Provincie past meerjarenplanning 2020-2025 aan voor werkjaar 2023


De beleidsdoelstellingen blijven geïnspireerd door de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, de zogenaamde SDG's.

Exploitatie-uitgaven
Tijdens de periode 2020-2025 bedraagt het exploitatiebudget 965.263.756 euro. Specifiek voor 2023 bedraagt dat budget 182.893.656 euro.

Investeringen
De deputatie maakt met dit meerjarenplan de resolute keuze om voluit te gaan voor een investeringslegislatuur. In het meerjarenplan gaat de Provincie West-Vlaanderen 310.596.897 euro investeren, waarvan 79.108.220 euro in het volgende werkjaar 2023.

De belangrijkste investeringen aan het eigen patrimonium zijn o.a. de uitbreiding van de fietsnetwerken en -snelwegen en de aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden, de uitvoering van het masterplan voor het provinciaal onderzoekscentrum Inagro in Roeselare, het nieuwe ‘House of Manufacturing' in Kortrijk en de uitbreiding van provinciedomein De Gavers in Harelbeke.

Provinciebelastingen
In 2023 worden de provinciebelastingen niet verhoogd, enkel geïndexeerd. 

 

 

Speerpunten gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu

Bevoegd voor Toerisme en Recreatie, Onderwijs, Erfgoed, Ruimtelijke Ordening en Personeel

 

1.    Toerisme

1.1      Promotiecampagne fietsen en wandelen in West-Vlaanderen

Westtoer opent in de komende maanden liefst 18 nieuwe bewegwijzerde fietsroutes. Deze nieuwe fietsroutes komen op de trajecten van het fietsnetwerk zodat fietsers de routes nog makkelijker kunnen aanpassen aan hun wensen. Alle bewegwijzerde routes worden vanaf 2023 ook geïntegreerd op de fietsnetwerkkaarten. Op die manier krijgt de consument het volledige fietsaanbod van een regio op één kaart. De voorbije maanden werden heel wat wandelroutes en -netwerken verfijnd.

In 2023 wordt het volledige wandelaanbod, netwerken en routes per regio gebundeld in een wandelbox. Voor de ontwikkeling van nieuwe wandelroutes komt er een nauwere samenwerking met steden en gemeenten. Westtoer werkte een kwaliteitskader uit dat door gemeenten kan gebruikt worden om zelf ook wandelroutes uit te stippelen. Westtoer zal de uitrol van nieuwe routes mee begeleiden en mee instaan voor de promotie.

De combinatie van fietsen en wandelen met leuke stops onderweg staat centraal in een promotiecampagne die West-Vlaanderen in de kijker zet als dé fiets- en wandelprovincie.

Budget: 298.179 euro & 240.000 euro (promotiecampagne)

1.2        Regiomarketing

Adembenemende plekken aan de Kust
De Kust blijft zonder twijfel dé toeristische plek van Vlaanderen. Een selectie van meer dan 100 foto's van professionele fotografen kregen in 2022 zoveel weerklank, dat ze ook in 2023 centraal blijven staan. Het magabook dat de mooiste foto's bundelt wordt zonder twijfel een collector's item. Een expo langs de tramhaltes van Knokke-Heist tot De Panne gidst het publiek naar de adembenemende plekken dichtbij. De fotografen zullen hun meest adembenemende plek langs de Belgische Kust verklappen.

Budget: 926.184 euro

Leiestreek boordevol "Verfrissende momenten"

De Leiestreek zet in 2023 in op "verfrissende momenten". De bedoeling is om nieuwe merkondersteunende events te creëren die een reden zijn om naar de Leiestreek te komen. De focus ligt op waterbeleving met specifieke aandacht voor wat de Leiestreek uniek maakt: creatieve en dynamische plekken en belevingen in, op of langs het water. Het reeds aanwezige sterke aanbod wordt in een nieuw jasje gestoken, maar er worden ook nieuwe producten gelanceerd zoals fietsroutes langs het water, kajak/SUP-routes, packraften op de Mandel (ontwikkeld door Westtoer i.k.v. project Tourism Lab) en nieuwe evenementen.

In het najaar van 2022 werden opnieuw 101 Leiespots geselecteerd door een externe jury. De Leiespots zijn het uithangbord van de dynamiek en creativiteit in de Leiestreek. De nieuwe Leiespots worden officieel voorgesteld op een lanceringsmoment eind maart.

