Sabien present op PRO+ , instrument voor onderwijsprofessionalisering


De voorstelling ging vorige week woensdag door tijdens de 'Dag van de aanvangsbegeleiding'. Met deze studiedag wilde men mentoren praktische tips en good practices aanreiken met als doel de startende leraren beter te kunnen ondersteunen. 

Onderwijsprofessionalisering heeft als doel dat een leraar - door zich gericht bij te scholen -  de ontwikkeling van de competenties van leerlingen maximaal kan ondersteunen. Een gedegen professionaliseringsbeleid vormgeven is niet altijd even vanzelfsprekend.

Het instrument voor onderwijsprofessionalisering PRO+ wil een vaste methodiek bieden om professionaliseringsnoden te capteren en methodisch te verwerken in een plan dat een duidelijk kader biedt voor het ganse schoolteam en afgestemd is op de leernoden van de leerlingen. Een plan dat idealiter een cyclisch en permanent karakter heeft en aansluit bij de verwachtingen van de onderwijsinspectie.

PRO+ is gebruiksklaar en dadelijk inzetbaar voor een pedagogische werkdag of een professionaliseringsmoment met het ganse team.

Het instrument PRO+ brengt diverse professionaliseringsperspectieven (leerkracht, leerling, team/beleid) samen in één concept. Op heel toegankelijke wijze leidt het instrument je door een reflectiefase (spelfase) die je als vanzelf brengt tot de actiefase waarin je als leerkracht en als team zelf prioriteiten, termijnen en acties in een systematisch professionaliseringsplan kan gieten.

Zo worden de professionaliseringsnoden dadelijk gekoppeld aan en ingebed in een professionaliseringsbeleid dat gelinkt is aan het referentiekader onderwijskwaliteit en deel uitmaakt van het kwaliteitsontwikkelingsplan of schoolwerkplan.

 

Eekhout Academy vzw

Eekhout Academy vzw is een nascholingscentrum voor het brede onderwijsveld met een uniek samenwerkingsverband tussen KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, Hogeschool VIVES en Katholiek Onderwijs Vlaanderen regio West-Vlaanderen. We garanderen opleiding, vorming en training geënt op de noden en de behoeften van de scholen met accenten op kwaliteit én bruikbaarheid.

 Sabien present op PRO+ , instrument voor onderwijsprofessionalisering  Sabien present op PRO+ , instrument voor onderwijsprofessionalisering