Beaufort 21 presenteert nieuwe projecten in het najaar


Beaufort 21 blikt terug op drie geslaagde maanden.
"De voorbije zomervakantie vonden heel wat mensen de weg naar de Kust, en daar heeft de zevendee editie van de kusttriënnale zeker toe bijgedragen. Wie nog niet de tijd vond om de kunstwerken te ontdekken, kan dat dit najaar zeker nog. De Kust is ook dan de ideale plek om uit te waaien, en de tijd te nemen de Kust en de kunstwerken te  ontdekken in elk van de tien badplaatsen."
- Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer en gedeputeerde.

Nieuw voor Beaufort is dat er ook enkele eenmalige performances deel uitmaken van het programma.
"Beaufort 21 brengt dit jaar naast het beeldenpark van 20 sculpturen in de tien badplaatsen ook een programma met evenementen en unieke performances, speciaal gecreëerd voor Beaufort. Zo krijgt het beeldenpark naast een permanent karakter, ook een extra dimensie met eenmalige artistieke interventies."
-
Heidi Ballet, curator Beaufort 21.

Het programma:

 • 04-05.09 - The 100% Exposure Buddy, Nel Aerts & Gert Verhoeven, zeedijk Oostende
  Nel Aerts en Gert Verhoeven bewerken een golfkar met ductape, en maken van het transportmiddel meteen ook een kunstobject. De golfkar diende oorspronkelijk als elektrische wagen waarmee golfers zich verplaatsen op de court. Door het elders in gebruik te nemen wordt het karretje "off road", als een kar die even de sporen kwijt is. Zeker als twee artiesten beslissen hun eigen route te rijden. De buggy heeft vier zitplaatsen: twee voor de kunstenaars, en twee achteraan. Ze organiseren 100% exposure tours, waarbij het gegeven "gezien worden" even belangrijk is als wat er te zien is vanuit de kar. De artiesten plannen een programma met lezingen, vip-tours en rondleidingen. De golfkar zal ingehuldigd worden door curator Heidi Ballet op zaterdag 4 september in Oostende. Daarna is het aan het publiek om mee in hun kar te stappen. 
 • 05-06.11- Dwarf Lift Dwarf sings "Pirates Who's Who", Saâdane Afif, Grand Casino Knokke-Heist
  De Franse artiest Saâdane Afif liet in 2019 tien liedteksten schrijven in relatie met z'n tentoongestelde werk Pirate's Who's Who in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Siegen (Duitsland). Daar stelde hij een verzameling boeken over piraterij tentoon. Voor Beaufort gaf hij de tien Pirates Who's Who-teksten aan Valentin Noiret, lid van de  Brusselse band Dwarf Lift Dwarf, die ze op muziek zette. Deze lokale performers zetten de songteksten naar hun eigen hand, de geadapteerde songs zullen door Afif ter plaatse omgevormd worden tot een nieuw kunstwerk.
 • 29.08 - 17.10 - The Long Parade, Ari Benjamin Meyers, Die Verdammte Spielerei en lokale muziekgroepen
  De Amerikaanse componist Ari Benjamin Meyers componeerde speciaal voor Beaufort een muziekstuk. Het Gentse wandelorkest trekt er elk weekend mee van badplaats naar badplaats, en brengt het muziekstuk op het strand en op de dijk, telkens bijgestaan door een lokale groep muzikanten. Op 29 augustus vertrekt The Long Parade in Bredene, 12 september vanuit De Haan, 19 september vanuit Blankenberge, 25 september vanuit Zeebrugge, om op 17 oktober af te sluiten in Knokke-Heist en van daaruit verder te trekken tot aan de Nederlandse grens.
 • 30.10 - Carte blanche, Maxime Jean-Baptiste en Sandra Muteteri Heremans / Monokino, in Mu.Zee Oostende
  In het kader van Cracks & Crumbles, het filmproject van het collectief Monokino tijdens Beaufort 21, cureren visuele kunstenaars Maxime Jean-Baptiste en Sandra Muteteri Heremands een filmprogramma over de notie van zwarte en afwezige beelden. Een avond waarin cinematografische vormen in dialoog gaan met elkaar doorheen de projectie van meerdere films en video's, afgewisseld met een performatieve discussie tussen de twee kunstenaars over de cinematografische esthetiek van "de leegte" en de mogelijke representatie daarvan.
 • Tot 02.01.2022: ... and those North Sea Waves whispering sunken stories, Sammy Baloji, In Flanders Fields Museum Ieper
  Het Beaufort 21-werk dat de Belgisch-Congolese artiest Sammy Baloji presenteert in Zeebrugge is een echo van een installatie die hij tentoonstelt in In Flanders Fields Museum in Ieper, waar hij artiest-in-residentie is. Hij onderzoekt er de subtiele maar ingewikkelde banden tussen z'n thuisland Congo en haar vroegere kolonisator België. Doorheen het prisma van de Eerste Wereldoorlog biedt hij een blik op de manier waarop de kolonie niet alleen onmisbaar was voor de oorlogsvoering door Europa, maar ook voor haar aanspraken op wereldwijde dominantie, het kapitalisme en de verantwoordelijkheid voor de huidige klimaatcrisis, een van de thema's van Beaufort 21. De installatie in In Flanders Fields Museum bestaat uit beeld, sculptuur en geluid, en plaatst uiteenlopende visies - zowel vanuit de lucht als horizontaal, westers en inheems - naast elkaar in een poging na te gaan wat hen verbindt. 

Beaufort loopt tot 7 november 2021. Alle info: www.beaufort21.be

 Beaufort 21 presenteert nieuwe projecten in het najaar Beaufort 21 presenteert nieuwe projecten in het najaar Beaufort 21 presenteert nieuwe projecten in het najaar Beaufort 21 presenteert nieuwe projecten in het najaar