Domein De Lovie erkend als Open Erfgoed, Sabien zit mee aan tafel


Domein De Lovie ligt min of meer centraal in de Westhoek, tussen de bergen en de zee, maar ook nabij de Franse grens. Het domein speelt vooral een rol als point of interest in het recreatief netwerk van de regio, maar ook op vlak van evenementen is het een waardevolle locatie.

Domein De Lovie versterkt het aangrenzende interessant gebied rond St.-Sixtus, van oudsher een interessante bestemming voor veel toeristen. De St.-Sixtusbossen en de Canadabossen, aangevuld met diverse logies (camperterreinen, camping, vakantiewoningen), restaurants/cafés, en interessante POI's, zijn een sterk gegeven rond het historische St.-Sixtus. Beide groengebieden vormen één coherent geheel met diverse toeristische troeven.

Wandelen en (elektrisch) fietsen won nog meer aan belang door corona dan voorheen. Het recreatief apparaat, dat hiervoor als basis dient, is om en bij het domein sterk ontwikkeld. Het ‘Wandelnetwerk Hoppeland' is goed voor 230 km wandelplezier en heeft om en bij Domein De Lovie zijn centrale kern. Het wandelnetwerk gaat sinds een aantal jaar dwars door het domein, wat een meerwaarde is voor de wandelaar op vlak van natuur- en erfgoedbeleving.

Ook de provinciale Sint-Sixtuswandelroute, één van de meest populaire wandelroutes in de Westhoek, doorkruist het domein. Recenter werd ook een gloednieuw multimovepad met spelelementen voor kinderen van het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos geopend aan de rand van het domein, via dewelke er ook kennis wordt gemaakt met De Lovie.

Het is één van de drie eerste multimovepaden die in Vlaanderen werd geopend.

Ook voor het regionale fietstoerisme speelt De Lovie een belangrijke rol. Het fietsnetwerk Westhoek komt net als diverse lusvormige provinciale fietsroutes zoals de bierfietsroute Poperinge-Vleteren, de Hoppelandfietsroute en de Westhoek K(a)D(ee)route voor kinderen langs het domein. De Lovie is een gegeerde stopplaats voor menig fietser.

Kasteel De Lovie heeft een belangrijke erfgoedwaarde. Het kasteel en zijn decor zijn bijvoorbeeld zeer interessant voor het houden van kwaliteitsvolle tijdelijke expo's. Zo hadden we al de succesvolle expo in het kader van het WO I-project Feniks 2020 en nog recenter werd het kasteel met domein voor het eerst één van de drie locaties voor het gerenommeerde Kunstenfestival Watou. Uit het bezoekersonderzoek 2021 van Kunstenfestival Watou weten we dat de bezoekers, die kwamen uit Vlaanderen en Nederland, de locatie hoog in het vaandel droegen want de tevredenheid erover was bijzonder groot.

Ook het pop-up zomerterras met streeklekkers aan de voet van het kasteel werd bijzonder gemaakt door menig fiets- en wandelaar of bezoeker van het kunstenfestival.

 

 Domein De Lovie erkend als Open Erfgoed, Sabien zit mee aan tafel