Blend voortaan je eigen wijn in de vinificatieruimte van wijndomein Monteberg


Het project werd gerealiseerd met de steun van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer binnen het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen' en het Europese project Tourism Lab.

https://www.monteberg.be

 

Lees hierna het woordje van Sabien tijdens de opening:

Goeienamiddag iedereen,

Dat de bezielers van Wijngoed Monteberg, niet aan hun proefstuk toe zijn, dat hebben ze al ruimschoots bewezen. Met de ‘bezielers' bedoel ik hier in eerste instantie de ‘godfather' van de Heuvellandse wijnbouw, Jean-Pierre Six die dit verhaal startte in 1996. En ik bedoel evengoed zijn zoon, wijnbouwer Edward (die het roer ondertussen van Jean-Pierre overnam) en zijn dochter Katrien die al een aantal jaren zorgt voor het toeristisch luik van dit mooi verhaal. We kennen de familie als pioniers, als échte ondernemers in deze heuvels van de Westhoek, gedreven en vol dynamiek.

Jaar na jaar, bouwen ze stap voor stap verder aan hun wijnverhaal. Enerzijds vanuit hun core-business, wijn verbouwen - en anderzijds - vanuit toeristisch oogpunt.  Men gelooft hier immers sterk in oenotoerisme. Aanvankelijk was de toeristische ontsluiting nog en op relatief beperkte oppervlakte met beperkte faciliteiten. Men startte met het onthaal van groepen en  stilaan werden meer wijnbelevingen voor bezoekers op de agenda geplaatst. Wijngoed Monteberg werd erkend als Toeristisch Infopunt in het netwerk van Toerisme Westhoek/Westtoer.

Maar gedreven als men hier is, klonk de subsidieoproep van de provincie van een paar jaar terug als muziek in de oren. Het was tijd om creatieve ideeën om te zetten in een vernieuwend project.

Meteen werd het project ‘Iedereen een beetje wijnbouwer' door Wijndomein Monteberg en de familie Six ingediend. Het trok de aandacht want het ging over ‘doen': ‘zelf' doen, de bezoeker aan het wijndomein nog meer betrekken bij het verhaal én via beleving iets unieks bieden. Je eigen wijn tappen, blenden naar eigen smaak en tot slot je eigen wijn meenemen naar huis.

Naast de aanleg van een degustatieplatform hiervoor in de wijnmakerij zelf, werd de  bezoekersbeleving geoptimaliseerd door de aanleg van een belevingsterras in verschillende niveaus. Er werden ook permanente infoborden voorzien op het terras en er werd professioneel beeldmateriaal ontwikkeld voor op de schermen.

Met de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer zijn we een paar jaar geleden naast bierbelevingen ook wijnbelevingen actief te gaan ondersteunen. Dit onder andere omdat wijndomeinen ontsluiten voor de individuele toerist nog niet veel werd gedaan in Vlaanderen. Ondertussen hebben we op dat vlak in de Westhoek al grote stappen gezet. 

Het ingediende project sloot helemaal aan bij de doelstellingen van het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen' dat in 2020 werd gelanceerd: alles draait rond het DNA van de regio met focus op de verhaallijn ‘de grote goesting', rond beleving én ook de bezoeker staat centraal. De subsidie voor Monteberg vanuit de Provincie bedraagt in het totaal 31.758  EUR.

Voor wie de Westhoek en in het bijzonder Heuvelland wil ontdekken, is Wijngoed Monteberg een ideale stopplaats in de Westhoek, in het bijzonder om ‘de Grote Goesting' te proeven. En dat mag letterlijk genomen worden, want naast de lekkere wijnen worden hier ook heel wat hoevepicknicks van 100% West-Vlaams aangeboden. Een bezoek aan Wijngoed Monteberg wordt zo een compleet zintuiglijke ervaring. (Vorige week waren hier nog de buitenlandkantoren van Toerisme Vlaanderen te gast, die bijzonder geïnteresseerd waren in dit smakelijk verhaal).

Het is dan ook met veel plezier wij samen met jullie onze schouders gezet hebben onder dit project en vandaag met enige trots dit unieke project mee lanceren.

Van harte proficiat aan de familie Six en het hele team met de realisatie en nog heel veel succes gewenst!

 Blend voortaan je eigen wijn in de vinificatieruimte van wijndomein Monteberg