De Middeleeuwen op jouw bord: proeven van de Verdwenen Zwinhavens!


UNIEKE SMAAKBELEVING OP FIETSROUTE MET VR-KIJKERS

In juli 2021 werd de succesvolle fietsroute langs de Verdwenen Zwinhavens gelanceerd. Op vijf plaatsen in de Zwinstreek, aan beide kanten van de landsgrens, staan virtual reality-kijkers opgesteld die nooit eerder getoonde beelden laten zien van de middeleeuwen, gebaseerd op innovatief archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent. "Havens zoals Sluis, Monnikerede, Hoeke, Damme en Brugge waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de Zwinhavens verdwenen. De Verdwenen Zwinhavens fietsroute blijft ook tot en met 2023 een van de uithangborden van het Brugse Ommeland en de Kust', aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

DE MIDDELEEUWEN OP JE BORD

Nieuw dit jaar is dat fietsers en bezoekers op verschillende locaties langs de route en in de ruimere Zwinstreek ook écht van de middeleeuwen kunnen proeven. "De vakgroep archeologie van de Universiteit Gent neemt al jaren de middeleeuwse Zwinhavens onder de loep. Uit de opgravingen en na het uitpluizen van oude toltarieven, kwamen verrassende resultaten naar boven over de middeleeuwse ingrediënten, eetgewoonten en bereidingswijzen", licht foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh toe. Hij nam de voorbije maanden een duik in die overvolle voorraadkast van het middeleeuwse Zwin en ging aan de slag met lokale ondernemers om nieuwe producten, hapjes en dranken te ontwikkelen. In Nederland werkten de ondernemers ook samen met gastronoom en culinair adviseur Marcin Beaufort.

CREATIES GEWORTELD IN DE BODEM VAN HET ZWINTERROIR

De Foodarcheoloog experimenteert met mythische paradijskorrel, Syrisch rozenwater, Scandinavisch gebak, masteluinbloem, kruidig bier, vergeten Noordzeevis, gepekelde citroenen en tal van andere producten die tijdens de middeleeuwen in de Zwinstreek werden geconsumeerd. Samen met 30 horeca-ondernemers, streekproducenten, ijsmakers en brouwers bedacht hij nieuwe hedendaagse creaties met middeleeuwse ingrediënten. Geen zware middeleeuwse kost maar wel smaken letterlijk geworteld in de bodem van het Zwinterroir. Het resultaat? Een grensoverschrijdend project dat de smaken van de middeleeuwen serveert. Op en langs die fietsroute pakken tal van producenten en etablissementen uit met middeleeuws lekkers. Van middeleeuwse broden met biergist over confituren met specerijen tot ijs met een citrustoets of een cocktail met makreelextract. Zo heerlijk gevarieerd smaken de middeleeuwen.

Fietsers en bezoekers aan de Zwinstreek kunnen de gerechten en lekkernijen vanaf 1 juni 2022 ontdekken.

Meer info over de fietsroute en de deelnemende smaakmakers:
www.verdwenen-zwinhavens.be

Bron: Het Nieuwsblad, 1 juni 2022 

 De Middeleeuwen op jouw bord: proeven van de Verdwenen Zwinhavens!  De Middeleeuwen op jouw bord: proeven van de Verdwenen Zwinhavens!  De Middeleeuwen op jouw bord: proeven van de Verdwenen Zwinhavens!  De Middeleeuwen op jouw bord: proeven van de Verdwenen Zwinhavens!