Het Brugse Ommeland presenteert vijf sterke verhaallijnen


Bekijk hier de reportage van Focus/WTV.

De vijf verhaallijnen samen maken de regio uniek en komen bijeen in de baseline ‘zalig echt' van de nieuwe huisstijl. Ze zorgen ervoor dat stakeholders zich verzamelen rond een gezamenlijk verhaal. Toekomstige initiatieven die worden ontwikkeld, moeten aansluiten bij het DNA van de regio. 

Straffe erfgoedverhalen

Het Brugse Ommeland onderscheidt zich door in te zetten op straffe verhalen en belevingen die eigen zijn aan de plek. De regio is immers rijk aan verhalen en personages gekoppeld aan bijzondere erfgoedplekken (zoals abdijen en kastelen). Op deze plekken wordt gestreefd naar een grotere beleving. Via straffe erfgoedverhalen wordt de link met kunststad Brugge gelegd en kunnen er meerdaagse belevingen ontwikkeld worden.

Authentiek groen

De ‘groene draad' door het beleidsplan is het versterken van de landschapsbeleving. Het groene karakter van de regio is hét uithangbord. Het Brugse Ommeland telt diverse landschappen die uniek zijn: polders, bossen, velden en meersen en glooiende weidelandschappen. Deze landschappen en de beleving ervan worden in de komende jaren versterkt. Daarbij ligt een focus op de Zwinstreek en het Landschapspark Bulskampveld. Beide regio's zijn trouwens kandidaat voor de erkenning als Vlaams landschapspark. Het fiets- en wandelaanbod in de regio wordt vernieuwd en verder verfijnd. De fysieke link met Brugge en de Kust is een belangrijk aandachtspunt.

Kansen voor ondernemers

Het nieuw beleidsplan plan bevat ook heel wat kansen voor de sector. Via 8 concrete tips kunnen toeristische ondernemers meteen aan de slag: hoe mee de energietransitie kan maken, hoe integreer je duurzame innovatie in je werking, en hoe pas je de nieuw ontwikkelde verhaallijnen toe in je eigen onderneming. De tips komen van een panel van experten, zoals Pieter Boussemaere, die mee het beleidsplan vormgaf op vlak van verduurzaming en energietransitie, of het Kenniscentrum van Westtoer als het over het gebruik van cijfers in toeristische ondernemingen gaat.

Nieuwe huisstijl

Naar aanleiding van het nieuwe toeristisch beleidsplan is er ook werk gemaakt van een rebranding. De nieuwe huisstijl én de vijf verhaallijnen vatten samen wat de regio uniek maakt. Niet enkel de economische surplus is belangrijk: het Brugse Ommeland kiest bewust voor een duurzaam toerisme met een meerwaarde voor zowel gasten, ondernemers als inwoners. Het nieuwe beleidsplan vermeldt de cijfers en SWOT-analyse, de uitdagingen, de ambitie en doelstellingen, maar de focus ligt vooral op de acties om tussen 2021 en 2027 uit te voeren.

Eerste tekenen van toeristisch herstel                                                                                                      

Afgelopen zomer noteerde de toeristische sector van het Brugse Ommeland de eerste tekenen van toeristisch herstel. Vooral Belgen kiezen vaker voor een vakantie in eigen land. Toch is er nog een lange weg te gaan: hotels en jeugdlogies bijvoorbeeld, die vorig jaar de zwaarste klappen kregen, registreerden in de eerste acht maanden van 2021 nog altijd een derde minder overnachtingen dan in 2019. 

In 2019 was het Brugse Ommeland een groeiende regio, 167 000 verblijfstoeristen waren samen goed voor 360 000 overnachtingen. In vergelijking met 2018 was dit een toename van 10%. Vergeleken met 2015 steeg het aantal verblijfstoeristen zelfs met 30%. In 2020 is de toeristische activiteit in de regio echter fors gedaald omwille van COVID-19: het aantal verblijfstoeristen is vorig jaar meer dan gehalveerd. Opvallend is wel dat de vakantiewoningen veel meer Belgen hebben ontvangen dan in 2019 (+37%).

In 2020 blijft het Brugse Ommeland dé toeristische fietsregio in West-Vlaanderen met 2,7 miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk, dat is een toename van 33% tegenover 2019. Ook in 2021 blijft het fietsen populair met 17% meer fietsers dan in de periode januari-augustus 2019.

Het volledige strategisch beleidsplan toerisme & recreatie Brugse Ommeland 2021 - 2027 vind je op www.brugseommeland.be/beleidsplan

 Het Brugse Ommeland presenteert vijf sterke verhaallijnen