Wandelnetwerk Heuvelland breidt uit met 68 kilometer!


"Heuvelland, Mesen, Ieper en Poperinge zijn sinds jaar en dag zeer populaire wandelbestemmingen (*) in (West-) Vlaanderen. Het vernieuwde wandelnetwerk is goed voor 220 kilometer wandelplezier en telt 257 knooppunten.

De zuidelijke Westhoek is een echt wandelparadijs. Holle wegen en verborgen doorsteekjes slingeren zich omhoog langs de beboste heuvelflanken. Knuppelpaden doorkruisen moerasgebieden en kerkwegels boren zich door stemmige dorpjes. In de feeërieke valleien kan je een speld horen vallen.

Wandelnetwerk Heuvelland is uitgebreid richting Reningelst en wandelnetwerk Hoppeland enerzijds en richting Wijtschate, Wulvergem en Mesen en wandelnetwerk Ieperboog anderzijds. Laat je verrassen door de prachtige uitzichten, landschapskunstwerken en vergeet vooral niet om af en toe een pauze te nemen op één van de vele gezellige adresjes van de Westhoek. Want in de Westhoek kan je genieten als god naast Frankrijk," aldus gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. 

Het wandelnetwerk omvat 4 bewegwijzerde suggestielussen: de Geuzenwandelroute (9 km), De Kemmelbergwandelroute (9,1 km), de Kraters en Mijnenwandelroute (7,1 km) en de Twee bergenwandelroute (7,3 km). Er zijn ook twee toegankelijke lussen op het netwerk uitgestippeld. Die lussen staan aangeduid op de wandelnetwerkkaart en extra informatie kan je online terugvinden. De lussen zijn gescreend door Inter Vlaanderen.

Dankzij het Horizon 2025 project van Westtoer kan je de mooie landschappen op drie locaties ook vanuit de hoogte bewonderen. Het wandelnetwerk verbindt drie uitzonderlijke uitkijkpunten met elkaar: de toren van de Sint-Niklaaskerk in Mesen, het Klankpanorama in Dranouter en het uitkijkpunt op de kinderbrouwerij in Reningelst.

Veel mensen houden ervan om te wandelen, maar stoppen ook graag eens onderweg op een mooie picknickplaats of een gezellig terrasje. Met het picknickplan van Westtoer investeren we in de inrichting van minimum één nieuwe picknicklocatie in elke West-Vlaamse gemeente. Dankzij het Europese project Ruralité konden we twee locaties voorzien van een extra beleving met wilgenconstructies: ‘De Cocons' op de Scherpenberg en ‘Het Nest' bij het Iers Vredespark in Mesen.

Wandelnetwerk Heuvelland was het eerste wandelnetwerk in Vlaanderen. Geïnspireerd op het knooppuntensysteem van het fietsnetwerk, maar in de typische rode kleur voor wandelnetwerken uitgevoerd. Het systeem kende al vlug navolging in Vlaanderen, maar ook in Wallonië en over de landsgrenzen heen. Ondertussen zijn er al 14 wandelnetwerken in West-Vlaanderen en er staan er nog heel wat op het programma. Het wandelnetwerk Heuvelland loopt naadloos door over de grens. Dankzij Europese projecten zet Westtoer verder in op een grensoverschrijdende wandelbeleving.

Leaderproject Westhoek Wandelproof

Het wandelnetwerk is de tweede grote realisatie binnen het Europese Leaderproject 'Westhoek Wandelproof', een samenwerking tussen Westtoer en het Regionaal Landschap Westhoek als co-promotor met acht Westhoekgemeenten: Heuvelland, Ieper, Poperinge, Houthulst, Mesen, Zonnebeke, Diksmuide en Wervik.

In dit project willen alle partners werken aan het wandelproof maken van de Westhoek. Het project bestaat uit twee grote pijlers. Enerzijds wordt geïnvesteerd in de beeldkwaliteit van het landschap in de Westhoek. Zo willen de projectpartners een grotere samenhang en herkenbaarheid langsheen de netwerken creëren en een aantal plekken met mindere landschapskwaliteit aanpakken.

Anderzijds zet het project in op de realisatie van een duurzame wandelbeleving in de Westhoek. Nieuwe wandelmogelijkheden moeten zorgen voor een betere spreiding van de wandelaars en voor het ontlasten van een aantal drukkere gebieden. Naast wandelnetwerk De Blankaart en Heuvelland wordt ook een nieuw netwerk in en nabij Zonnebeke ontwikkeld. De bestaande netwerken Hoppeland en Ieperboog worden uitgebreid, verbeterd én aan elkaar verbonden. De missing links in de gebieden worden aangepakt om zo op een duurzame manier trage verbindingen te realiseren. Het project heeft een totale kostprijs van € 366.125 en krijgt 50% steun van het Europese Leaderprogramma.

Praktisch

Kaarten van het wandelnetwerk Heuvelland zijn voor 10 euro verkrijgbaar op de volgende plaatsen:

Westtoer, Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels (Brugge), T 050 30 55 00, www.visitwestvlaanderen.be, www.toerismewesthoek.be, shop.westtoer.be

Toerisme Heuvelland, Bezoekerscentrum 'Het Heuvelland', Sint-Laurentiusplein 1, 8956 Kemmel, T 057 45 04 55, toerisme@heuvelland.be, www.toerismeheuvelland.be

Toerisme Mesen, Stadhuis, Markt 22, 8957 Mesen, T 057 22 17 14, info@mesen.be, www.mesen.be/toerisme

Visit Poperinge, Grote Markt 1, 8970 Poperinge, T 057 34 66 76, toerisme@poperinge.be, www.toerismepoperinge.be

Toerisme Ieper, Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper, T 057 23 92 20, toerisme@ieper.be, www.toerismeieper.be

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge, T 0800 20 021, provincie@west-vlaanderen.be, www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum



(*) De vakjury van Wandelsport Vlaanderen plaatste Heuvelland bij de vijf beste wandelgemeentes van Vlaanderen. De gemeente maakt zo kans om wandelgemeente van het jaar 2023 te worden. Wandel je ook zo graag in de regio? Breng dan zeker je stem uit!

 

 Wandelnetwerk Heuvelland breidt uit met 68 kilometer!  Wandelnetwerk Heuvelland breidt uit met 68 kilometer!  Wandelnetwerk Heuvelland breidt uit met 68 kilometer!  Wandelnetwerk Heuvelland breidt uit met 68 kilometer!
 Wandelnetwerk Heuvelland breidt uit met 68 kilometer!