Nieuwe Land Art in het grensoverschrijdend heuvellandschap van de Westhoek


Levende sculpturen

De 'Land Art structuren' staan op ‘verborgen plekken' in de grensoverschrijdende Westhoek. Ze vormen markeringen in het landschap waarop je het uitzicht kan aanschouwen. De leidraad tussen de verschillende structuren is de eenvoudige vorm, maar vooral ook het gebruik van één gemeenschappelijk materiaal: wilg. Een structuur van droge takken als basis, met levende planten die het geheel langzaamaan bedekken. Het zijn constructies waar je kan inlopen, zodat je een andere perceptie krijgt van de ruimte en van het licht. Ze zijn goed vergelijkbaar met de natuurlijke habitats die dieren bouwen.

De 'Land Art structuren' zijn bedacht door ontwerper en landschapsarchitecten (JNC International) en uitgevoerd door Bowerbird Collective, met de wens om ook als speelplek te fungeren voor gezelschappen met kinderen. Je kan er dus in klimmen, verschuilen of observeren tijdens een wandeling of fietstocht. Of genieten van de rust en gebruik maken van het picknickmeubilair ter plaatse.

"Infrastructuurprojecten zoals dit blijven belangrijk om tegemoet te komen aan de nieuwe behoeften van onze bezoekers en de hedendaagse trends zoals het slow-toerisme, de beleving in de natuur en het kortbij reizen. We zullen in de toekomst blijven inzetten op acties om het toeristisch aanbod in onze rurale regio's verder vorm te geven en te blijven vernieuwen", aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer."

Dit project is het resultaat van een living lab waarbij projectpartners innovatieve, toeristische belevingen konden creëren in het kader van het Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen project « Ruralité ». 

Waar vind je de structuren?

De Westhoek :

-          Het Nest in Mesen (Iers Vredespark)

-          De Cocons aan de Scherpenberg in Heuvelland

Cœur de Flandre :

-          La Fleur échappée op de Ravensberg in Bailleul ( Conservatoire Botanique National)

-          Le Labyrinthe 3D op de Boeschepeberg  (Chemin des Loups)

-          L'Observatoire caché op de Katsberg  in Godewaarsvelde (Route de Méteren), vanaf zomer 2023

Er werden nog vier andere Land Art Structuren met rust- belevings- en/of picknickplek gerealiseerd en dit in Wallonie-picarde: De Heks in Ellezelles, De Schelp Op de Kluisberg, De Tunnel in Saint-Sauveur en De Duizendpoot in Flobecq.

Grensoverschrijdende toeristische kaart van het Heuvellandschap

Naast de Land Art Structuren werd voor gezelschappen met kinderen een grensoverschrijdende toeristische kaart van het heuvellandschap gerealiseerd onder de noemer: ‘Tien heuvels op een rij'.  Voor elk van de tien heuvels is er een fiets- of wandelroute als suggestie meegegeven en krijg je per heuvel een makkelijk overzicht van de ‘must see's and must do's'. De kaarten zijn verkrijgbaar in het Nederlands of het Frans bij de diensten van toerisme in de Westhoek en Destination Coeur de Flandre. 

Podcasts voor gezelschappen met kinderen

In het Heuvellandschap werden bovendien nog vijf podcasts ontwikkeld over de heuvelrug. De podcasts kan je in het Nederlands of het Frans beluisteren als je onderweg bent naar het heuvellandschap of eens je ter plaatse bent. De podcasts gaan respectievelijk over de Watenberg in Hauts de Flandre, de Rodeberg en de Kemmelberg in de Westhoek en over de Kluisberg en de Mont Saint-Aubert in Wallonie-picarde. Het zijn luisterverhalen geworden met twee figuurtjes: een Belgische Torenvalk (Balthazar) en een babbelzieke eekhoorn (Millie). Op de informatiepanelen bij de Land Art Structuren of op de grensoverschrijdende toeristische kaart vind je QR-codes om deze podcasts te beluisteren. 

Meer informatie over het project Ruralité: www.interreg-ruralite.eu

 Nieuwe Land Art in het grensoverschrijdend heuvellandschap van de Westhoek