PRUP van regionaal bedrijf Sadef (Hooglede) definitief vastgesteld


Aanpassingen naar aanleiding van het openbaar onderzoek

Na de voorlopige vaststelling van het ontwerp-PRUP door de provincieraad op donderdag 22 april 2021, liep het openbaar onderzoek van maandag 17 mei tot vrijdag 16 juli 2021. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden 2 adviezen en 56 bezwaren ingediend. De adviezen en bezwaren werden behandeld door de Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening (PROCORO) en leidden tot heel wat aanpassingen.

Strengere normen voor buffers
De Stationsstraat werd uit het plangebied gehaald op vraag van de omwonenden. Daarnaast werd de breedte van de groenbuffer aan de Stationsstraat verruimd naar 5 meter en moet de geluidsbuffer een beplant scherm zijn. Ook is de opening in de geluidsbuffer beperkt tot een hoogte van 3 meter om vrachtverkeer aan die kant te ontmoedigen.

De voorschriften voor de geluidsbuffers aan de achterzijde van de woningen in de Gudrunstraat werden gespecifieerd: ze moeten ingericht worden als ofwel een beplant scherm ofwel een beplante talud (of een combinatie van beide). De bestaande geluidsbuffers moeten ook voldoen aan de nieuwe strengere voorwaarden inzake geluid, dus 6 meter hoog en ingericht als beplant scherm of beplante talud (of een combinatie van beide). Ook is de aanleg van de geluidsbuffers een voorwaarde om te mogen bouwen in de logistieke zone.

De overige groenbuffers werden overal verbreed tot 10 meter, ze moeten ook 10 meter beplant worden en waterbuffering in de buffers is uitgesloten.

Bezoekerscentrum
Er werd een extra toegang voorzien in de Stationsstraat nabij de rotonde met de Bruggesteenweg voor het bezoekerscentrum ter hoogte van de rotonde, wel met beperkingen van doorgang en het aantal parkeerplaatsen om overlast op die plek te beperken. In de zone van het bezoekerscentrum mogen gebouwen dichterbij de rooilijn van de Bruggesteenweg opgetrokken worden.

Andere aanpassingen in de voorschrijften
Om de stabiliteit bij de ontwikkelingen te garanderen werd er een minimale beschermingsstrook van 2 meter opgenomen ter hoogte van de Gudrunstraat. Daarnaast werd in de voorschriften opgenomen dat er voldoende beplanting voorzien moet worden en gras ingezaaid moet worden om het afschuiven van grond tegen te gaan.

Er werden daarnaast nog verschillende voorschriften duidelijker gemaakt: er werd specifiek omschreven welke functies toegelaten zijn op het bedrijventerrein; de inrichting van de inritten om wachtrijen op de openbare weg tegen te gaan werd beschreven; en er moeten snelheidsbeperkende maatregelen op de interne bedrijfswegen voorzien worden om overlast voor de buurt te beperken.

Vervolg procedure
Na de definitieve vaststelling door de provincieraad worden de plannen aan de Vlaamse Regering overgemaakt, die beschikt vervolgens over een termijn van 45 dagen om het PRUP al dan niet te schorsen. Het PRUP treedt in werking 14 dagen na publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad.

De volledige plannen zijn na de definitieve vaststelling te consulteren op de website.

[ www.west-vlaanderen.be/sadefherziening ]

 PRUP van regionaal bedrijf Sadef (Hooglede) definitief vastgesteld  PRUP van regionaal bedrijf Sadef (Hooglede) definitief vastgesteld  PRUP van regionaal bedrijf Sadef (Hooglede) definitief vastgesteld  PRUP van regionaal bedrijf Sadef (Hooglede) definitief vastgesteld