Provincie en Koksijde sluiten samenwerkingsovereenkomst rond Reconversie Militaire Basis


Begin vorig jaar al onthulden we de nieuwe naam en visuele identiteit voor het projectgebied: ‘De Nieuwe Basis'. De luchtmachtbasis zal de komende jaren grondig veranderen, gezien Defensie besliste om de helikoptervloot naar Oostende te verhuizen. Naast een basis voor recreatieve luchtvaart komen er mogelijkheden voor andere recreatie, wonen, natuur en innovatie. Om een en ander toe te laten op het militaire domein zijn er nieuwe bestemmingen nodig, waarvoor een PRUP wordt opgemaakt. Er is ook een intensief participatief traject aan de gang.

Meer info via www.denieuwebasis.be

Toelichting van Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening, tijdens de persconferentie:

In 2012 werd de provincie West-Vlaanderen aangesteld door de Vlaamse Regering om de toekomstvisie voor de militaire basis vorm te geven en te verankeren in de nodige plannen.

Toen werd het startschot gegeven voor de samenwerking met de gemeente Koksijde. De samenwerking resulteerde al in een aantal mooie resultaten.

Zo werd in 2015 het masterplan voor de site opgemaakt. Dat masterplan diende als basis voor het PRUP. In de procedure werden in 2017 de startnota goedgekeurd, in 2019 de scopingnota en in 2021 het voorontwerp.

Verder zijn er een ontwerpweek georganiseerd om de woonprogrammatie rond de kerk van Koksijde dorp te verbeelden en was er eind vorig jaar de ontwerpoefening over de open ruimte.

De vele stappen werden altijd samen met de gemeente Koksijde gezet en in nauw overleg met Defensie en de stad Veurne. Een rode draad is dat alle stappen tot stand zijn gekomen door overleg met stakeholders en doorspekt zijn met de nodige participatie.

Tot slot is er 2 jaar geleden gestart met het strategisch project, waarbij een belangrijke taak voor de coördinator het uitwerken is van een uitvoeringsgericht programma.

Dus, we kunnen reeds een traject in goede verstandhouding voorleggen. En dat willen we met deze samenwerkingsovereenkomst expliciteren. Daarbij nemen we als provincie het engagement op om het PRUP reconversie militaire basis zo vlot mogelijk zullen finaliseren. Hierbij dient uiteraard grondig bekeken te worden hoe dient omgegaan te worden met alle wensen maar ook bezorgdheden. Momenteel is er een actualisatie van het voorontwerp PRUP en het milieueffectenrapport aan de gang. Omtrent het plan zal in het voorjaar 2024 een openbaar onderzoek georganiseerd worden waarbij éénieder zijn idee kan meegeven. Het is tenslotte de  intentie om voor eind 2024 het plan definitief goed te keuren in de provincieraad.

In het strategisch project worden parallel de bestemmingen verder verfijnd naar concrete projecten. Het resultaat moet een uitvoeringsnota worden, waarbij duidelijk is wie wat wanneer en met welke middelen gaat doen.

Op die manier staan we klaar met concrete projecten op het moment dat de militairen vertrekken.

De samenwerkingsovereenkomst werd zowel in de provincieraad als de gemeenteraad goedgekeurd en nu kunnen we de overeenkomst plechtig ondertekenen.

 Provincie en Koksijde sluiten samenwerkingsovereenkomst rond Reconversie Militaire Basis