'50.000 bloemen voor Flanders Fields' en 'Waar Water Was'


'50.000 bloemen voor Flanders Fields' levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit en zo aan de toekomst van de Westhoek. Het project brengt bezoekers en bewoners actief samen in het herdenkingslandschap en levert een verbindende vredesboodschap over alle nationaliteiten heen.

Met het project ‘50.000 bloemen voor Flanders Fields' organiseren Westtoer en de projectpartners tussen 3 oktober en 11 november een hele reeks pop-upacties en plantdagen. Op 31 sites worden bloemenbollen gepland die elk jaar tijdens mei en juni in bloei staan.  

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: ‘50.000 bloemen voor Flanders Fields' legt linken tussen het verleden, het heden en de toekomst van het herdenkingslandschap van de Westhoek, alsook tussen bewoners en bezoekers. Het project zorgt niet alleen voor internationale uitstraling. Ook de samenwerking is uniek: alle Westhoek- en Westkustgemeenten, private en publieke spelers en de beheerders van de militaire begraafplaatsen, de Commonwealth War Graves Commission, de Franse Ambassade en de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, hebben samen hun schouders gezet onder dit project rond vrede en biodiversiteit. '50.000 bloemen voor Flanders Fields' zet -letterlijk- het unieke herdenkingslandschap van de Westhoek in de bloemetjes".

Nieuwe bloem voor de Westhoek

Het project '50.000 bloemen voor Flanders Fields' kiest niet voor een ‘klassieke' herdenkingsbloem maar voor de Allium, een nieuwe bloem die de vele internationale partners in het herdenkingstoerisme kan verbinden. De Allium is een sierui die symbool staat voor bescherming en het afwenden van gevaar. De bloembol is eenvoudig te planten, zowel in de polders van de Noordelijke Westhoek en als op de heuvels van de Zuidelijke Westhoek. De Allium is geliefd bij bijen en vlinders wat de impact op de biodiversiteit vergroot. De plant zal meerdere jaren bloeien (telkens in mei/juni) en geniet weinig onderhoud.

Herdenkingslandschap in de Westhoek

Het WO I-themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields bundelt maar liefst 25 WO I-herdenkingsprojecten. LANDSCAPES belicht het herdenkingslandschap van de Westhoek, de talloze begraafplaatsen, kraters, bunkers & monumenten die velden en dorpen tekenen. Een hele reeks sites behoren sedert kort ook tot UNESCO Werelderfgoed.

100 jaar geleden transformeerden visionaire architecten het oorlogslandschap naar een herdenkingslandschap. Ze bouwden sites die een blijvende vredesboodschap moesten uitdragen, een universele hoop op nooit-meer-oorlog.

"Ik ben uitermate verheugd dat Unesco vorige week 139 gedenkplaatsen van de Eerste Wereldoorlog, waaronder 27 in Vlaanderen als werelderfgoed heeft erkend," zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Hiermee wordt wereldwijd het belang onderschreven van het bewaren van deze plekken voor de toekomstige generaties. Zo kunnen we de oorlogsslachtoffers blijven herdenken en de boodschap van vrede brengen. Voor onze gasten uit binnen- en buitenland zal de Unesco-erkenning samen met het themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields een belangrijke extra motivatie zijn om de Westhoek te blijven bezoeken." 

Samen met lokale bewoners, scholen en jeugdbewegingen

De 50.000 bloemen worden geplant op 31 sites, van Unesco Werelderfgoedsites zoals Tyne Cot Cemetery, de Duitse Militaire Begraafplaats Langemark en de Franse militaire begraafplaats Saint-Charles de Potyze tot de verdwenen herdenkingssites van Onzichtbaar Landschap zoals bij La courbe des émotions in Wijtschate of Ter Hand in Wervik.

Tijdens 19 plantdagen steken meer dan 1.200 bewoners en bezoekers de handen uit de mouwen. Hierbij gaan zeer veel jongeren uit de Westhoek aan de slag met de Allium, dankzij de medewerking van scholen en jeugdbewegingen. Dit gebeurt onder meer in het kasteeldomein van het Memorial Museum Passendaele in Zonnebeke, bij de Commonwealth War Graves Commission, in Diksmuide en het Museum aan de Ijzer, in Hooglede en Poperinge.

‘Waar Water Was' in Nieuwpoort

Nieuwpoort pakt in het kader van LANDSCAPES | Feel Flanders Fields uit met het ambitieuze ‘Waar Water Was'. Het evenement focust op het verhaal van de onderwaterzetting in 1914, toen via het sluizencomplex in Nieuwpoort de IJzervlakte doelbewust onder water werd gezet om de Duitse opmars te stuiten.

'Waar Water Was' wordt ingericht op de plek waar de gebeurtenissen van ruim een eeuw geleden zich voltrokken: op en rond het sluizencomplex De Ganzepoot. De geschiedenis van de inundatie wordt er tijdens een anderhalf uur durende belevingstocht verbeeld via indrukwekkende projecties en intieme geluids-, klank- en video-installaties. Deelnemers wandelen letterlijk in de voetsporen van volksheld Hendrik Geeraert over de sluizen. Hiertoe worden zelfs twee nieuwe, tijdelijke bruggen gebouwd. Onderweg wandel je van de ene beklijvende scène naar de andere, telkens met een ander thema en gevoel.

 

'50.000 bloemen': praktische info

De plantdagen en pop-acties vinden plaats op diverse data en locaties. 5 van de 18 plantdagen zijn vrij toegankelijk voor het brede publiek.

-      Zondag 8 oktober van 13u tot 16u, plantdag IEPER: Essex Farm Cemetery, Diksmuidseweg, 8900 Ieper

-      Woensdag 18 oktober van 13u30 tot 15u30, plantdag VLETEREN: De Sceure, Veurnestraat 4, 8640 Vleteren

-      Zaterdag 4 november, van 10u tot 13u, plantdag DIKSMUIDE: Pax Poort, Museum aan de IJzer, IJzerdijk 49, 8600 Diksmuide

-      Zaterdag 4 november van 14u tot 17u, plantdag DIKSMUIDE: Stiltepad, Oude dorpsstraat, 8600 Diksmuide (Kaaskerke)

-      Zaterdag 11 november van 14u tot 16u, plantdag NIEUWPOORT: IJzergedenkteken; Sluizen bij Brugse Steenweg, 8620 Nieuwpoort

Tijdens de pop-upacties kan het brede publiek zijn gratis bloembollenzakje met 5 Alliums afhalen op:

-      1/11, 2/11, 3/11 en 4/11 telkens van 18u tot 22u. Kaai, Nieuwpoort.

-      11/11, 9u tot 14u. Grote Markt, Ieper

-      11/11, van 17u tot 19u. Museum aan de IJzer, IJzerdijk 49, Diksmuide.

Het bloemenproject heeft aandacht voor duurzaamheid. Bloembollen gaan niet verloren dankzij de samenwerking met de Groene Kans die eventuele overschotten zal recupereren. Ook gerecycleerde verpakkingen en zero-waste policy zijn duurzame aspecten binnen het project.

 

Klik hier voor praktische info over 'Waar Water Was'

 

Meer info: www.landscapes.be

 

 '50.000 bloemen voor Flanders Fields' en 'Waar Water Was'