Budget: 331.653 euro

Het landschap van de Westhoek vertelt de geschiedenis van de regio

In 2023 organiseert de Westhoek opnieuw een WO I-themajaar met als titel ‘Landscapes, feel Flanders fields'. Om het WO I-themajaar vorm te geven en in de markt te zetten, is er 2,5 miljoen euro budget voor handen. Daarmee wordt een programmatie van expo's groot en klein voorzien, worden er events georganiseerd en zijn diverse landschapsbelevingsprojecten gepland. Alle initiatieven vertellen het verhaal van WOI aan de hand van het landschap van de Westhoek.

De Westhoek blijft natuurlijk ook de favoriete bestemming voor toeristen met "grote goesting". Naast het ruime vaste aanbod brouwerijen, wijnbouwers, bruine kroegen, hoeve- en streekproducenten,... komt er in april een nieuwe editie van het Weekend van het Volkscafé.

Budget: 330.729 euro

De Kastelen en het religieus erfgoed van het Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland telt ontelbare parels van kastelen, abdijen en ander religieus erfgoed. In 2023 en 2024 wordt dit aanbod sterker geïntegreerd in het toeristisch en recreatief aanbod. Dit gebeurt steeds bottom-up: in samenspraak met de gemeenschap of kasteeleigenaar en relevante stakeholders, en met respect voor de ziel van de plek. In het voorjaar 2023 maakt een campagne een cross-over tussen ‘wandelen en fietsen' en ‘kastelen en abdijen'. Bv. de kastelenfietsroute, wandelen langs kastelen... Verschillende kastelen en abdijen zijn reeds bezoek- en beleefbaar. In het najaar 2023 wordt de aftrap gegeven voor het evenementenjaar 2024.

Voor de Zwinstreek, op het kruispunt tussen Brugse Ommeland, Kust en Zeeland wordt 2023 een belangrijk jaar. De kandidatuur voor Landschapspark Zwinstreek wordt verder voorbereid. Intussen blijft de fietsroute van de Verdwenen Zwinhavens met VR-kijkers onderweg beschikbaar en wordt gewerkt aan eenduidige communicatie van de Zwinstreek.

Budget: 208.480 euro

1.3.     Horizon 25 en picknickplan boost in 2023 

In 2023 openen nog een hele reeks picknickzones in West-Vlaanderen. Deze zones worden allemaal op mooie locaties ingericht met meubilair van Stefan Schöning. De picknickzones zorgen op die manier voor bijkomende kwalitatieve beleving langs de fiets- en wandelroutes in West-Vlaanderen.

Er worden in 2023 nog eens 8 nieuwe Horizon 25-projecten geopend, ook al bemoeilijken aanzienlijke prijsstijgingen en de lastige financiële situatie van openbare besturen de realisatie van deze projecten.

Budget Horizon: 862.199 euro

Budget Picknickplan: 165.000 euro

  

2      Onderwijs

2.1        Duaal leren

De Provincie zet via verschillende kanalen in op duaal leren. Het Provinciaal Overleg Forum Duaal Leren West-Vlaanderen (POF) brengt alle actoren betrokken bij duaal leren samen en overziet alle West-Vlaamse initiatieven. Om duaal leren nog meer in de markt te zetten en vooral om ouders, leerlingen, scholen en bedrijven dichter bij elkaar te brengen, werd het Provinciaal Steunpunt Duaal Leren opgericht. Het Steunpunt kende een start binnen de Provincie en werd daarna overgedragen aan het RTC West-Vlaanderen.

Initiatieven van het Provinciaal Steunpunt Duaal Leren zijn onder meer het geven van infosessies aan scholen, CLB's, leraren in opleiding, ... (in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdiensten van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap), het organiseren van netwerkmomenten en ‘speed-dates' tussen scholen en bedrijven, het ondersteunen van de uitrol van duaal leren in het volwassenenonderwijs in West-Vlaanderen, het mee uitrollen van een communicatiecampagne ter promotie van het technisch onderwijs en duaal leren, etc.

Budget:

-      30.000 euro (samenwerkingsovereenkomst met RTC)

-      25.000 euro (communicatiecampagne technisch onderwijs/duaal leren).

 

3      Ruimtelijke planning

De provincieraad van West-Vlaanderen heeft samenwerkingsovereenkomsten afgesloten voor de herziening van de afbakening van de kleinstedelijke gebieden in de Westhoek. Hierbij wordt een toekomstige visie opgemaakt hoe de kleinere steden zich verder ruimtelijk kan ontwikkelen. Dit zijn trajecten van meerdere jaren.  De voorziene middelen gaan vooral naar de opmaak van milieu-effectenrapporten  en naar ontwerpend onderzoek.

