Sint-Annakapel met prachtig uitkijkpunt officieel geopend


Alle uitkijkpunten zijn gelegen langs de provinciale fiets- en wandelproducten. Op die manier worden extra belevingselementen toegevoegd aan deze recreatieve producten.

"Meer dan ooit is recreatie in eigen streek enorm belangrijk. We kiezen er dan ook resoluut voor om intensief verder te timmeren aan het verhaal van Horizon 2025. Het nieuwe uitkijkpunt zal dagelijks en gratis toegankelijk zijn en is een prachtig nieuw initiatief voor de regio. In 2022 telden we in West-Vlaanderen 6,8 miljoen recreatieve fietsers. De fiets- en wandelroutes blijven een unieke troef voor het toeristisch-recreatief aanbod in de vier regio's", zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

De voorbije jaren werden al heel wat belevingsvolle uitkijkpunten geopend, zoals de Vuurtoren/Uitkijktoren van Guillaume Bijl in Vosseslag (De Haan), de Sint-Maartenskerktoren in Kortrijk en de Sint-Niklaastoren in Veurne. Bijna 340.000 mensen konden reeds genieten van het uitzicht op deze uitkijkpunten. Vorige week werd de kerktoren in Lissewege officieel geopend, later dit jaar staan er nog een aantal openingen op de planning: de kerktoren in Lampernisse (Diksmuide), de Pompentoren in Eernegem (Ichtegem), het Belfort in Menen en het Westerpunt in De Panne.

Nieuwe start voor ruïneuze kapel

De kapel werd gebouwd in 1864 maar werd nooit ingewijd. Jarenlang stond de kapel te verkommeren. Daar komt nu een einde aan dankzij de bezielers van Sint-Anna BV. De binnenkant van de kapel werd omgetoverd tot vergader- en eventlocatie en er werd een panoramisch terras voorzien, dit alles met respect voor de unieke geschiedenis van de kapel. Het terras is dankzij een nieuwe buitentrap publiek toegankelijk via een trage weg die langs de ruïne loopt.

Het project werd gerealiseerd onder leiding van DMOA architecten uit Leuven waarvan de twee vennoten tevens mede oprichter zijn van Sint Anna Kapel BV. "159 jaar later dan verhoopt, zal de kapel eindelijk in gebruik genomen worden. Ze zal een publieke functie vervullen, dat was altijd al de wens van bouwheer Emile en Adélie Mulle de Terschueren", aldus Benjamin Denef, bestuurder Sint-Anna BV.

Prachtig zicht langs het recreatieve fiets- en wandelnetwerk

De Sint-Annakapel ligt langs het provinciale fietsnetwerk en het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen. Dit wandelnetwerk laat je kennismaken met het glooiende landschap op de grens tussen Tielt en Dentergem. De 45m hoge Poelberg met Poelbergsite, kronkelende veldwegen, het beschermde landschap rond de Poelbergmolen en uiteraard de Meikensbossen vormen het aantrekkelijke decor van dit wandelnetwerk. Het fiets- en wandelnetwerk krijgt er nu dus een extra troef bij dankzij het nieuwe uitkijkpunt van de Sint-Annakapel.

 Sint-Annakapel met prachtig uitkijkpunt officieel geopend