Plaatsbezoek: spectaculaire dijkwerken in Middelkerke in het kader van 'Masterplan Kustveiligheid'


De zeedijk van Middelkerke is de langste van de kust en op sommige plaatsen zeer kwetsbaar voor een zware storm. Daarom gingen we samen met de gemeente op zoek naar een oplossing waarbij kustbescherming en kustbeleving hand in hand gaan. De werken werden opgestart begin 2021. Met de huidige tweede fase van de werken wordt het stuk zeedijk van de Noordzeelaan tot het Rauschenbergplein in Westende aangepakt. Tegen deze zomer zouden deze werken afgelopen moeten zijn. Vanaf september wordt de laatste strook onder handen genomen, van het Rauschenbergplein tot het Grand Hotel Bellevue. Als alles goed gaat, zal de nieuwe dijk af zijn in juni volgend jaar.

Golfdempende uitbouw en grasdijk

Onze kust is door bebouwing en het doorbreken van de beschermende duinengordel extra kwetsbaar bij extreme stormen. De Afdeling Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) van de Vlaamse gemeenschap ontwikkelde daarom een ‘Masterplan Kustverdediging' waarbij het de meest kwetsbare plaatsen langs onze kustlijn in kaart brengt en oplossingen formuleert voor een meer beschermende kustinrichting. In Westende kiest men ervoor om de bestaande ‘harde', stenen zeedijk deels om te vormen met natuurlijke en zachte ingrepen zodat het nieuwe geheel een groene en ruime promenade wordt.

Twee verschillende bouwprincipes smeden dat nieuwe geheel. Bij de zogenaamde ‘golfdempende uitbouw' (GDU) krijgt de bestaande wandeldijk een nieuw lager gelegen wandelpad naast zich. De GDU zorgt ervoor dat sterke golfslagen hun kracht verliezen vooraleer ze het huidige niveau van de zeedijk bereiken. De ‘grasdijk' is een gecontroleerde duin die dankzij de begroeiing het zand beter zal vasthouden. Tegen de zeedijk zelf vormt die begroeiing een statische 'grijze' duin. Onderaan het strand wordt die duin iets levendiger zodat die het zand beter zal tegenhouden.

Kustvisie

Maar wat als de zeespiegel door de opwarming van de aarde blijft stijgen? Op basis van metingen en klimaatmodellen stellen wetenschappers vast dat de globale zeespiegelstijging zich steeds sneller zal voltrekken. Bovendien acht men in de tweede helft van deze eeuw een schoksgewijze versnelling mogelijk. Om ons ook op langere termijn te beschermen tegen een extreme zeespiegelstijging kijkt de Vlaamse overheid nog verder in de toekomst met het project Kustvisie.

De manier waarop de dijk in Middelkerke wordt aangepast, is één van de mogelijke ingrepen om ons te wapenen tegen overstromingen. Onze relatief korte kustlijn is een dichtbevolkte en drukbezochte regio met een mix van natuurwaarden, economische en recreatieve troeven. Met heel wat partners wordt momenteel gewerkt aan een breed gedragen kustvisie. Ook Westtoer zit aan tafel. Doel is om op deze manier de komende jaren een gedragen strategie te ontwikkelen voor de bescherming van onze kust tegen de zeespiegelstijging op lange termijn.

 Plaatsbezoek: spectaculaire dijkwerken in Middelkerke in het kader van 'Masterplan Kustveiligheid'