'Fietsen naar Morgen': nieuwe fietsroutes verbinden ondernemers op het West-Vlaamse platteland


‘Fietsen naar Morgen' is een samenwerking tussen Westtoer en Inagro, gesteund door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. De projectnaam is geïnspireerd op de strategische visie "Reizen naar Morgen" van Toerisme Vlaanderen waarbij het milieu, de lokale bewoners- en ondernemers en de lokale cultuur centraal staan.

De veertien fietsroutes van ‘Fietsen naar Morgen' worden uitgerold doorheen de hele provincie West-Vlaanderen, met de ambitie de samenwerking tussen lokale ondernemers en landbouwers te stimuleren en hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten en belevingen. Deze extra dynamiek zorgt ervoor dat wonen en werken op het platteland nog aantrekkelijker wordt.

"Ondernemers worden letterlijk en figuurlijk verbonden met elkaar langs dit nieuwe traject. Hun samenwerking stimuleert de economie en werkgelegenheid op het platteland. Iets wat de hele regio ten goede komt. 'Fietsen naar Morgen' moet ondernemers, inwoners en recreanten dichter bij elkaar brengen", aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor Toerisme.

De tweede route die werd gelanceerd binnen het PDPO-project is de route Anzegem - Waregem. Deze is 33km lang, maakt gebruik van het knooppuntennetwerk en telt een twintigtal ondernemers die op innovatieve wijze lokale hoeve- en streekproducten aanbieden. Zo kan je o.a. een take-away hoevepicknick ophalen bij Hoeve Vindevoghel en die gemakkelijk meenemen op de fiets. Daarnaast kan je ook een picknick laten klaarzetten in één van de picknickkasten van de Sterhoek onderweg.

Ondernemers langs de route hebben de handen uit de mouwen gestoken om de fietsers een unieke beleving aan te bieden. Zo werd een nieuwe soort bier-ijs ontwikkeld. Een samenwerking tussen Brouwerij 't Verzet en de artisanale ijsproducent Sterkhoek.

Langs de fietsroute kan zowel jong als oud hun landbouwkennis testen. Infobordjes met landbouwweetjes laten de fietser reflecteren over de aanwezige land- en tuinbouw. Er zullen ook stuurlinten te verkrijgen zijn met daarop de te volgen knooppunten.

"Landbouweducatie van zowel kinderen als volwassenen is belangrijk omdat de burger niet meer vertrouwd is met de hedendaagse land- en tuinbouw. Door de fietser in contact te brengen met het lokaal lekkers op de route en hen te informeren over de aanwezige land- en tuinbouw dragen we op een heel laagdrempelige manier bij aan het verbeteren van de imago van de sector. Daarnaast heeft dit ook een positief effect op de streekidentiteit", aldus Bart Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw.

Op 2 juli nodigen Westtoer en Inagro lokale bewoners uit om de route te verkennen en persoonlijk kennis te maken met de ondernemers. 

 'Fietsen naar Morgen': nieuwe fietsroutes verbinden ondernemers op het West-Vlaamse platteland