Inspiratiecongres van Westtoer kijkt naar de toekomst


West-Vlaanderen is een toonaangevende provincie op het vlak van toerisme, goed voor zo'n 60% van de totale toeristische omzet in Vlaanderen. Dit heeft grote impact op de lokale economie, met meer dan 40.000 jobs in de toerismesector. Ongeveer zeven procent van alle tewerkstelling in West-Vlaanderen wordt rechtstreeks of onrechtstreeks gecreëerd door het toerisme.

Regeneratief toerisme: voor bezoekers en lokale bewoners
Het succes van het toerisme komt ook met een keerzijde, zoals werkdruk voor wie in de horeca werkt, noodzaak om werk te maken van duurzaamheid en behoefte aan nieuwe belevingen voor nieuwe doelgroepen.

Luc Abbeloos, directeur marketing Westtoer: "Toerisme is niet alleen een belangrijke economische sector. De zorg voor onze omgeving, onze gasten, onze medewerkers, voor de onderneming maar ook voor onszelf zijn belangrijke thema's om het toerisme een waardevolle en duurzame toekomst te bieden".

Ook de aandacht voor de inwoners wordt groter: toerisme zoekt naar vormen waarbij de meerwaarde voor de inwoners in evenwicht is met de lasten die zij soms ervaren. Wat goed is voor de toerist moet goed zijn voor de inwoner en vice versa. Deze insteek wordt "regeneratief toerisme" genoemd. Westtoer legt momenteel de laatste hand aan een nieuwe visie waarin gestreefd wordt naar dergelijk regeneratief toerisme.

Anders reizen dan vroeger
Volgens keynote-spreker Ab Dijksterhuis oefenen reizen en vakanties een aantoonbaar positief effect uit op ons welzijn. In de wereld van vandaag verlangen mensen steeds vaker naar (korte) vakanties. Waar het werk vroeger vooral fysiek zwaar was, zochten mensen rust en ontspanning. Nu mentale belasting vaak de bovenhand heeft, streven mensen meer naar ervaringen en willen ze het maximale halen uit hun waardevolle tijd.

Op het Inspiratiecongres gaven verschillende sprekers richting aan en antwoorden op deze uitdagingen. Jo Hendrickx gaf een toelichting over de impact van ‘single-use plastics' in de toeristische sector. Siebe Hannosset kwam spreken over ‘intermittent living' en hoe ondernemers evenwicht kunnen brengen in een gejaagd leven.

"Toerisme overstijgt het louter ontdekken van plaatsen, het is een reis naar vernieuwende ideeën. Op het Inspiratiecongres van Westtoer bieden we de sector een venster op veranderende trends en opkomende evoluties. Door ondernemers en toeristische actoren optimaal te begeleiden en te inspireren, streven we ernaar de toekomst van West-Vlaanderen als toeristische topbestemming te waarborgen en te versterken", aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.


Alle info: www.westtoerinspiratiecongres.be

 Inspiratiecongres van Westtoer kijkt naar de toekomst   Inspiratiecongres van Westtoer kijkt naar de toekomst   Inspiratiecongres van Westtoer kijkt naar de toekomst