Provincieraad keurt budget voor 2024 goed


De beleidsdoelstellingen blijven geïnspireerd door de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, de zogenaamde SDG's.

Exploitatie-uitgaven
Tijdens de periode 2020-2025 bedraagt het exploitatiebudget 972.872.494 euro. Specifiek voor 2024 bedraagt dat budget 194.726.672 euro.

Investeringen
De deputatie maakt met dit meerjarenplan de resolute keuze om voluit te gaan voor een investeringslegislatuur. In het meerjarenplan gaat de Provincie West-Vlaanderen 333.986.641 euro investeren, waarvan 87.629.314 euro in het volgende werkjaar 2024.

De belangrijkste investeringen aan het eigen patrimonium zijn o.a. nieuwe fietspaden, de aanleg van overstromingsgebieden en bufferbekkens, de restauratie van het Provinciaal Hof, de uitbreiding van het provinciedomein De Gaver en het beheer van onze kanalen.

Provinciebelastingen
In 2024 worden de provinciebelastingen niet verhoogd, enkel geïndexeerd. 

 

Speerpunten eerste gedeputeerde Bart Naeyaert

Bevoegd voor Bestuurlijke Organisatie, Plattelandsbeleid, Landbouw en Visserij, Integraal Waterbeleid en Omgevingsvergunningen

 

1             Plattelandsbeleid

1.1        Transitiefonds voor landelijke toekomst West-Vlaanderen

Het nieuwe Transitiefonds voor de Toekomst van het Platteland richt zich op twee cruciale uitdagingen: waterkwaliteit en de impact van stikstof. Er is een jaarlijks budget van 550.000 euro. Het betreft onderzoek naar en stimuleren van het meten van emissies en het realiseren van innovatieve stikstofemmissiereducerende technieken en advies en stimulansen bieden aan landbouwers in kwetsbare landbouwgebieden.

Het waterkwaliteitsactieplan vult dit aan door vervuiling, ondermeer stikstof, in waterwegen aan te pakken en ondersteuning te bieden aan lokale overheden voor afvalwaterbeheer in landelijke gebieden. Daarnaast richt de provincie zich op de sanering van vervuilde waterbodems. Als erkende demonstratieregio in het HORIZON Europe project NBRacer, zal West-Vlaanderen het zelfreinigend vermogen van waterlopen versterken. Om dat te realiseren wordt een nieuwe voltijdse projectmedewerker gedurende 4 jaar aangeworven.

Budget: 550.000 euro per jaar 

1.2        Nieuwe erkenning LEADER-gebieden

Met het oog op duurzame lokale landbouw, landschap, biodiversiteit en het verbeteren van levendige en leefbare dorpen werden drie nieuwe LEADER-gebieden erkend: Westhoek, Midden-West-Vlaanderen en Noord-West-Vlaanderen. Tot 2027 zullen deze gebieden aanzienlijke financiële steun ontvangen voor plattelandsontwikkeling. De provincie investeert 28,5% van het totale bedrag (ongeveer 3,18 miljoen euro) in combinatie met EU- en Vlaamse middelen, wat neerkomt op meer dan 12,7 miljoen euro voor deze gebieden.

Zuid-West-Vlaanderen voldoet niet aan de LEADER-criteria maar heeft wel plattelandsuitdagingen. De provincie zal jaarlijks 200.000 euro toewijzen aan een plattelandsstrategie voor dit gebied gedurende dezelfde periode, wat een extra investering van 800.000 euro betekent. Bovendien zal de provincie personele ondersteuning bieden om ideeën in Zuid-West-Vlaanderen om te zetten naar projecten.

In totaal is er 13,5 miljoen euro beschikbaar gesteld door Europa, Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen voor de plattelandsontwikkeling in de provincie.

1.3        Provinciale grondenbank

De provincie West-Vlaanderen richt een provinciale grondenbank. Dit laat toe om met meer slagkracht gronden in te zetten om uitdagingen op het platteland aan te pakken en een duurzame ontwikkeling te bevorderen. Deze grondenbank zal gebruikt worden voor diverse provinciale projecten zoals ruilgronden voor waterbeheersing, uitbreiding van groendomeinen en aanleg van fietssnelwegen. Het opmerkelijke kenmerk van deze grondenbank is het aankopen van strategische gronden wanneer de gelegenheid zich voordoet en de mobiliteit van de gronden, waardoor deze verschilt van reguliere grondaankopen voor groene ruimtes, waterlopen en mobiliteitsprojecten. Er wordt een startbudget van 1 miljoen euro toegewezen aan dit (semi-)flexibele investeringsfonds, dat wordt toegevoegd aan het "Transitiefonds voor de landelijke toekomst van West-Vlaanderen" vanwege de nauwe band met de urgente uitdagingen op het platteland.

