Boek 'De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid' toont panorama kustlijn na WO II


Unieke taferelen
Het boek neemt de lezer mee naar 4 augustus 1945, een zonnige dag in de zogenaamde ‘zomer van de vrijheid'. Die dag nam een Amerikaans legervliegtuig haarscherpe, bijzonder gedetailleerde luchtfoto's van de hele Belgische kuststrook, van Knokke-Heist tot De Panne.

Op de foto's is te zien hoe bezoekers op de vele badplaatsen baden en genieten in de zon, het strand en de strandcabines, de duinengordel, de havens, het ongerepte en landschappelijk rijke hinterland. Daarnaast zijn ook duidelijke sporen en de littekens te zien van de oorlog die net voorbij is, met daarbij ook de fameuze Duitse Atlantikwall. De foto's tonen ook de overgang aan van de bebouwing aan de kust, van elitair tot massatoerisme.

Bijzonder tijdsdocument
Het boek is een uniek tijdsdocument. Birger Stichelbaut en Wouter Gheyle, archeologen aan de UGent, ontdekten eind 2019 de filmrol met de foto's in de US National Archives in Maryland in de Verenigde Staten. Dat gebeurde tijdens een onderzoek naar tienduizenden luchtfoto's die de Amerikaanse luchtmacht in België nam in 1940-1945. De foto's springen meteen in het oog, want ze zijn niet recht naar beneden, verticaal gefotografeerd maar vanuit een schuine hoek.

De onderzoekers geven extra uitleg bij de oorlogsdetails op de foto's. Co-auteur Jeroen Cornilly geeft duiding bij de kunstarchitectuur. Hij schreef speciaal voor dit boek het verhaal van 100 jaar kusttoerisme.

Groot formaat
Het boek ‘De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid' telt 264 bladzijden. In het boek zijn 200 afbeeldingen te zien, waarvan 83 panoramafoto's. Om alle details tot hun recht te laten komen is er gekozen voor een groot formaat boek, waardoor de beelden op 60 cm breedte en 38 cm hoogte weergegeven zijn. Via de coördinaten op de foto's wordt de lezer langs meer dan 800 hotspots gegidst. De kostprijs van het boek bedraagt 59,90 euro.

Het boek werd uitgegeven door Tijdsbeeld uitgeverij in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen en de UGent, vakgroep Archeologie.

Over de auteurs
Birger Stichelbaut is postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Archeologie aan de UGent. Hij heeft bijzondere interesse voor de landschappen en archeologie van 20ste-eeuwse conflicten en is gespecialiseerd in het gebruik van historische luchtfoto's. Sinds 2014 coördineert hij het Centrum voor Historische en Archeologische Luchtfotografie.

Wouter Gheyle is postdoctoraal onderzoeker aan de UGent, vakgroep Archeologie. Hij bestudeert de archeologie en het erfgoed van moderne conflicten op een landschappelijke schaal aan de hand van historische luchtfoto's en digitale hoogtemodellen.

Jeroen Cornilly is kunsthistoricus, master in de monumentenzorg en doctor in de ingenieurswetenschappen (architectuur). Bijna twintig jaar lang was hij verbonden aan de erfgoeddienst van de Provincie West-Vlaanderen. Hij is nu archivaris in het Letterenhuis (Antwerpen).

Mathieu de Meyer is sinds 2011 voor de Provincie West-Vlaanderen coördinator-conservator van Atlantikwall Raversyde en ANNO 1465 in Oostende.

Praktisch - ‘De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid'

Verschijningsdatum: 26 juli 2021
Kostrijs: 59,90 euro
Formaat: Hardcover op 38x30 cm, 264 blz.
Uitgeverij: Tijdsbeeld

Het boek is te koop in de boekenhandel, provinciedomein Duinpanne (De Panne), Zwin Natuur Park (Knokke-Heist), Informatiecentrum Tolhuis (Brugge), provinciedomein Raversyde (Oostende) en www.west-vlaanderen.be/webshop

 

Lees hierna de speech van Sabien:

Al sinds 2009 werken de Provincie West-Vlaanderen, het In Flanders Fields Museum en de Universiteit Gent intensief samen op het vlak van historische en archeologische luchtfotografie uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 werd deze samenwerking vastgelegd in 'het centrum voor historische en archeologische luchtfotografie'.

In dit centrum voor historische en archeologische luchtfotografie werd een stevige wetenschappelijke basis gelegd voor tal van projecten. De opgebouwde expertise werd bijvoorbeeld mee aangewend voor het opmaken van desktopstudies en archeologienota's voor onze diensten waterlopen en mobiliteit. Maar naast het werk achter de schermen leidde dit voornamelijk tot een hele resem aan publieksgerichte projecten. Van tentoonstellingen in het In Flanders Fields Museum, over applicaties over de Ieperboog en de Frontbomen, tot begeleide rondleidingen op de archeologiedagen en een boek over de WOI-luchtfotografie. De output en de interesse voor deze historische luchtfoto's zijn enorm.

En ook het potentieel voor jongere historische luchtfoto's is groot. In 2014 werd de bestaande samenwerking verlengd en werd ze verder uitgebreid met Raversyde. Ook de luchtfoto's van de tweede Wereldoorlog bieden een enorm potentieel op wetenschappelijk én publieksgericht vlak. Er is de voorbije jaren een grote weg afgelegd wat betreft de inventarisatie en interpretatie van deze luchtfoto's. En ook de eerste publieksgerichte activiteiten werden reeds georganiseerd. Naast de openluchttentoonstelling ‘Atlantikwall in vogelvlucht' die hier in het domein doorging stellen we vandaag dus ook dit boek voor ‘De Kust, 4 augustus 1945' met unieke luchtfoto's van de hele kustlijn. Zo meteen horen jullie de toelichting van de co-auteurs.

Maar het is nog niet gedaan, in het centrum voor historische en archeologische luchtfotografie werken we verder, zowel aan de ontsluiting van WOI als WOII luchtfoto's en hopen we nog veel van dergelijke mooie projecten aan jullie te kunnen voorstellen in de toekomst.

Ik dank u.

 

 Boek 'De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid' toont panorama kustlijn na WO II  Boek 'De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid' toont panorama kustlijn na WO II  Boek 'De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid' toont panorama kustlijn na WO II  Boek 'De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid' toont panorama kustlijn na WO II
 Boek 'De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid' toont panorama kustlijn na WO II