder meer de Broeltorens, het Stadhuis en het Begijnhof aan bod kwamen. Al eeuwenlang is de toren een icoon van Kortrijk, hij is van kilometers ver zichtbaar en figureert op tal van historische afbeeldingen. Dat de toren nu dagelijks zal worden opengesteld vormt een grote meerwaarde voor zowel de bewoners als de bezoekers van onze stad".

Goede partnership

Om het uitkijkpunt te realiseren, werkten Stad Kortrijk, de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer samen met verschillende partners. Zo waren de Kerkfabriek en het Agentschap Onroerend Erfgoed erg enthousiast om de toren in zijn volle glorie te herstellen.

Praktisch

Wie het uitkijkpunt in de Sint-Maartenskerk wil bezoeken, kan gratis tickets afhalen bij de toeristische dienst of online bestellen via https://www.toerismekortrijk.be/nl/sint-maartenskerk

Meer info: http://www.kortrijk.horizon2025.be/

 Nieuw uitkijkpunt in toren Sint-Maartenskerk Kortrijk  Nieuw uitkijkpunt in toren Sint-Maartenskerk Kortrijk  Nieuw uitkijkpunt in toren Sint-Maartenskerk Kortrijk