Startschot voor nieuw toeristisch seizoen Brugse Ommeland


We hoorden het al: Het Brugse Ommeland zet in op unieke groene locaties met een sterk verhaal, waar het fijn is om op die pauze-knop te drukken. Het thema ‘kastelen en abdijen' past hier perfect in, maar ook projecten als ‘Middeleeuwen op je bord', ‘Verdwenen Zwinhavens' en de verhalen van de streek die je als bezoeker langs de erfgoedfietsroute in Landschapspark Bulskampveld op verschillende manieren te horen krijgt.  

Je voelt het aan alles: Het Brugse Ommeland gaat in 2023 en 2024 op dat elan verder. Verhalen vertellen en toeristische belevingen creëren op unieke locaties, in en rond kastelen, abdijen en religieus erfgoed. We doen daar nog de lekkere en gezellige adresjes bovenop: Het Brugse Ommeland zal z'n baseline ‘Zalig Echt' blijven eer aan doen.

Dames en heren, ik wil jullie graag nog eens persoonlijk en van harte uitnodigen om deel te nemen aan de inspiratiesessie ‘Kastelen en abdijen' op 1 juni. Deze inspiratiesessie volgt het ‘Reizen naar Morgen-verhaal' van Toerisme Vlaanderen: Ook het Brugse Ommeland wil vertrekken vanuit de plek, de ondernemers, de plekhouders, lokale verenigingen... en samen nadenken, inspiratie geven, verbindingen creëren... zodat de draagkracht van de plek gegarandeerd blijft. En natuurlijk engageert het Brugse Ommeland zich om alle initiatieven zichtbaar te maken via sterke promo-campagnes.

En die initiatieven van en samenwerkingen tussen ondernemers, lokale besturen, verenigingen...: daar hebben we nog andere mooie voorbeelden van:

-          Wat denk je ervan om in de zomer van 2023 een wandeling te maken tussen Brugge en Damme, waar je kunstwerken kan ontdekken van gerenommeerde Belgische en internationale kunstenaars? Een mooie samenwerking tussen ondernemer Luc Beke en curator Annelies Ysebaert.

-          Of bereid je in september voor op een totaalspektakel in het Kasteel van Wijnendale: De musical Marie-Antoinette heeft een cast van 15 professionele acteurs en bijna 100 figuranten uit de regio. Drie podia, waarvan één op het water. Een mooie samenwerking met Historalia, Kasteel van Wijnendale en Torhout.

-          Of... wat dacht je van de opkomende wijngaarden in het Tieltse te ontdekken, eind augustus, langs een heuse wijn-fietsroute? En dan heb ik het nog niet gehad over ‘400 jaar Ferdinand Verbiest'. Een wetenschapper en sterrenkundige die z'n geboortestad Pittem verbindt met China. Het verhaal kan je vanaf september ontdekken in het vernieuwd bezoekerscentrum in Pittem.

-          Vergeten we dan ook niet dat ook het doolhof van het Kasteel van Loppem dit jaar z'n 150 jaar bestaan viert met heel wat festiviteiten.

Kortom: Heel wat initiatieven, eigenlijk te veel om op te noemen, in het Brugse Ommeland waar we trots op zijn en die we uitdragen. Neem dus zéker een kijkje op onze website, schrijf je in op onze nieuwsbrief, neus in ons nieuwe magazine en fiets en wandel doorheen onze groene regio om alles te ontdekken.

Tot slot verwijs ik graag naar het strategisch beleidsplan van het Brugse Ommeland. Onze ambitie om tegen 2027 een nog bekendere regio te zijn in Vlaanderen en de buurregio's is niet min.

Maar ik zie dat we intensief werken om deze ambitie waar te maken, onder andere door het verhaal van de plek beleefbaar te maken en alle betrokkenen als echte ambassadeurs mee te laten werken.

Toerisme is in onze regio geen doel op zich, maar een hefboom voor persoonlijke ontwikkeling, een betere levenskwaliteit en sterk ondernemerschap. Samen staan we voor een rijker toerisme. Het is hier ‘Zalig Echt!' 

 Startschot voor nieuw toeristisch seizoen Brugse Ommeland