'Fietsen naar Morgen': nieuwe fietsroutes verbinden ondernemers op het platteland


‘Fietsen naar Morgen' is een samenwerking tussen Westtoer en Inagro, gesteund door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. De projectnaam is geïnspireerd op de strategische visie "Reizen naar Morgen" van Toerisme Vlaanderen waarbij het milieu, de lokale bewoners- en ondernemers en de lokale cultuur centraal staan.

De veertien fietsroutes van ‘Fietsen naar Morgen' worden uitgerold doorheen de hele provincie West-Vlaanderen, met de ambitie de samenwerking tussen lokale ondernemers en landbouwers te stimuleren en hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten en belevingen. Deze extra dynamiek zorgt ervoor dat wonen en werken op het platteland nog aantrekkelijker wordt.

"Elk jaar vormen de 6 miljoen recreatieve fietsers in West-Vlaanderen een groot potentieel voor deze landbouwers en andere lokale ondernemers hier aan de Kust en in het Brugse Ommeland. Deze fietsroute zal hen verbinden. Dankzij nieuwe samenwerkingen creëren we toeristische belevingen die de lokale economie en de werkgelegenheid op het platteland stimuleren.", aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor Toerisme.

De vierde route die werd gelanceerd binnen het project is de route Tielt - Dentergem. Deze is 50,3 km lang, maakt gebruik van het knooppuntennetwerk en telt bijna twintig ondernemers die op innovatieve wijze lokale hoeve- en streekproducten aanbieden.

Langs het traject worden samenwerkingen tussen lokale ondernemers gestimuleerd. Zo zal Brouwerij De Poes in het najaar bier uitbrengen waarin druiven worden verwerkt van wijndomein Hoogenhoeve. IJshoeve IJspol zal dan weer bierijs produceren in samenwerking met Brouwerij De Poes.

Langs de fietsroute kan zowel jong als oud hun landbouwkennis testen. Infobordjes met landbouwweetjes laten de fietser reflecteren over de aanwezige land- en tuinbouw. Er zullen ook stuurlinten te verkrijgen zijn met daarop de te volgen knooppunten.

"Landbouweducatie van zowel kinderen als volwassenen is belangrijk omdat de burger niet meer vertrouwd is met de hedendaagse land- en tuinbouw. Door de fietser in contact te brengen met het lokaal lekkers op de route en hen te informeren over de aanwezige land- en tuinbouw dragen we op een heel laagdrempelige manier bij aan het verbeteren van de imago van de sector. Daarnaast heeft dit ook een positief effect op de streekidentiteit", aldus Bart Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw.

Op 17 september nodigen Westtoer en Inagro lokale bewoners uit om de route te verkennen en persoonlijk kennis te maken met de ondernemers. Inschrijven kan via: https://www.visitwestvlaanderen.be/nl/praktisch/inschrijven-fietsevenement-17-september-2023
 'Fietsen naar Morgen': nieuwe fietsroutes verbinden ondernemers op het platteland