Ontwerpend onderzoek  is een methodiek waarbij het onderzoeken van de ruimtelijke problematieken en het ontwerpen van mogelijke oplossingen in één proces verweven is. Dit wordt vooral toegepast in gebieden waar mogelijks nieuwe ontwikkelingen worden voorzien. Voorbeelden zijn het gebied ten zuiden van de Vloei voor bijkomende woongelegenheden,  het openruimte gebied tussen militaire basis Koksijde en de stad Veurne)

De Provincie is ook bezig met het zoeken naar concrete terreinvoorstellen voor nieuwe bedrijventerreinen. Dit kadert in het besluit van de Vlaamse regering dat de provincie voor 430 ha bijkomende terreinvoorstellen kan doen voor nieuwe bedrijventerreinen. In 2022 werden reeds concrete terreinvoorstellen geformuleerd in overleg met betrokken gemeenten in startnota's aan de bevolking in de subregio Roeselare en subregio Ieper. De financiële middelen worden ingezet voor de verdere opmaak van de milieu-effectenrapporten in deze subregio's. In 2023 worden middelen voorzien om de startnota's en  de milieu-effectenrapporten  op te maken voor de subregio Waregem, subregio Brugge en subregio Kortrijk.  

Budget: 1,37 miljoen euro aan studiekosten

 

4      Veiligheid

4.1         MUG-heli

De Provincie West-Vlaanderen ondersteunt al vele jaren de werking van de vzw IMDH (instituut voor medische dringende hulpverlening) Ook in 2023 blijft de provincie de MUG heli ondersteunen. Zo willen we het blijvend belang van de heli voor de West-Vlamingen benadrukken.

Budget: 150.000 euro

4.2      Schietstand Zedelgem

Op de site van het provinciaal opleidingscentrum voor veiligheidsdiensten wordt momenteel gebouwd aan een nieuwe schietstand. Tegen maart 2023 zal deze afgewerkt zijn. De schietstand zal gebruikt worden voor opleidingen en trainingen aan de West-Vlaamse Politieschool en zal zo'n 6,8 miljoen euro kosten. Naast de bouw van een schietstand wordt ook een oefenbaan aangelegd voor de veiligheidsdiensten en wordt de huidige parking uitgebreid. Samen met een aantal flankerende werken bedraagt dit bijkomend zo'n 2,2 miljoen euro. Samen kost het volledige project dus 9 miljoen euro.

Budget: 6 miljoen euro provinciaal aandeel in de kosten

 

5      Erfgoed

5.1      Erfgoeddepot

In het kader van de regiofondsen wordt voor de regio Midwest een onroerend erfgoeddepot opgestart. Concreet kunnen de provinciale middelen in combinatie met de middelen van WVI worden ingezet voor de aankoop van een dergelijk depot. In overleg met de gemeenten uit de Midwest-regio en het stadsbestuur Roeselare in het bijzonder is een nieuwe locatie onderzocht. Hier komt een gecombineerde investering in een regionaal archief en erfgoeddepot.

Budget: 250.000 euro

 

  

Speerpunten gedeputeerde Bart Naeyaert

Bevoegd voor Bestuurlijke Organisatie, Plattelandsbeleid, Landbouw en Visserij, Integraal Waterbeleid en Omgevingsvergunningen

 

1.    Landbouw: Inagro

De provincie wil in het bijzonder via het provinciaal onderzoekcentrum Inagro de landbouwers verder blijven ondersteunen in zijn ontwikkeling als duurzame en toekomstgerichte sector.

1.1        Stikstofdossier

In verband met het stikstofdossier vervult Inagro een loketfunctie, waar veehouders en andere stakeholders terecht kunnen met allerlei vragen over stikstof en andere emissies van de veehouderij. Inagro coördineert en participeert in projecten die gaan over emissies in de veehouderij, zoals ‘PAS Melkvee' en ‘Maatregelen en technieken om ammoniakemissie te reduceren in de varkens - en pluimveehouderij'.

Met ‘Routeplanner varkens' ondersteunt Inagro de varkenshouders in het maken van strategische keuzes voor hun bedrijf.

Budget: 569.600 euro

1.2        Masterplan Inagro

In 2023 wordt de nieuwe bioloods in het kader van het Masterplan Inagro afgewerkt. Dit versterkt Inagro in de ondersteuning van de biolandbouw in West-Vlaanderen.

