Verdwenen Zwinhavens: 23 ondernemers toveren vleugje middeleeuwen op je bord


Drieëntwintig ondernemers uit de Zwinregio, aan beide kanten van de Belgisch-Nederlandse grens, ontwikkelden nieuwe gerechten, die gebaseerd zijn op ingrediënten en smaken uit de Middeleeuwen. Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog, mocht hen opnieuw begeleiden in de creatie van hun gerechten.

"Die middeleeuwse voorraadkast is een onuitputtelijke bron van culinaire inspiratie die we lieten uitvloeien in steeds meer nieuwe smaaksensaties", licht Jeroen Van Vaerenbergh toe. "En denk nu niet aan zware middeleeuwse kost, maar aan smaken letterlijk geworteld in de bodem van het Zwinterroir. Smaken die leiden tot verrassend hippe creaties met een nasmaak voor een duurzame toekomst."

NIEUW: DE MIDDELEEUWEN KAN JE NU OOK THUIS PROEVEN

Dit jaar worden er drie foodhubs voorzien op het parcours van de fietsroute Verdwenen Zwinhavens: Proeflab Mout in Damme, Zoete Polder in Knokke-Heist en Brasserie Hotel Sanders De Paauw in Sluis. In Proeflab Mout, de zomerbar in de geheime tuin van het Sint-Janshospitaal, kan je proeven van verrassende gerechtjes die zijn samengesteld met meerdere producten van de deelnemende ondernemers. Sanders De Paauw zet Zwinhavensgerechten op de kaart. In de 3 foodhubs staat er dit jaar een voorraadkast, waaruit je de middeleeuws- geïnspireerde producten kunt kopen om thuis te degusteren.

"De Zwinhavensproducten onderweg proeven is fijn, maar die ook kunnen kopen om thuis te smullen of om als cadeau te geven, is uniek. De voorraadkasten bieden de houdbare en makkelijk mee te nemen producten als de gin, het bier, de middeleeuwse peperkoek en de confituurtjes", aldus Hannelore Denolf, projectcoördinator Verdwenen Zwinhavens bij Westtoer.

Proeven van de Middeleeuwen gaat zo z'n tweede jaar in, de vorige editie die in 2022 werd gelanceerd was een enorm succes, vertelt ook Quinten Monteyne, als uitbater van Proeflab Mout in Damme. "De vele bezoekers van de Verdwenen Zwinhavens die we vorig jaar in onze zomerbar mochten ontvangen, deden ons beslissen om dit jaar nog dieper in de smaken te duiken. Fijn te zien dat de collega Verdwenen Zwinsmaakmakers hetzelfde doen. Het netwerk van de Verdwenen Zwinhavens komt vandaag terug tot leven."

UNIEKE SMAAKBELEVING OP FIETSROUTE MET VR-KIJKERS

Het concept Proeven van de Middeleeuwen is gegroeid vanuit de belevingsfietstocht De Verdwenen Zwinhavens, die in juli 2021 werd gelanceerd. Tot op vandaag kunnen bezoekers en fietsers op zes plaatsen in de Zwinstreek, aan beide kanten van de landsgrens, via virtual reality-kijkers nooit eerder getoonde beelden van de middeleeuwen ontdekken, gebaseerd op innovatief archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent.

"Havens zoals Sluis, Monnikerede, Hoeke, Damme en Brugge waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de Zwinhavens verdwenen. De Verdwenen Zwinhavens fietsroute blijft ook dit jaar een van de uithangborden van het Brugse Ommeland en de Kust', aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. "De fietstocht is een immens succes, met bijna 150.000 view op de kijkers, en is een prachtig voorbeeld van hoe geschiedenis tastbaar kan worden gemaakt, en toegankelijk gemaakt voor een ruim publiek."

Het project van de Verdwenen Zwinhavens won in 2022 ook de Prijs van de Wetenschapscommunicatie, en de Verdwenen Zwinhavens zijn opgenomen in de Vlaamse canon, die recent werd voorgesteld.

"Via het Zwin en de voorhavens stroomden schepen, goederen, mensen en ideeën Vlaanderen binnen en buiten. De sporen ervan blijven de kop opsteken en bieden kansen tot nieuwe inzichten over de mensen in een tijdsgewricht dat beslissend was voor de toekomst, recent nog in Hoeke, Oostkerke en Monnikerede. Het verhaal van de Verdwenen Zwinhavens is nog lang niet uitverteld.", aldus Wim De Clercq, professor aan de UGent, die het archeologisch onderzoek in de Zwinregio leidt.

Intussen is ook een aanvraag ingediend om de Zwinstreek te laten erkennen als Vlaams Landschapspark, een nieuw initiatief van de Vlaamse overheid. Daarover moet uitsluitsel komen op 8 september 2023. Het project van de Verdwenen Zwinhavens en De Middeleeuwen op jouw bord zijn alvast voorbeelden van hoe diverse actoren in de streek de regio op de kaart zetten: van onderzoekers over landbouwproducten tot toeristische diensten en lokale ondernemers.

Fietsers en bezoekers aan de Zwinstreek kunnen de gerechten en lekkernijen vanaf 1 juli 2023 ontdekken.

Meer info over de fietsroute en de deelnemende smaakmakers:
www.verdwenen-zwinhavens.be

 Verdwenen Zwinhavens: 23 ondernemers toveren vleugje middeleeuwen op je bord  Verdwenen Zwinhavens: 23 ondernemers toveren vleugje middeleeuwen op je bord  Verdwenen Zwinhavens: 23 ondernemers toveren vleugje middeleeuwen op je bord