'Fietsen naar Morgen': nieuwe fietsroutes verbinden ondernemers op het West-Vlaamse platteland


‘Fietsen naar Morgen' is een samenwerking tussen Westtoer en Inagro, gesteund door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. De projectnaam is geïnspireerd op de strategische visie 'Reizen naar Morgen' van Toerisme Vlaanderen waarbij het milieu, de lokale bewoners- en ondernemers en de lokale cultuur centraal staan.

De veertien fietsroutes van ‘Fietsen naar Morgen' worden uitgerold doorheen de hele provincie West-Vlaanderen, met de ambitie de samenwerking tussen lokale ondernemers en landbouwers te stimuleren en hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten en belevingen. Deze extra dynamiek zorgt ervoor dat wonen en werken op het platteland nog aantrekkelijker wordt.

"Elk jaar trekken zes miljoen recreatieve fietsers naar West-Vlaanderen wat een enorm potentieel biedt voor lokale ondernemers en landbouwverbreders. Door samen te werken stimuleren zij de economie en werkgelegenheid op het platteland, wat de hele regio ten goede komt," aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor Toerisme.

De eerste route die werd gelanceerd binnen het project is de route 'De Panne - Koksijde - Veurne - Alveringem'. Deze is 51,9km, maakt gebruik van het knooppuntennetwerk en telt een twintigtal ondernemers die op innovatieve wijze lokale hoeve- en streekproducten aanbieden. Zo kan je op twee plaatsen een take-away hoevepicknick ophalen en die gemakkelijk mee te nemen op de fiets. Fietsers kunnen niet alleen genieten van deze lokale lekkernijen, maar ook unieke belevenissen ervaren, zoals een kanotocht naar een boerderij of het ontdekken van graanteelt in de tuin van het Bakkerijmuseum. Langs iedere fietsroute wordt een infobord met landbouwweetjes voorzien. Er zullen ook stuurlinten te verkrijgen zijn met daarop de te volgen knooppunten.

"De burger is niet meer vertrouwd met de hedendaagse land- en tuinbouw. Hij heeft nog weinig kennis over de oorsprong van ons voedsel, hoe een hedendaags landbouwbedrijf draait en begrijpt ook niet wat hij ziet op de weiders, akkers,... Een fietstocht op het platteland biedt de mogelijkheid om de landbouwactiviteiten- en omgeving rechtstreeks te ervaren of zelf de landbouwer ontmoeten Zo maken we landbouw en voedselproductie tastbaarder. Dit is een eerste stap belangrijke stap in landbouweducatie", aldus Bart Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw.

Op 18 juni nodigen Westtoer en Inagro lokale bewoners uit om de route te verkennen en persoonlijk kennis te maken met de ondernemers. 

 'Fietsen naar Morgen': nieuwe fietsroutes verbinden ondernemers op het West-Vlaamse platteland