'Westhoek Vredeshoek' brengt Vlaamse jongeren en nieuwkomers samen tijdens zomerkamp


Bekijk hier de reportage van Focus/WTV! 

Deze uniek samengestelde groep deelnemers zorgt ervoor dat de jongeren elkaar leren kennen en vooral respecteren. Niet enkel als persoon, maar ook elkaars gewoonten. De Vlaamse jongeren zullen hun blik verruimen door zeven dagen op te trekken met jongeren met een andere culturele achtergrond. En omgekeerd zullen de nieuwkomers de streek waar zij zijn terechtgekomen en de mensen beter leren kennen.

Activiteiten

Westhoek Vredeshoek zorgt voor een gevarieerd kamp. De jongeren verplaatsen zich met de fiets en slapen op verschillende locaties: van vzw De Boot in Merkem naar het Talbot House in Poperinge, via camping Ypra in Heuvelland naar Peace Village Hostel in Mesen. Het kamp wordt ingevuld met boeiende activiteiten zoals bijvoorbeeld een tochtje op de fluisterboot in de Blankaart, stadsspelen in Diksmuide en Ieper, een filmavond, kookactiviteiten, de Last Post en enkele museumbezoeken. Maar evengoed enkele sportieve uitdagingen bij het Buitenbeentje en Outside Adventure en zelfs een dagtocht.

Op dinsdagavond 25 juli kwam VRT-journalist Majd Khalifeh langs bij vzw De Boot te Merkem. In de lezing ‘Herboren' nam hij het publiek mee op de verschillende stappen van zijn zoektocht naar een identiteit: van nieuwkomer tot actieve burger. Hij bood een positieve tegenstem in deze tijden van polarisatie en achterdocht jegens vluchtelingen.

Inleefreis

Westhoek Vredeshoek trok vorige zomer met 15 Vlaamse jongeren uit de Westhoek naar Palestina. Een buitenlandse inleefreis is iets wat het platform tweejaarlijks wil blijven organiseren in samenwerking met Tumult. Deze buitenlandse reis wordt afgewisseld met een zomerkamp in de Westhoek, zoals het kamp dat deze zomer plaatsvindt.

 'Westhoek Vredeshoek' brengt Vlaamse jongeren en nieuwkomers samen tijdens zomerkamp