Erkenning door Unesco is sterke meerwaarde voor het herdenkingstoerisme in de Westhoek


Na de herdenking van 100 jaar WO I tussen 2014 en 2018 betekent dit alles een nieuwe stap om de vele sites van de Eerste Wereldoorlog in de kijker te plaatsen. Na Brexit en corona is de erkenning niet alleen een symbolische bekroning maar ook een opsteker voor het toerisme in de Westhoek.

Ook In Flanders Fields Museum vindt de beslissing van UNESCO om 139 begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog in België en Frankrijk te erkennen als werelderfgoed terecht. Het label bevestigt waarvoor deze sites staan: erfgoed van mondiaal belang. Militairen uit ruim 120 landen en vijf continenten worden er herdacht. Door dat gedeeld verleden zijn deze sites vandaag internationale ontmoetingsplaatsen, waar wordt gereflecteerd over de impact van oorlog en het belang van vrede. ‘Bestaan er krachtigere pleitbezorgers van de vrede dan deze massale menigte van stille getuigen van de verwoesting van de oorlog?', wist Koning George V van het Verenigd-Koninkrijk al tijdens zijn bezoek aan de slagvelden in 1922.

De begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten uit de Eerste Wereldoorlog worden nu al vaak bezocht, het label van UNESCO Werelderfgoed zal de aantrekkingskracht van deze sites in de toekomst alleen maar verhogen. Minstens even belangrijk is de erkenning voor al de organisaties en mensen in de Westhoek, Wallonië en Frankrijk die zich elke dag inzetten om het oorlogserfgoed uit de Eerste Wereldoorlog in stand te houden en educatief te ontsluiten.

Het In Flanders Fields Museum was betrokken bij de eerste voordracht in 2018 en werd bij deze nieuwe poging vanuit de inhoudelijke expertise opnieuw aangesproken. 

 Erkenning door Unesco is sterke meerwaarde voor het herdenkingstoerisme in de Westhoek