'Sacred Books XR' voorgesteld in het Karmelietenklooster in Brugge


Er zijn ook enkele kloosterlingen 3D-gecapteerd. Zij vertellen het verhaal van hun roeping, hun intrede en hun leven als Karmeliet. Tenslotte is ook een kloosterling als een interactieve holografische getuige gerealiseerd: de bezoeker kan hem vragen stellen en de getuige geeft een antwoord.

De XR-beleving voegt een laag toe aan de eerste beleving van Sacred Books, met name het geleide bezoek aan het klooster. De XR-beleving vervangt de persoonlijke begeleiding op geen enkele manier. De gids integreert de verschillende items wel in zijn verhaal.

Er is geen enkel ander project waarin de thematiek van religieus en spiritueel erfgoed via de technologie van Extended Reality ontgonnen en ontsloten wordt. Hiervoor werkte Sacred Books samen met het Brugse bedrijf AlfaVision (*).

‘Sacred Books XR' is gerealiseerd met de steun van de Provincie West-Vlaanderenen en Westtoer. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde toerisme en recreatie en voorzitter Westtoer: "Vanuit de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer werd in 2020 een nieuw reglement gelanceerd om innovatieve, toeristische initiatieven te ondersteunen. Hiermee willen we de beleving in West-Vlaanderen verhogen en ervoor zorgen dat bezoekers een onvergetelijke ervaring meemaken. Projecten die de identiteit van de regio versterken, kregen hierbij de voorrang. Het project ‘Sacred Books XR', een uitbreiding op het bestaande project ‘Sacred Books | Secret Libraries', kan op onze ondersteuning rekenen omdat het een unieke en nooit eerder geziene manier is om in contact te komen met de kloostergemeenschappen en dit op de erfgoedplekken zelf."

Het pioniersproject ‘Sacred Books | Secret Libraries' houdt religieus erfgoed levend en legt het accent op het spirituele erfgoed van de kloosterlingen door het Engels Klooster en het Klooster van de Ongeschoeide Karmelieten te ontsluiten voor bezoekers. Goed opgeleide gidsen vertellen tijdens de geleide bezoeken de verhalen van de religieuzen die de kloosters bewonen, van hun spiritualiteit en van hun boeken en bibliotheken. De gidsen waken ook over de stiltebeleving.

De beleving die ‘Sacred Books' aanbiedt, is zonder meer uniek: het sacrale en contemplatieve karakter van de kloostersite verrast en raakt de bezoeker, de stilte en spirituele sfeer brengen hem als vanzelf tot reflectie. Het erfgoed in situ, geworteld in traditie en gelinkt aan interessante verhalen, is een enorme troef. Maar vooral het gegeven dat men tot in het hart van het klooster mag komen en dat men mag ervaren dat er een levende religieuze gemeenschap woont, is een grote meerwaarde.

Het is eigen aan kloosters dat ze niet of heel beperkt toegankelijk zijn: het behoort tot de essentie van het religieuze leven dat religieuzen zich terugtrekken in de stilte voor gebed en studie. Het is dan ook heel bijzonder dat de zusters van het Engels Klooster en de paters van het Karmelietenklooster hun huizen openstellen voor bezoekers en hen toelaten tot in het hart van het klooster. Maar zij doen dit van harte: gastvrijheid is een wezenlijk onderdeel van het religieuze leven. Soms is een korte ‘meet and greet' met een bewoner mogelijk en dit verhoogt zeker de aantrekkingskracht van het bezoek. De beschermde sites hebben een hoge erfgoedwaarde (pandgang, kerk, bibliotheek, tuin, binnentuin, refter...) en toeristische aantrekkingskracht. Ze ademen traditie, authenticiteit, geschiedenis, spiritueel leven.

Om vooral het spirituele erfgoed van religieuzen te bewaren en zichtbaar te maken en om religieuze gemeenschappen een toekomstperspectief aan te reiken, is dit unieke project opgestart - in nauwe samenwerking met de religieuzen zelf en steeds vertrekkend vanuit hun levenskeuze en levenswijze. Het is ook de bedoeling van Sacred Books om die plekken waar religieuze gemeenschappen hun geloof voorleven en waar bezoekers ook zingeving en spiritualiteit kunnen beleven op een actuele manier te herwaarderen - met respect voor de eigenheid, functie, betekenis en waarde van deze stilteplekken.