Eveneens in 2023 worden verdere stappen gezet voor de realisatie van een nieuw proefveldatelier. Verschillende procedures lopen verder (omgevingsvergunning, bestek, aanbesteding). Een eerste concrete stap is de afbraak van de oude ‘groentenhal' om ruimte te maken voor het nieuwe proefveldatelier. Deze investering is bevordert het onderzoek in de opentluchtteelten: akkerbouw en openlucht groenten. In West-Vlaanderen zijn dit heel belangrijke teeltgroepen en verdienen ze de nodig ondersteuning via onderzoek, voorlichting en demonstratie.

Ook de bouw van de middelgrote windmolen op de site van Inagro staat op de planning voor 2023. De omgevingsvergunning wordt hiervoor nog dit jaar ingediend. Deze windturbine is belangrijk voor Inagro om te voorzien in hernieuwbare energie voor de eigen activiteiten, maar heeft ook een voorbeeldfunctie naar de sector.

Budget:

-      Proefveldatelier: 8,9 miljoen euro

-      Bioloods: 478.000 euro

-      Windmolen: 195.000 euro

1.3        MAP7

Wat betreft MAP7, of het effect van bemesting op de waterkwaliteit, blijft Inagro inzetten op onderzoek en voorlichting. Nieuwe inzichten verwerven, deze tot bij de boer brengen en integreren in de bemestingsadviezen blijft een ‘on going proces'. Inagro investeert in diverse projecten rond bodemzorg, want een gezonde bodem is de basis voor een goede bemesting. In het Horizon 2020 project SoilDiverAgro werkt Inagro aan het herstellen van de bodembiodiversiteit of aan het verrijken ervan om hun stabiliteit en veerkracht te bevorderen, aan het verminderen van externe inputs wat moet resulteren in het verbeteren van de groeiprestaties van gewassen. In het project ‘Optitarwe' werkt men aan een geïntegreerde aanpak voor het telen van kwaliteitstarwe onder stikstofinput beperkende maatregelen.

Budget: 427.496 euro

 

2.    Integraal waterbeleid

Er lopen er verschillende gebiedsgerichte trajecten waarin water een heel belangrijk thema is. Daar wordt volop op ingezet, omdat water samen moet gezien worden de andere open ruimte functies.
Daarnaast wordt er blijvend ingezet op een goed beheer van de waterlopen, ofwel in eigen beheer (5,08 miljoen euro) ofwel in samenwerking met de polders (3,01 miljoen euro).

2.1.     Wateroverlast bestrijden

In 2023 zullen ook verschillende nieuwe investeringsprojecten opgestart worden ter bestrijding van wateroverlast. ‘Droge voeten' blijft belangrijk. Met de klimaatopwarming nemen de kansen op wateroverlast toe. Het gaat om volgende projecten:

-          Roeselare: gecontroleerd overstromingsgebied op de Collievijverbeek (600.000 euro)

-          Wingene: gecontroleerd overstromingsgebied op de Grote Beek/Ringbeek (500.000 euro)

-          Ledegem: integraal waterproject Ledegemse Meersen op de Heulebeek (950.000 euro)

-          Ichtegem: Realisatie gecontroleerd overstromingsgebied op de Blekerijbeek (150.000 euro)

-          Roeselare: gecontroleerd overstromingsgebied op de Godelievebeek (500.000 euro)

2.2. Watervoorraden aanleggen

Om de waterbeschikbaarheid te versterken, onderzoekt de Provincie in de regio Ieper-Poperinge-Heuvelland, samen met de  gemeentebesturen en stakeholders, de mogelijkheden om 1 miljoen m³ water te stockeren als irrigatiewater voor landbouw. Het is een regio met veel groenten en aardappelen, maar het is ook een van de eerste regio's die geconfronteerd wordt met een captatieverbod bij droogte.

In het kader van het provinciaal waterputtenreglement (samenwerking met landbouwers) worden 2 putten uitgevoerd in 2023 in Heuvelland en Pittem. Afhankelijk van de procedures kunnen dat er nog meer zijn. Ook blijft de Provincie inzetten op het aanleggen van haar klassieke spaarbekkens. De werken in Zwevezele (Jobeek, Willemstraat) starten in 2023 (20.000 m²).

 

3.    Plattelandsbeleid

Het West-Vlaamse platteland staat voor grote uitdagingen, maar dit biedt meteen ook kansen. Om tot resultaat te komen, is een geïntegreerde benadering belangrijk over de verschillende thema's heen: water, landbouw, natuur en landschap, recreatie, dorpen en plattelandseconomie ....