 

2             Integraal waterbeleid

2.1      Westwaterplan

Het is noodzakelijk dat alle waterbeheerders in West-Vlaanderen een gezamenlijk actieplan hebben. De complexe verbondenheid tussen waterveiligheid, droogteperiodes, watertransport, en waterkwaliteit vereist een éénduidige visie en een gecoördineerde aanpak om vertragingen in projectuitvoeringen te voorkomen. Dit initiatief vraagt om gezamenlijke investeringen en heldere afspraken, aangezien het hele watersysteem sterk afhankelijk is van elkaar.

De provincie doet zelf belangrijke investeringen in het bestrijding van wateroverlast, zoals die hieronder werden opgesomd.

2.1      Waterbestrijding

In 2024 zullen verschillende nieuwe projecten uitgevoerd worden om wateroverlast tegen te gaan. ‘Droge voeten' blijft belangrijk. Het gaat om volgende projecten:

-          Ledegemse Meersen in Ledegem

-          Waterspaarbekken op Ringbeek in Zwevezele

-          Waterspaarbekken aan Collievijverbeek in Roeselare

-          Aanleg gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) met dijk aan Lendeledebeek in Ingelmunster

-          GOG op de Godelievebeek in Roeselare

-          GOG aan de Bombebeek in Staden

-          Aanleg van multifunctioneel integraal waterproject in provinciedomein De Gavers (Harelbeke)

-          Werken aan Vleterbeek in Poperinge

2.2      Water+Land+Schap

Om een gezamenlijke visie van alle overheden en de stakeholders in een bepaald valleigebied te ontwikkelen en daaraan een actieplan te verbinden werden door de Vlaamse overheid oproepen Water+land+schappen gegenereerd.

In West-Vlaanderen lopen 7 trajecten voor Water+Land+Schap, waarvan de Provincie voor 5 projecten een coördinerende rol opneemt. In het kader van Water+Land+Schap worden middelen voorzien om te investeren in waterveiligheid en waterbeschikbaarheid, waarbij ook rekening wordt gehouden met de bestaande landbouw en natuur.

Zo trekt de Provincie het project Robuuste Waterlopen Westhoek (Ieper en Heuvelland). Samen met De Watergroep investeert de Provincie in de inzet van een veldwerker landbouw, die in het projectgebied landbouwers individueel ondersteunt. Ook worden voor meer dan 30.000 vergoedingen uitbetaald aan landbouwers die mee in het experimenteel project stappen om erosie en waterkwaliteit in het gebied aan te pakken. In 2024 komt er een actieplan met ambities voor het plan. Hiervoor voorziet de provincie een cofinancieringsbudget van 867.962,21 euro tot en met 2025.

Voor Water+Land+Schap Duurzaam Landbouw Midden-West-Vlaanderen (grondgebied Roeselare, Ledegem, Moorslede en stukje Zonnebeke) werd een doorstart gemaakt met de opmaak van een voorstel tot demomaatregelen naar landbouw toe. De inrichting van de Ledegemse Meersen en de aanleg van een bufferbekken aan de Heulebeek zijn in vol ontwerp, samen goed voor een investering van 500.000 euro.

Begin dit jaar werden nog eens 4 nieuwe trajecten opgestart, na hun goedkeuring in december 2022. De provincie coördineert 3 van deze gebiedscoalities. Dit betekent een financiële injectie voor het Blankaartbekken van 1.496.266 euro, een investeringsbudget voor de Romboutwervepolder van 1.389.501 euro en voor Beverhoutsveld werd ook nog eens 1.179.024 euro voorzien. Deze uitgaven worden over 3 jaar gespreid.

Voor de gebieden van de Romboutswervepolder en Beverhoutsveld werd eveneens een Europees project goedgekeurd in kader van Interreg North West Europe: Buffer +. Via dit project zijn bijkomend een 400.000 euro beschikbaar (tot half 2027) voor extra investeringen in de gebieden, gericht op het klimaatrobuust inrichten van de gebieden.

 

3           Dorpen en leefbaarheid

3.1        Nieuw dorpenreglement

Begin dit jaar werd het provinciaal dorpenreglement herwerkt. Het werd opengetrokken en verruimd om een adequaat antwoord te bieden op de vraag naar ondersteuning voor de West-Vlaamse dorpen. Hiermee voldoet het aan één van de aanbevelingen die voortvloeien uit het grootschalig leefbaarheidsonderzoek West-Vlaanderen, dat in 2022 werd opgeleverd.

Naast het dorpenreglement blijkt ook de opmaak van masterplannen, in kader van DNA van het Dorp, een succesformule. In 2023 worden opnieuw 6 masterplannen opgeleverd, ditmaal actief mee ondersteund door Departement Omgeving en de VLM. De laatste 4 trajecten gaan in januari 2024 van start. Het raamakkoord loopt eind 2024 af. Op basis van de evaluaties, inbreng van de dorpen, betrokken lokale besturen, de uitvoerende ontwerpende bureaus en advies van de Vlaamse bouwmeester wordt een vervolgtraject voorbereid.