‘Sacred Books | Secret Libraries' is een vernieuwend project rond religieus erfgoed. Het stelt namelijk de kloosterlingen centraal. ‘Sacred Books' vertrekt van de religieuzen zelf, van hun spirituele erfgoed en van hun gastvrijheid. Daarin verschilt dit project fundamenteel van andere initiatieven rond religieus erfgoed en kerkelijk patrimonium: zij gaan steeds uit van een probleem zoals leegstand of herbestemming.‘Sacred Books | Secret Libraries' is een hefboomproject van Toerisme Vlaanderen, wordt ook ondersteund door de Stad Brugge en ging na een voorbereidend traject van start op 20 02 2020.

In een eerste fase is geopteerd voor de pure ervaring van het klooster, dus zonder technologische toevoeging. Maar reeds bij de voorbereiding van de scenografie is nagedacht over de introductie van Extended Reality, zeker voor het bladeren in kostbare boeken.Beide kloosters zijn en blijven bewoond door de religieuze gemeenschappen. Maar beide religieuze gemeenschappen zijn broos: ze zijn beperkt in aantal en in draagkracht. Dat betekent dat de toekomst onzeker is en dat het nodig is om er rekening mee te houden dat de religieuzen - de eerste getuigen - niet altijd of niet meer aanwezig of beschikbaar zijn voor de bezoekers. Daarom is de keuze gemaakt om nieuwe technologieën in te schakelen om het bezoek aantrekkelijk te blijven houden.

Dat is de context en achtergrond voor het project dat uitgewerkt is voor het Karmelietenklooster: ‘Sacred Books XR' integreert XR (Extended Reality) en realiseert een aantal scènes uit het religieuze leven. Vooreerst zijn kloosterlingen tot leven gewekt via XR. Vervolgens werden scènes gecreëerd in de verschillende ruimten van het klooster en voor verschillende activiteiten van de kloosterlingen: eten in de refter terwijl voorgelezen wordt; lezen en studeren in de kloosterbibliotheek waar een bijzondere collectie boeken bewaard wordt (fragmenten van een selectie werken zijn gedigitaliseerd en raadpleegbaar); vieren en zingen in de kloosterkerk; mediteren in de kluis; bidden en wandelen in de kloostertuin... Aansluitend zijn enkele kloosterlingen 3D-gecapteerd. Zij vertellen het verhaal van hun roeping, hun intrede en hun leven als Karmeliet. Tenslotte is ook een kloosterling als een interactieve holografische getuige gerealiseerd: de bezoeker kan hem vragen stellen en de getuige geeft een antwoord.

De XR-beleving voegt een laag toe aan de eerste beleving, met name het geleide bezoek aan het klooster. De XR-beleving vervangt de persoonlijke begeleiding op geen enkele manier. De gids integreert de verschillende items wel in zijn verhaal.

Het aanwenden van de XR-technologie voor levend religieus erfgoed is vernieuwend en uitdagend. Ook de creatie van een interactieve holografische getuige is een technologische vernieuwing. Maar de integratie van de technologie in een erfgoedomgeving vangt ook het probleem op van de bewoners die niet altijd of niet meer aanwezig of beschikbaar zijn. De XR-technologie kan ook jongeren en zeker anderstalige bezoekers (die via de tablet toelichting in hun taal bekomen) overtuigen om deel te nemen aan een bezoek.

 

Praktische gegevens ‘Sacred Books' en ‘Sacred Books XR'

➢ LOCATIES | Engels Klooster (Carmersstraat 85, Brugge ) en Klooster van de Ongeschoeide Karmelieten (Ezelstraat 28, Brugge)

➢ BEZOEKDAGEN EN BEZOEKUREN | Maandag, woensdag, donderdag en zaterdag - telkens om 10 uur, 14 uur en 15.30 uur

➢ Maximum 8 personen per groep

➢ PRIJZEN | 15 euro per bezoek (reductietarief: 12 euro); het aanbod ‘Sacred Books XR' (rondleiding + Virtual Reality) kost 18 euro (reductietarief voor dit aanbod: 15 euro Het reductietarief geldt voor kinderen en jongeren (van 7 tot en met 18 jaar), voor senioren (+65 jaar), voor groepen (vanaf 6 personen) en voor inwoners van Brugge.Wie kiest voor de rondleiding ‘Sacred Books XR' (met Virtual Reality) bekomt een tablet.

➢ TICKETS | Enkel online via www.sacredbooksbruges.be (reservaties voor groepen van meer dan 8 personen via projectcoördinator, telefoon 0474 95 13 30)

 

 'Sacred Books XR' voorgesteld in het Karmelietenklooster in Brugge