Poelberg 2.0 in Tielt nog meer op de kaart als toeristisch-recreatieve hotspot


Het oude schooltje en het bijhorende klooster op de Poelberg zijn sinds 2011 open voor toeristen die graag van het vergezicht komen genieten. Eerder hadden de nieuwe uitbaters van de Poelbergsite het interieur al een facelift gegeven en ook het terras kreeg een opknapbeurt, inclusief een speeltoestel voor de kinderen. Aan de fietsenstallingen werden elektrische laadpunten voorzien, Ferm creëerde een troostplek.  Nog nieuw is een grote foto van de voormalige speelkoer van de school, die te zien is aan de luifel op het terras. Verder werd de privétuin van het klooster heraangelegd als stiltetuin, met een ligbank. Daar komt straks ook nog een bloemenweide bij.

Steun van de provincie en Westtoer

De opwaardering van de Poelbergsite is een belangrijke realisatie binnen het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen' (25.000 subsidie euro): de ontwikkeling van een hotspot voor fietsers en wandelaars.

Bedoeling is dat we op de provinciale routes en netwerken veel plaatsjes zoals deze kunnen inrichten. Veel mensen houden ervan om te fietsen, maar stoppen ook graag eens onderweg, op een mooie picknickplaats of een gezellig terrasje.

Wanneer we bevragingen deden bij fietsers en wandelaars bleek dat er telkens één vraag naar voor kwam: meer rust- en picknickplaatsen langs de fiets- en wandeltrajecten. En inderdaad, wat inventariswerk legt ‘blinde vlekken' bloot op de picknickkaart van de provincie.

We deden ook een oproep naar steden en gemeenten om mee te investeren. Ze konden hiervoor ondersteuning krijgen van de provincie West-Vlaanderen. We zijn blij dat de stad Tielt hierop ingegaan is.

Om maximale kwaliteit en uniformiteit te garanderen lieten we het meubilair ontwerpen door topdesigner Stefan Schöning. Hij ontwikkelde een complete reeks terreinmeubels: van zit- tot ligbanken over picknicktafels en barmeubels tot spelelementen, informatiedragers en fietsparkeersystemen. Je kan op deze locatie alvast een paar elementen uit de catalogus bewonderen, maar vooral ook eens uittesten. Alle meubelstukken zijn perfect moduleerbaar en combineerbaar. Kortom ideaal om unieke en belevingsvolle picknickplaatsen in te richten!

De Poelbergsite in Tielt is een knap stukje natuur in combinatie met een rijk cultuurhistorisch verleden en past dan ook perfect binnen het DNA van het Brugse Ommeland. Bovenop de 45 meter hoge Poelberg werd een school en klooster gebouwd. Honderd jaar lang joelden kinderen op de speelplaats van dit plattelandsschooltje van de Zusters van het geloof.  Nu is het de ideale stopplaats voor fietsers en wandelaars.

Fietsers kunnen deze plek ontdekken via de knooppunten van het fietsnetwerk en twee gloednieuwe fietsroutes de Mandeldalfietsroute en de Tielts Plateaufietsroute.

En dat er veel fietsers zijn in West-Vlaanderen, dat weten we: in 2022 telden we maar liefst 6,8 miljoen recreatieve fietsers. Wandelaars kunnen de knooppunten van het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen volgen. De Poelberg is ook een Infopunt Toerisme voor het Brugse Ommeland.

Met deze nieuwe Poelbergsite wordt een totaalbeleving gecreëerd voor de bezoeker. De nodige aandacht is ook gegaan naar het verleden van de site: het klooster.

Westtoer is ervan overtuigd dat deze realisaties een grote meerwaarde zijn voor alle inwoners van de Provincie maar ook de vele bezoekers die al fietsend het mooie West-Vlaanderen willen ontdekken.

Ik wil nog graag alle partners bedanken die deze mooie realisatie mogelijk gemaakt hebben. 

 Poelberg 2.0 in Tielt nog meer op de kaart als toeristisch-recreatieve hotspot  Poelberg 2.0 in Tielt nog meer op de kaart als toeristisch-recreatieve hotspot  Poelberg 2.0 in Tielt nog meer op de kaart als toeristisch-recreatieve hotspot