Interessant werkbezoek aan de Westkustpolder


Onlangs werd de Westhoek de ‘Woestijn van Vlaanderen' genoemd'. In deze regio is er weinig oppervlaktewater en momenteel worden we geconfronteerd met de IJzer die amper tot geen water binnenbrengt vanuit Noord-Frankrijk. Samen met het uitblijven van de regen, heeft dit extreme droogte tot gevolg.

Nog niet zo lang geleden, halfweg december 2021, was er dan weer extreme wateroverlast. Het beheren van het water in onze provincie is dan ook essentieel. Als provincie kunnen we hiervoor beroep doen op de Polderbesturen, waarmee we heel goed samenwerken en die wij zowel logistiek als financieel ondersteunen.

Recentelijk bracht ik samen met collega-gedeputeerde Bart Naeyaert, bevoegd voor waterbeheer, een bezoek aan het polderbestuur van de Westkustpolder. Samen met hen gingen we ter plaatse bij enkele pompgemalen, waarvan de gebouwen behoren tot het provinciaal patrimonium, onder mijn bevoegdheid.

Deze pompgemalen zijn een essentiële schakel in het waterbeheer. Ze kunnen in tijden van hevige regenval veel water op korte tijd verpompen. Door kort op de bal te spelen zijn bijvoorbeeld vorige winter de pompen in de Westkustpolder belangrijk geweest om grotere wateroverlast te voorkomen.

De meeste pompen dateren uit de jaren '80 van vorige eeuw en een goed onderhoud ervan is dus noodzakelijk, want wanneer we ze nodig hebben, moeten ze onmiddellijk kunnen worden ingeschakeld. De provincie zal hier verder over blijven waken.

Tijdens het bezoek was ook de energie-efficiëntie van de pompgemalen een belangrijk thema. Frequentiesturing of het vermijden van piekverbruik kunnen hier in de toekomst toe bijdragen.    

 Interessant werkbezoek aan de Westkustpolder