3.1        Gebiedsgerichte trajecten

Hierdoor worden een aantal specifieke gebiedsgerichte trajecten uitgewerkt, zoals de waterlandschappen (Ijzer en Handzame, Romboutswervepolder en Beverhoutsveld), het strategisch project IJzer- en Handzame, gebiedsgerichte strategie Moubeek, en diverse klimaatadaptieve trajecten (Izegem, Harelbeke, Menen). Met de gebiedscoalitie zijn de kandidaturen voor waterlandschap ingediend. Bij goedkeuring kan dit voor elk waterlandschap maximaal 1,5 miljoen euro opleveren (80% Vlaanderen, 20% te financieren door de coalitiepartners).

De opgestarte studie ‘Opmaak Provinciale kadernota West-Vlaams Platteland' wordt in 2023 gefinaliseerd en moet leiden tot een ambitieus en toekomstgericht Navigatieplan voor het West-Vlaamse platteland (2040).

3.2        Landbouwzetels

Een van de vele ruimtelijke uitdagingen op het platteland is de aanpak van vrijgekomen landbouwzetels. Er is een (forse) uitstroom uit de landbouw, waarbij landbouwzetels vrijkomen. De provincie zal een participatief traject met lokale besturen en betrokken actoren opzetten om tot een afwegingskader te komen voor (her)gebruik hoeves in het buitengebied. Daarbij wordt ingegaan op reconversie- en functiewijzigingsmogelijkheden, zonevreemdheid, ontharding en leegstand in relatie tot de actieve landbouw.

Budget: 95.244,01 euro voor studie en proces

 

4      Dorpen en leefbaarheid

De Provincie heeft een lange traditie omtrent haar dorpenbeleid en het verhogen van de leefbaarheid in de dorpen. Een eerder onderzoek naar alle 268 West-Vlaamse woonkernen in het buitengebied in 2014 leverde veel inzichten op, maar geen definitieve uitspraken over het al dan niet leefbaar zijn van die dorpen. Daarom werd in 2021 een leefbaarheidsonderzoek opgezet dat via een grootschalige bevraging een beeld vormde van leefbaarheid zoals die door sleutelfiguren wordt ervaren, en die resultaten vergeleek en analyseerde.

Deze studie leverde degelijke inzichten op over factoren die samengaan met hoge of lage leefbaarheid, over de verschillende dimensies van leefbaarheid, over een mogelijke clustering van woonkernen volgens hun leefbaarheidsdata, over de zin van kernenselectie en over de voorspelbaarheid van leefbaarheid. Die conclusies leidden ook tot vijf grote beleidsaanbevelingen, die betrekking hebben op meerdere beleidsbevoegdheden. In 2023 werk de Provincie aan een instrumentenkoffer die ze wil inzetten ten gunste van de ontwikkeling van de kernen in het buitengebied.

4.1        Nieuw dorpenreglement

Naast de leefbaarheid zet de Provincie ook op andere vlakken in op de West-Vlaamse dorpen. Vanaf 2023 gaat het om een financiële inzet van 200.000 euro per jaar (dorpenreglement + DNA van het dorp) . Met dit bedrag wordt het bestaande dorpenreglement herzien en uitgebreid met een nieuwe ondersteuning van dorpspunten. In een aantal dorpen zijn er reeds dorpspunten of varianten hiervan waarbij er ingezet wordt op het aanwakkeren van ontmoeting, verkoop van korte keten producten en vooral ook inclusiviteit. Voor het te hernieuwen dorpenreglement, inclusief de ondersteuning voor dorpspunten, maakt de Provincie vanaf 2023  100.000 euro per jaar vrij.

Budget: 100.000 euro

4.2      DNA van het dorp

Daarnaast zet de Provincie ook verder in op onze succesvolle samenwerkingen met lokale besturen en inwoners in het kader van ‘DNA van het dorp'. In 2023 zijn opnieuw vier dorpskernen geselecteerd; Passendale, Abele, Jabbeke en Zuienkerke en Houtave (ism VLM zijn hier twee dorpen geselecteerd).

