Week van de Geletterdheid: Sabien aan de slag als vrijwilliger in het digipunt in Roeselare


Toegang tot digitale media

Niet iedereen beschikt over een laptop of moet één laptop delen met meerdere gezinsleden. Dit is niet evident. Zeker niet nu we met zijn allen massaal van thuis uit werken en schooltaken steeds vaker digitaal verlopen. Verschillende loketten sloten ook hun deuren en schakelden over naar een online dienstverlening.

Het Welzijnshuis van Roeselare zette sterk in op de toegang tot digitale technologie. Dit was nodig getuigt Dimitri Lefere, opbouwwerker van Samenlevingsopbouw:  "De Kom-Af gaat elke dinsdagnamiddag door in #RSLopPost. Hier kan je terecht voor een babbel, een drankje, informatie en verschillende activiteiten. Omwille van corona moesten we tijdelijk overschakelen naar een digitaal alternatief. Al snel bleek dat niet iedereen over de geschikte apparatuur beschikt. Via het Welzijnshuis konden verschillende bezoekers toch een computer aanschaffen."

Inzetten op digitale vaardigheden

Naast de vraag naar een toestel, groeide ook de vraag naar laagdrempelige ondersteuning om met het toestel te kunnen werken. Zo kregen we vragen over het gebruik van online toepassingen, o.m. om les te kunnen volgen, inloggen op mijn burgerprofiel, online belastingen invullen, mailadres aanmaken, ...  Om hieraan tegemoet te komen werd het digipunt opgericht. Inwoners kunnen er terecht om gratis gebruik te maken van de computers en Wifi en krijgen begeleiding.

Sinds 26 augustus kan je in het digipunt ook terecht om te studeren, huiswerk te maken en voor andere (digitale) leervragen. Hiervoor werkt Samenlevingsopbouw samen met het Huis van het Leren.

Kelly Lebon, coördinator van het Huis van het Leren: ‘Huis van het Leren begeleidt met haar deelwerking Leerwinkel jaarlijks meer dan 1.000 volwassenen naar levenslang leren. Om hun kansen op een succesvol leertraject te optimaliseren, willen we een veilige omgeving bieden waar deze volwassenen digitale ondersteuning en leerondersteuning krijgen.

De Week van de Geletterdheid

Op 6 september begint de Week van de Geletterdheid. Het thema voor 2021 is e-inclusie. Dit is niet verwonderlijk gezien de digitale ongelijkheid tijdens de coronacrisis zichtbaarder werd dan ooit tevoren. Sabien Lahaye-Battheu (Gedeputeerde provincie West-Vlaanderen), B. Wenes (schepen stad Roeselare), G. Coppé (schepen stad Roeselare) en P. Delrue (OCMW voorzitter Stad Roeselare) dragen hun steentje bij en engageerden zich om een middag mee te draaien als vrijwilliger in het digipunt.

Het digipunt dankt zijn bestaan en succes ook aan zijn vrijwilligers. Nieuwe kandidaten zijn altijd welkom. Kan je zelf goed overweg met computer, smartphone of tablet en wil je andere inwoners mee op weg helpen hierbij? Neem dan contact op met het digipunt.

Meer info? Wil je een afspraak?

Dimitri Lefere | Opbouwwerker Samenlevingsopbouw | 0484 67 45 54| dimitri.lefere@samenlevingsopbouw.be

Frieke Alliet | Huis van het Leren | 0472 34 18 43| frieke@leerwest.be

Locatie & data van het digipunt.

#RSLopPost, Brugsesteenweg 44, 8800 Roeselare

Op donderdagnamiddag 09/09, 23/09, 07/10, 21/10 en 04/11 tussen 13u en 16u    

 

 Week van de Geletterdheid: Sabien aan de slag als vrijwilliger in het digipunt in Roeselare