Werken nieuwe schietstand voor West-Vlaamse Politieschool in Zedelgem van start


Noodzaak van een schietstand voor de politiediensten

De Provincie West-Vlaanderen neemt haar verantwoordelijkheid op vlak van veiligheid op. De huidige schietstand van de West-Vlaamse Politieschool is gevestigd in Assebroek en is dringend aan vervanging toe. Een schietstand op de site van het Provinciaal Opleidingscentrum voor de Veiligheidsdiensten (POV) is niet enkel praktischer, maar eveneens onontbeerlijk om de studenten op te leiden en de korpsen de kans te geven om te blijven trainen op hun technieken rond geweldsbeheersing en schieten. Op die manier kan de West-Vlaamse Politieschool eveneens verder kwalitatieve schietopleidingen blijven aanbieden.

Daarnaast kan de oefenbaan gebruikt worden om realistische scenario's te oefenen tijdens opleidingen voor alle veiligheidsscholen gevestigd op de site zoals interventies op een autosnelweg.

Nieuwe infrastructuur

De schietruimte bestaat uit twee afzonderlijke schietstanden met lengte van 30 meter die tegelijk door twee gebruikersgroepen kunnen gebruikt worden voor schietoefeningen en is aangepast aan de kalibers van munitie die door de politiediensten worden gebruikt. Er zijn ook technische ruimtes voor wapenonderhoud, wapenkamers en diverse bergruimtes voorzien.

Daarnaast is er een multidisciplinaire ruimte die in eerste instantie als trainingszaal voor oefeningen zonder vuurwapens zal ingericht worden. Tevens zijn er twee kleedkamers met douches aanwezig.

Daarnaast beschikt het gebouw ook over een leslokaal met alle mogelijke didactische middelen en een wachtruimte voor de cursisten/studenten.

Naast de bouw van een schietstand wordt ook een oefenbaan aangelegd voor de veiligheidsdiensten en wordt de huidige parking uitgebreid voor de bezoekers van het POV.

Kostprijs & termijn

De kostprijs van het volledige project wordt geraamd op 9 miljoen euro, waarvan 6 miljoen gefinancierd wordt door de Provincie West-Vlaanderen. Daarnaast stappen ook de West-Vlaamse diensten van de federale politie en de West-Vlaamse politiezones Brugge, Damme/Knokke-Heist, Het Houtsche en Regio Tielt mee in het project met een engagementsverklaring voor het gebruik van de schietstand voor een bepaalde periode. Zij zorgen op die manier ook voor een ondersteuning bij de financiering van het project. De West-Vlaamse Politieschool kan op die manier eveneens 3 miljoen euro in het project investeren.

Het project zou tegen het einde van 2022 moeten gerealiseerd zijn. De schietstand zal enkel verhuurd worden aan politiediensten of diensten werkzaam binnen de (publieke) veiligheid.

Masterplan POV

De schietstand voor de West-Vlaamse Politieschool en de oefenbaan kadert binnen het globale masterplan voor de site dat voorziet in de ombouw van de voormalige militaire school voor onderofficieren tot een multidisciplinair opleidingscentrum en kenniscentrum voor de veiligheidsdiensten. In het verleden werd al voorzien in een simulatiehuis en werd de globale basisopleidingsinfrastructuur (leslokalen, refter, auditorium enz.) volledig gerenoveerd. Dit allemaal eveneens met financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen.

 Werken nieuwe schietstand voor West-Vlaamse Politieschool in Zedelgem van start