Uit de provincieraad: Patrick De Klerck over PFAS in het zeewater


In 2021 en 2022 vonden op 2 willekeurige locaties aan de Belgische kust, namelijk te Knokke-Heist en De Haan, testen plaats om het eventueel PFAS-gehalte in het zeewater, het zeeschuim en het strand te controleren. Er vonden bemonsteringen plaats, welke verder werden geanalyseerd. In de zeewaterstalen werden nagenoeg geen PFAS aangetroffen. Ook het strand was nagenoeg PFAS-vrij. In het zeeschuim daarentegen werden beperkte restanten van PFAS waargenomen. 

Uit de onderzoeken bleek dat er enkel een mogelijks gezondheidsrisico zou kunnen bestaan, indien er een grote hoeveelheid van schuimdeeltjes oraal in het spijsverteringsstelsel zouden worden opgenomen. Bloostelling via de huid speelt duidelijk minder een rol, maar is niet verwaarloosbaar. PFAS-blootstelling door contact met zeewater is zeer laag. Voor contact met zeewater, met name zwemmen, is er geen advies om blootstelling te beperken nodig. Ook PFAS blootstelling door contact met zand is volgens het onderzoek uitermate laag. Hierdoor is advies om contact met zand en zeewater te vermijden niet aan de orde. 

Gezien de grote variabiliteit in de berekende blootstellingen, en het zeer beperkt aantal stalen waarop deze testen gebaseerd zijn, zijn deze blootstellingsberekeningen slechts in beperkte mate indicatief en niet representatief voor de gehele kust. Gezien de kleinschaligheid van de onderzoeken kunnen er dan ook geen kustbrede concluesies worden getrokken.

De gouverneur verklaarde dat er in samenwerking met het Vlaams Instituut voor de Zee er in 2024 en 2025 een breedschalig onderzoek volgt, maar dat uit deze onderzoeken een zelfde conclusie zal worden verwacht. Het is en blijft dus veilig om te zwemmen in de Noordzee.

 Uit de provincieraad: Patrick De Klerck over PFAS in het zeewater