Budget: 100.000 euro

 

 

Speerpunten gedeputeerde Jean de Bethune

Bevoegd voor gedeputeerde voor Economie, Externe Relaties en Noord-Zuidbeleid, Woonbeleid, Algemene Financiering en Budget, en Streekontwikkeling

 

1.    Woonbeleid

1.1        Bestrijding dak- en thuisloosheid

De Provincie West-Vlaanderen ondersteunt reeds geruime tijd het aanbod aan winternachtopvanginitiatieven in Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare met als doel een antwoord te bieden aan acute noodsituaties. Hiertoe voorziet ze jaarlijks 114.000 euro.

Uit de telling in de regio Zuid-West-Vlaanderen in 2021 kwam duidelijk naar voor dat de problematiek inzake dak- en thuisloosheid groter, meer divers en complexer is dan gedacht. De nachtopvanginitiatieven brengen zeker niet alle dak- en thuislozen in beeld, maar vormen wel een uitstekend referentiepunt om zicht te krijgen op tendensen die zich voordoen. De doelgroep van mensen die gebruik maken van de winternachtopvang diversifieert. Er komen meer vrouwen, maar ook meer koppels in terecht, en daarmee een belangrijke doelgroep van direct betrokken minderjarige kinderen. Er is ook een duidelijke toename van het aantal jongeren. Dakloosheid is ook geen louter grootstedelijk fenomeen.

In aanvulling op deze winternachtopvanginitiatieven wil de Provincie daarom samen met de partners op het terrein sterker inzetten enerzijds op het preventief aanpakken van dak- en thuisloosheid zodat mensen in eerste instantie niet op straat komen te staan, en anderzijds op het bevorderen van de doorstroming van de bezoekers van de nachtopvanginitiatieven naar een meer duurzame huisvestingsvorm.

Budget: Voor deze versterkte inzet op de bestrijding van dak- en thuisloosheid voorziet de Provincie bovenop de jaarlijkse bijdrage (114.000 euro) voor de winternachtopvang bijkomend 114.000 euro in 2023, 228.000 euro in 2024 en 342.000 euro in 2025.

  

2      Noord-Zuidbeleid

2.1      Provinciaal reglement ondersteuning initiatieven in het Zuiden

De Provincie West-Vlaanderen nam bij het begin van deze legislatuur het engagement op om 1% van haar totale exploitatiebudget te besteden aan projecten in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Een beleidskeuze, want het is geen wettelijke verplichting. Hiermee neemt de Provincie haar verantwoordelijkheid op voor mondiale vraagstukken die een impact hebben op ons allemaal. De Provincie gaat zelfs nog een stap verder dan de gangbare norm van 0,7% als streefwaarde voor het mondiaal beleid van (lokale) overheden.

De Provincie West-Vlaanderen realiseert deze doelstelling integraal via haar provinciaal reglement voor ondersteuning van initiatieven in het Zuiden. Met dit reglement wil de Provincie het draagvlak voor internationale solidariteit in West-Vlaanderen verhogen, initiatieven in het globale Zuiden versterken en meehelpen om de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) te realiseren. De provinciale subsidie maakt voor tal van organisaties wezenlijk een verschil - zeker voor zij die moeilijk bij andere overheden terechtkunnen.

Via de website www.west-vlaanderen.be/initiatieven-met-het-zuiden kan je doorklikken naar de wereldkaart met alle goedgekeurde projecten sinds 2010.

De zesde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 betekent een aanzienlijke verhoging van het exploitatiebudget van de Provincie West-Vlaanderen.

De Provincie blijft consequent in haar genomen engagement voor het Noord-Zuidbeleid van 1% en verhoogt daarom het budget van het provinciaal reglement met 532.858,47 euro.

  

3     Economie & Streekontwikkeling

3.1      Duurzame innovatie bij maakindustrie

Op de campus Techniek & Design van het PTI in de Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk, wordt in 2023, samen met het Technicum, ook een ‘House of Manufacturing' opgetrokken. In het gebouw worden onderzoeks- , opleidings- en netwerkfaciliteiten ondergebracht en bedrijven kunnen er terecht voor advies en ondersteuning op vlak van duurzame technologische innovatie. Het huis fungeert ook als uithangbord voor het wetenschapspark industrie 4.0 waar diensten, expertise en uitrusting van zowel kennis- en opleidingspartners, sector- en werkgeversorganisaties als bedrijven worden gedeeld. De werken worden gestart na de zomer van 2023. De opening van het gebouw is gepland in mei 2024.

