100 jaar José Vermeersch: opening verjaardagsexpo op drie locaties in West-Vlaanderen


De hoofdtentoonstelling vindt plaats in het Atelier Vermeersch in Lendelede. Het atelier met tentoonstellingsruimte is naar eigen ontwerp gebouwd in de periode 1962-1970.

José Vermeersch (° 6 november 1922) beeldhouwde, schilderde en presenteerde er zijn werken tot aan zijn overlijden in december 1997. Voor deze tentoonstelling wordt een selectie gemaakt van sculpturen uit hoofdzakelijk familie- en privécollecties. Curatoren van deze expo zijn kleinzonen Robin en Tinus Vermeersch.

De expo toont een overzicht van het oeuvre van hun grootvader. Bij de expo verschijnt een nieuw boek ‘Présences- José Vermeersch' (uitgeverij Ludion), dat een overzicht biedt van het werk van Vermeersch maar ook hoe hij andere kunstenaars - tot op vandaag- beïnvloedt met z'n visie en werk.

Daarnaast is er een expo over het leven van José Vermeersch in het Kasteel van Rumbeke (Roeselare) en een expo met schilderijen uit de periode 1968-1969 in de Patria in Kortrijk. Beide expo's zijn samengesteld door zoon Rik Vermeersch. Bij beide expo's verschijnt ook telkens een kleine boekuitgave. Een fotoboek met een selectie van de getoonde foto's, en een dichtbundel van zoon Pol Vermeersch die zich liet inspireren door de geselecteerde schilderijen van z'n vader.

Mu.Zee (Oostende), dat een ruime selectie werk van Vermeersch in eigen collectie heeft, presenteert naar aanleiding van deze verjaardag het iconische kunstwerk De Kennel. 

"We zijn als familie blij om onze vader en grootvader op deze passende wijze te kunnen eren," vertelt kleinzoon Robin Vermeersch, ook curator van de expo 100 jaar José Vermeersch. "Het is onze morele plicht als kunstenaarsfamilie om zijn werk en visie blijvend onder de aandacht te brengen, en zijn verheugd dat zovele partners ons daarin steunen."

De expo's en boekuitgaven zijn een organisatie van de vzw Atelier Vermeersch, samen met de kinderen en kleinkinderen van José Vermeersch. Zij krijgen de steun van de gemeente Lendelede, Toerisme Leiestreek en Westtoer."

José Vermeersch behoort tot de belangrijkste hedendaagse beeldend kunstenaars in Europa en heeft met zijn werk wereldwijd geëxposeerd. Hij vertegenwoordigde twee keer België op de Biënnale van Venetië en had onder meer tentoonstellingen in San Francisco en Mexico. Tot op vandaag maken zijn werken deel uit van vooraanstaande collecties in buitenlandse musea, en bij heel wat privé-verzamelaars in binnen- en buitenland.Vermeersch is een van de toonaangevende kunstenaars uit de Leiestreek, een regio dievoor veel artiesten een werk- en inspiratieplek was," aldus Claude Croes, voorzitter Toerisme Leiestreek vzw.

Lendelede eert z'n beroemde inwoner

José Vermeersch, die internationaal exposeerde tijdens z'n leven, was niet alleenwereldburger en internationaal erkend grootmeester, maar ook en misschien vooral Lendeledenaar. Vermeersch bleef z'n hele leven wonen en werken in Lendelede. Lendelede hertekende naar aanleiding van de 100ste verjaardag van José Vermeersch deunieke wandeling doorheen de gemeente. Want overal in Lendelede vind je sporen van José Vermeersch' leven en werk, op zowel publieke als private plaatsen.

"De wandeling neemt de bezoeker mee langs bijzondere plekken in Lendelede: uiteraard het Atelier José Vermeersch, maar ook de begraafplaats waar de kunstenaar begravenligt, het GC Lendelede dat een mooi werk van hem in bezit heeft, en uiteraard hetlandschap rond de gemeente, waar Vermeersch ook ooit een van z'n veldovensinrichtte", vertelt Daan Mostaert, schepen van cultuur en toerisme in Lendelede.

De wandelkaart is heruitgebracht, en bevat op acht plaatsen ook een QR-code. Wandelaars die de code scannen, krijgen bij elke geselecteerde locatie een uniek verhaalover het leven of het werk van José Vermeersch.

Praktisch:

Expo 100 jaar José Vermeersch (3 locaties)

Van 17 september tot en met 13 november

Vrij, za, zondag 10 - 18u

Vrije toegang

Boeken zijn te koop op elk van de 3 expo-locaties.

De Kennel is te bezichtigen tijdens de openingsuren van Mu.Zee, en maakt deel uit vande vaste collectie die wordt gepresenteerd.

Info:

- https://www.toerisme-leiestreek.be/nl/vermeersch

- https://atelierjosevermeersch.be/

- https://www.lendelede.be/vermeersch-wandelroute

 100 jaar José Vermeersch: opening verjaardagsexpo op drie locaties in West-Vlaanderen  100 jaar José Vermeersch: opening verjaardagsexpo op drie locaties in West-Vlaanderen  100 jaar José Vermeersch: opening verjaardagsexpo op drie locaties in West-Vlaanderen  100 jaar José Vermeersch: opening verjaardagsexpo op drie locaties in West-Vlaanderen