For Freedom Museum opent nieuwe vleugel 'Wings For Freedom'


Na de verwelkoming van diverse buitenlandse prominenten (delegaties uit Frankrijk, Polen, Amerika, het Verenigd Koninkrijk én Duitsland) door mede-conservator Danny Jones, gaf broer Freddy een historische toelichting over de vergeten luchtoorlog boven België tijdens WOII. Cynrik De Decker van BAHAAT (Belgian Aviation History Association Archaeology Team) vertelde zijn archeologische ervaringen bij het opsporen en opgraven van vliegtuigwrakken.

Naast de 200 000 euro subsidie van het gemeentebestuur en de vzw Toerisme, kon het museum voor de realisatie van deze nieuwe afdeling ook rekenen op een provinciale toelage van 100.000 euro in het kader van het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen'. In april vorig jaar was er ook al de opening van een nieuwe vleugel rond Monty's Me.

België tijdens WO II drukst bevochten luchtruim met 6000 vliegtuigcrashes
Het is een minder bekend gegeven in de algemene kennis van WOII in België, maar de impact die de luchtvaart in dit conflict had, was bijzonder groot. Gedurende die vijf jaar had ons land zowat het drukst bevlogen én bevochten luchtruim, met talloze luchtgevechten, bombardementen, maar ook vliegtuigcrashes tot gevolg. Het moeten er zo'n zesduizend geweest zijn, en als men rekening houdt met het feit dat in héél wat toestellen tot tien man kon zitten, spreken we over tienduizenden vliegeniers die binnen onze landsgrenzen neerkwamen.

Luchtvaartarcheologie
Die haast vergeten oorlog wordt al dertig jaar onderzocht door een enthousiast team dat aan luchtvaartarcheologie doet. Met gespecialiseerde apparatuur zoeken ze naar sporen van vliegtuigwrakken. Sinds 2009 gebeurt dit binnen het kader van de Vlaamse regelgeving voor archeologie, op een wetenschappelijke wijze. Het resultaat van die vele jaren onderzoek wordt voortaan in For Freedom Museum permanent tentoongesteld in een aparte afdeling, wing, luchtvaartarcheologie, met als titel ‘Wings For Freedom'.

Beklijvende verhalen van de mens achter de machine
In een meesterlijk decor ontdekt de bezoeker er de beklijvende verhalen van de mens achter de machine. Decorateur, scènograaf, Pierre Verbreydt oversteeg weer het onmogelijke om de geschiedenis van 5 jaar luchtoorlog boven Belgische bodem in beeld te brengen. Vooral pakkend zijn de opgravingen waarbij ook de tot dan toe vermiste bemanningsleden gevonden werden, om die na zoveel jaren een graf te geven.

Luchtvaart-striptekenaar Thomas Du Caju maakt expo aantrekkelijk voor jeugdig publiek
De hele chronologie wordt op een historisch verantwoorde manier weergegeven, maar wordt nog inzichtelijker door de inbreng van de internationaal gerenommeerde luchtvaart-striptekenaar Thomas Du Caju, waardoor de jongste vorm van archeologie een echte beleving wordt.

‘Wings For Freedom' wordt de publiekstrekker voor jong en oud. De artistieke inbreng van Du Caju brengt een nieuwe vorm van communicatie in het vertellen van een gebeuren, bijzonder aantrekkelijk voor een jeugdig publiek. De nieuwe vleugel integreert perfect in het thema van Bezetting en Bevrijding van het For Freedom Museum en is permanent te bezoeken sinds 17 juni.
Conservators Freddy, Danny Jones en Patrick Tierssoone zijn terecht fier op deze nieuwe verwezenlijking in samenwerking met het team van Cynrik de Decker van BAHAAT.

For Freedom Museum
Ramskapellestraat 91-93
8300 Knokke-Heist (Ramskapelle)
050 68 71 30
Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur
www.forfreedommuseum.be

 For Freedom Museum opent nieuwe vleugel 'Wings For Freedom'   For Freedom Museum opent nieuwe vleugel 'Wings For Freedom'   For Freedom Museum opent nieuwe vleugel 'Wings For Freedom'   For Freedom Museum opent nieuwe vleugel 'Wings For Freedom'
 For Freedom Museum opent nieuwe vleugel 'Wings For Freedom'