Budget: 2,5 miljoen euro

3.2      Westhoekpunt

De Westhoek is de dunst bevolkte regio van West-Vlaanderen. Het aantal volwassenen dat er een opleiding volgt ligt zeer laag (slechts 8,8% van de inwoners tussen 20 en 64 jaar) in vergelijking met West-Vlaanderen (10,5%), Vlaanderen (11,9%) en de Europese norm (15%). Ook een sterke daling van het aanbod volwasseneneducatie zorgt mee voor de steeds dalende participatie aan vormingsinitiatieven. De streek dreigt daarmee in een vicieuze cirkel te belanden. Minder deelnemers betekent minder middelen om opleidingen te organiseren en minder opleidingen leiden tot nog minder deelnemers.

In plaats van bij de pakken te blijven zitten, zal de Westhoek via de werking van het Westhoekpunt een pioniersrol vervullen bij de uitbouw van een satellietenmodel. Dit model wordt door het onderzoeksinstituut HIVA naar voren geschoven als de preferentiële oplossing om het aanbod en de deelname aan levenslang leren in de Westhoek te stimuleren en opnieuw te doen toenemen.

Met een ruim en divers netwerk aan betrokken partners zal intensief samengewerkt worden. Via innovatieve leervormen zal er aan de slag gegaan worden met lokale leernoden. Het aanwakkeren van leergoesting en de ontwikkelen van een leercultuur staan hierbij centraal. Er wordt ingezet op een ruime doelgroep: de burger in het algemeen, maar ook de lokale bedrijfswereld zal ondersteund worden met bedrijfsgerichte leertrajecten én er is aandacht voor kwetsbare doelgroepen met meer ondersteuning op maat.

Budget: 750.000 euro om het satellietenmodel uit te bouwen en acties op te zetten.

 

 

Speerpunten vierde gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe

Bevoegd voor voor Milieu, Landschap en Natuur, Informatietechnologie, Mobiliteit en Landinrichting

 

1.    Mobiliteit

Bij de opmaak van de meerjarenplanning 2020-2025 werd het investeringsbudget voor fietsinfrastructuur reeds verdubbeld tot 40 miljoen euro. Met deze aanpassing van het meerjarenplan wordt het fietsbudget verder verhoogd met 7 miljoen euro om bijkomende veilige fietsverbindingen te realiseren. Hierdoor stijgt het totale investeringsbudget tijdens deze legislatuur naar 47 miljoen euro en worden er minstens 70 te realiseren fietsprojecten vooropgesteld.    
 

Het afgelopen jaar werden 13 fietsprojecten gegund. In 2023 stijgt dit door naar 18 fietsprojecten op de planning om gegund te worden, goed voor in totaal 33 km nieuwe fietspaden.

Projecten 2023: 

 

Project 

mtr 

Roeselare, Diksmuidesteenweg 

1,1 

Waregem-Anzegem, Maalbeek 

1

Ledegem-Roeselare, Roeselarestraat-Moorseelsestw 

2,1 

Wevelgem, Bergelen 

1200 

Staden, Bruggestraat 

860 

Kortemark, Lichterveldestraat 

1500 

Hooglede, Hogestraat-Kortemarkstraat fase 1 

700 

Oostkamp, Loppemsestraat 

2200 

Moorslede, Geluwestraat 

4500 

10 

Poperinge, Westouterseweg 

5200 

11 

Tielt, spoorbedding 

2000 

12 

Oostende, Stuiverstraat fase 1 

890 

13 

Brugge (Zeebrugge), Verschaveweg 

1675 

14 

Wingene, Ruisledesteenweg fase 2 

2565 

15 

Beernem, Akkerstraat 

4600 

16 

Zwevegem, Guldensporenpad F45, vak Kraaibosstraat-Stationstraat 

800 

17 

Avelgem, Guldensporenpad F45, fietsbrug Rijtgracht 

50 

18 

Zwevegem, Guldensporenpad F45, herinrichting kruispunten 

150 

  

  

  

  

Totaal 

33090 

  

  

  

  

  

 

Totaal budget investeringen fietsinfrastructuur 2023: 11,14 miljoen euro          

 

2.    Milieu, natuur & landschap

2.1           Bomenplan voor elke gemeente

Het belang van bomen in de strijd tegen de klimaatverandering en het biodiversiteitsverlies valt niet langer te ontkennen. Een goed beheer van die bomen en een permanente zoektocht naar ruimte voor meer bomen zijn dan ook belangrijke wapens in die strijd. Gemeenten spelen een cruciale rol in dit verhaal. Daarom is de Provincie via de regionale landschappen en stadslandschappen in 2021 gestart met het opmaken van bomenplannen voor gemeenten.

