Sabien tekent present op herdenking Halifaxcrash in Ramskapelle


Er werden bloemen neergelegd bij het herdenkingsmonument. Een klaroenblazer speelde de Last Post, gevolgd door de 3 volksliederen: Canadees, Brits en Belgisch. De plechtigheid eindigde met een overvlucht van een NH90-helikopter.

Op 28 juli 1944 om 16.04 u steeg de Halifaxbommenwerper EY-X MZ340 van het No 78 Squadron op vanuit Breighton (Engeland) met als doel de V1-lanceerinstallaties en opslagplaatsen van Forêt de Nieppe (Frankrijk) te bombarderen. De bemanning bestond uit Hoffman, Winter, Marley, Collier en Burns. Hiervoor werden 199 bommenwerpers ingezet. Op 8 mijl voor de Belgische kust werd het vliegtuig geraakt door een flak van de 'gem. Flak - Abt.252' gelegen in Mariakerke. De piloot vermeed Nieuwpoort-Stad en dropte zijn 16 bommen van 250 kg tussen Sint-Joris en Ramskapelle. Hierbij werden per ongeluk twee inwoners van Sint-Joris gedood: Désiré Verhaeverbeke en Marie Couvreur.

De piloot hield zijn toestel onder controle zodat de bemanning het zwaar gehavend vliegtuig kon verlaten. Wireless Operator/Air Gunner Russell Harry Winter viel met zijn gescheurde parachute in de overstroomde gracht. De 5 andere parachutisten werden krijgsgevangen genomen. De piloot Flight Lieutenant William Gladstone Hoffman stortte met zijn Halifax EY-X neer nabij de hoeve Het Groot Noordhof.

 Sabien tekent present op herdenking Halifaxcrash in Ramskapelle  Sabien tekent present op herdenking Halifaxcrash in Ramskapelle  Sabien tekent present op herdenking Halifaxcrash in Ramskapelle  Sabien tekent present op herdenking Halifaxcrash in Ramskapelle
 Sabien tekent present op herdenking Halifaxcrash in Ramskapelle  Sabien tekent present op herdenking Halifaxcrash in Ramskapelle