Vernieuwde fietsbrochure Verbiestroute in Pittem voorgesteld


Gemeente Pittem viert 400 jaar Verbiest

Op 9 oktober 2023 is het exact 400 jaar geleden dat de beroemde Pittemnaar Ferdinand Verbiest geboren werd en dat wil het gemeentebestuur van Pittem niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ferdinand Verbiest was een missionaris, astronoom, ingenieur en diplomaat. Na zijn studies trok hij naar China waar hij bouwde aan de uitrusting voor het Oude Observatorium in Peking dat je nu nog steeds kan bewonderen. Hij was ook mee verantwoordelijk voor de wijziging van de Chinese kalender, die gebaseerd was op zijn sterrenkundige waarnemingen.

Schepen Heidi Lievrouw vertelt: "Als schepen van cultuur en toerisme ben ik bijzonder fier dat Ferdinand Verbiest niet weg te denken is uit zowel onze als uit de Chinese cultuur. Getuige hiervan is de terechte glans die aan zijn 400ste verjaardag wordt geschonken. Niet alleen in China, maar ook bij ons, zowel op nationaal, provinciaal als lokaal niveau".

Vernieuwde brochure Verbiestroute

In 2010 werd bij de opening van het Ferdinand Verbiestcentrum een fietsroute uitgestippeld. Deze 44 km permanent bewegwijzerde fietsroute loopt hoofdzakelijk over Pittem, maar wijkt ook uit naar Meulebeke, Ardooie, Wingene en Tielt. Ter ere van 400 jaar Verbiest, namen de diensten sport en toerisme van het gemeentebestuur van Pittem met de steun van Westtoer de route onder handen.

De fietsbrochure steekt in een nieuw jasje en vestigt de aandacht op enkele nieuwe stopplekken en bezienswaardigheden onderweg, zoals het Gentsemeersenpad dat in volle ontwikkeling is met de steun van Stadlandschap 't West-Vlaamse Hart. Westtoer zorgde voor een fotoreportage in Pittem en Egem met lokale fietsers.

Deze week werd de vernieuwde folder voorgesteld in aanwezigheid van de gedeputeerde van toerisme van de provincie West-Vlaanderen, mevr. Sabien Lahaye-Battheu en Heidi Lievrouw, schepen van toerisme van Pittem.De Verbiestroute past binnen de unieke wandel- en fietsbelevenissen van Westtoer en het merk ‘Visit West-Vlaanderen'. Westtoer zet volop in op bewegwijzerde, lusvormige fiets- en wandelroutes. "In 2022 en 2023 lanceerden we in totaal maar liefst 25 nieuwe fietsroutes, allemaal geïntegreerd op het fietsknooppuntennetwerk. Het is zo fijn om te zien dat er naast de Westtoer-producten, ook nog steeds ingezet wordt op lokale fietsroutes. En deze fietsroute is extra bijzonder: het verhaal van Ferdinand Verbiest dat de recreant echt kan beleven, is absoluut een meerwaarde. Naast het feit dat je ook het ruimere Brugse Ommeland (Meulebeke, Ardooie, Wingene en Tielt) kan verkennen", vertelt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde van toerisme van de provincie West-Vlaanderen.

De vernieuwde folder van de Verbiestroute kan vanaf 8 mei gratis afgehaald worden bij de dienst toerisme in het gemeentehuis of gedownload worden via de website van gemeente Pittem: www.pittem.be/fietsen.

Verbiestjaar met opening van nieuw Experience Center in september

Nog ter ere van 400 jaar Verbiest blaast het gemeentebestuur van Pittem met de steun van Toerisme Vlaanderen het huidige Bezoekerscentrum over Ferdinand Verbiest nieuw leven in. Vanaf 8 september 2023 zal je het nieuwe ‘Verbiest Experience Center' aan het gemeentehuis van Pittem kunnen bezoeken. Je komt er op een interactieve manier meer te weten over het levensverhaal van Ferdinand Verbiest en zijn reis naar China.

Nog op de planning: theaterwandeling en academische zitting

Hoogtepunt van de verjaardag wordt de theaterwandeling. In het weekend van 8-9-10 september 2023 organiseert het gemeentebestuur samen met de lokale toneelverenigingen een lokale wandeling waarbij er op een zestal stopplekken telkens een scène uit het leven van Ferdinand Verbiest zal opgevoerd worden.

Afsluiter wordt maandag 9 oktober, de geboortedag van Ferdinand Verbiest. Dan organiseert de China Office van provincie West-Vlaanderen een academische zitting over de beroemde Pittemnaar in zaal De Magneet in Pittem, met als thema: ‘In de voetsporen van Ferdinand Verbiest: Technologische samenwerking met China: risico of belang voor het Westen?' o.l.v. Veerle De Vos , VRT met in het panel Pascal Coppens, Keynote Speaker Nexxwork en Yves Leterme. Deze zitting is op uitnodiging van de China Office van provincie West-Vlaanderen.

 Vernieuwde fietsbrochure Verbiestroute in Pittem voorgesteld