Met behulp van Europese subsidies (PDPO) werd een project opgestart voor drie jaar. Voor een beperkte bijdrage krijgen de deelnemende gemeenten een inventaris en beheerplan voor de bestaande bomen op openbaar domein. De bomenplanners maken ook een kansenkaart waarmee de gemeenten zicht krijgen op mogelijke locaties voor nieuwe bomen. In alle deelnemende gemeenten samen gaan er ook 1.000 nieuwe bomen de grond in. Landbouwers uit de deelnemende gemeenten konden weidebomen bestellen, goed voor 400 nieuwe bomen. Aan particulieren werden in totaal zo'n 500 klimaatbomen aangeboden. Maar liefst 28 gemeenten hadden zich bij aanvang kandidaat gesteld voor dit project. Door de geringe beschikbare middelen, konden daar maar 12 effectief aan deelnemen.

Na afloop van het project halfweg 2023 krijgt elke regio zijn eigen bomenplanner. Zo wil de Provincie nu alle West-Vlaamse gemeenten de kans geven om hun bomenpatrimonium uit te breiden en juist te beheren. De gemeenten die al deelnamen, kunnen een beroep doen op de bomenplanners van de Provincie voor de opvolging van de beheerplannen. Deze dienstverlening wordt structureel verankerd in de werking van de regionale landschappen en stadlandschappen. De Provincie voorziet in de helft van de loonkost van de vier bomenplanners. De overige kosten worden door de gemeenten betaald op basis van de gekozen dienstverlening.

Budget 2023-2025: 650.000 euro

2.2           Uitbreiding De Gavers

De voorbije jaren kocht de provincie zo'n 20 hectare nieuwe gronden aan voor de uitbreiding van provinciedomein De Gavers in Harelbeke. Dankzij de uitbreiding komen er drie verrassende nieuwe zones. De eerste twee zones worden in 2023 ingericht.

In de eerste zone staat natuur- en milieueducatie centraal. Het historische meersen-landschap wordt hersteld en zal dienst doen als een ‘nat sponsgebied'. Dit soort natte natuur moet zorgen voor de aanvulling van het grondwater, als anticipatie op de steeds drogere zomers. Op de natste plaatsen komen er vlonderpaden, zodat het gebied in de winter ook bezocht kan worden. In deze zone komt ook zo'n 3 hectare bos bij. Een educatieve boomgaard geeft dit gebied een extra dimensie. Twee containerklassen, die ingebouwd worden in een talud, zullen schoolgroepen de kans geven om midden in de natuur iets bij te leren. Daarnaast komt er een lusvormig parcours waar gezinnen met kinderen zelfstandig op ontdekking kunnen gaan. Het wordt een combinatie van avontuur en natuureducatie.

Een tweede zone die in 2023 wordt aangepakt, is de Gaverbeek. Op vandaag is dat een kaarsrecht stuk beek met kunstmatige oevers. Om het water en de natuur meer ruimte te geven, laat de Provincie de beek hermeanderen. De VMM, die beheerder is van de Gaverbeek, staat in voor deze werken. De Provincie komt tussen in de studiekosten.

De meest zuidelijke zone tenslotte wordt een groot gecontroleerd overstromingsgebied dat ruimte moet geven aan het water uit de Pluimbeek en de Keibeek bij hoge waterstanden. In twee uitgegraven bufferbekkens mogen de beken naar hartenlust overstromen en kan het water rustig infiltreren. Deze natte zone vormt opnieuw een uitzonderlijke habitat voor verschillende planten- en diersoorten. Vogelspotplaatsen en een uitzichtpunt laten bezoekers meegenieten van deze nieuwe natuurpracht.

De inrichting van de eerste en tweede zone staan volgend jaar op het programma. De werken aan de NME-zone starten in mei 2023. Voor de herinrichting van de Gaverbeek betaalde de provincie reeds 60.000 euro aan studiekosten, de inrichtingskosten neemt de VMM op zich. De start van de werken staat gepland voor maart 2023.

Budget: 770.000 euro voor aanleg NME-zone

 

3.    Digitale maturiteit

In 2023 wordt er geïnvesteerd in de digitale maturiteit van de Provincie. Zo zal er in 2023 voor elk personeelslid een opleiding Microsoft 365 voorzien worden, waarin de voornaamste zaken die voor een medewerker van belang zijn aan bod komen via vooraf gedefinieerde gebruikerssituaties.

Budget: 165.000 euro

 Provincie past meerjarenplanning 2020-2025 aan voor werkjaar 2023