De ervaringen van de afgelopen 4 jaar worden daarenboven in een praktisch (hand)boek over de West-Vlaamse dorpen uitgewerkt tegen eind 2024. Hiervoor wordt bovenop het budget voor DNA van het Dorp (jaarlijks 100.000 euro) en de uitvoering van het dorpenreglement (jaarlijks 60.000 euro) nog eens 70.000 euro voor voorzien.

Ook de werking van het kennisplatform Toekomst Parochiekerken werd geëvalueerd. Uit deze evaluatie blijkt duidelijk het belang van het lerend netwerk, maar ook de vraag naar meer. Een voorstel tot actieplan wordt eind dit jaar goedgekeurd. Hiervoor zal de provincie de nodige financiële middelen voorzien.

 

4           Provinciaal Hof

Het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge heropent in april 2024 de deuren na een lange periode van restauratie. Het vernieuwde Provinciaal Hof wordt een ‘Huis voor de West-Vlaming', een informatie en inspiratieplek over West-Vlaanderen en de West-Vlaming. Curator Wim Opbrouck zal hiervoor op zoek gaan naar het DNA van de West-Vlaming in het Hof der Dingen, een verzamelplek van unieke objecten en verhalen.

Naar aanleiding van de feestelijke opening van gerenoveerde Provinciaal Hof wordt een nieuwe editie ontwikkeld van ‘een festival van de toekomst' dat als titel ‘Over Morgen' krijgt. Wim Opbrouck zal ook de programmatie bepalen van dit  festival van de toekomst waarbij een breed toegankelijk en wetenschappelijk-technologisch onderbouwd fascinerend totaalverhaal wordt gebracht over ‘beleving in 2050'. Het volledige programma wordt begin 2024 bekendgemaakt.

Daarnaast zal het Provinciaal Hof ook dienst doen als plek voor congressen, vergaderingen en events dat van Toerisme Vlaanderen het label ‘Flanders Heritage Venue' kreeg.

 

5             Landbouw - Inagro

In 2024 zal Inagro zich blijven richten op de vele uitdagingen binnen de land- en tuinbouwsector, met belangrijke onderzoeksthema's zoals stikstofbeheer, waterkwaliteit, verminderd gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, eiwittransitie en duurzame verdienmodellen voor boeren. Het onderzoek van Inagro omvat natuurlijke strategieën gecombineerd met geavanceerde technologische tools.

Het coördineren van het internationale project 'RAMBO' is een prioriteit voor Inagro, gericht op het onderzoeken van maatregelen om luchtemissies in de varkens- en pluimveehouderij te beheersen. Binnen verschillende demonstratieprojecten wordt onderzocht hoe bodemkwaliteit en gerichte bemesting een goede opbrengst en kwaliteit van gewassen kunnen bevorderen met respect voor het milieu. Inagro zal in 2024 ook aanzienlijke middelen inzetten om land- en tuinbouwers te begeleiden bij de implementatie van duurzame bodemzorg en bemestingspraktijken op bedrijfsniveau.

Verder zal Inagro blijven werken aan het verbeteren van waterkwaliteit door een verminderd restnitraatgehalte en verstandig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen, zoals soja, kikkererwten, bonen en insecten, zal voortgezet worden. Daarnaast staan energie-efficiëntie, circulariteit en datagestuurd telen centraal in projecten zoals de verticale teeltinstallatie in Agrotopia en de bouw van het proefveldatelier op de Inagro-site, wat ruimte biedt voor geavanceerd onderzoek en demonstratie in verschillende landbouwaspecten.

 

Speerpunten tweede gedeputeerde Jean de Bethune

Bevoegd voor gedeputeerde voor Economie, Externe Relaties en Noord-Zuidbeleid, Woonbeleid, Algemene Financiering en Budget, en Streekontwikkeling

 

1             Woonbeleid

1.1        Charter voor bestrijding van dak- en thuisloosheid

De Provincie West-Vlaanderen lanceert een nieuw actieplan voor de bestrijding van dak- en thuisloosheid in onze provincie. Het actieplan is het resultaat van het 'Charter inzake de bestrijding van dak- en thuisloosheid 2023-2025'. Dat werd, naast de Provincie, ondertekend door heel wat verschillende partners: CAW Noord-West-Vlaanderen, CAW Zuid-West-Vlaanderen, CAW Centraal West-Vlaanderen, Welzijnsvereniging 't Sas, Stad & OCMW Oostende, Stad & OCMW Roeselare en Stad & OCMW Kortrijk.

Met het nieuwe actieplan zullen inspanningen geleverd worden om uithuiszettingen te voorkomen. Dat zal gebeuren door vroegtijdige detectie en interventie en het begeleiden van jongeren. Een tweede onderdeel is het aanbieden van (winter)nachtopvang, het versterken van crisisinterventienetwerken en opvang op maat voor specifieke doelgroepen (gezinnen met kinderen, alleenstaande vrouwen en chronisch daklozen).

Het laatste onderdeel van het actieplan richt zich op het minimaliseren van de periode van dak- en thuisloosheid door begeleiding naar geschikte huisvesting, met een sterke focus op Housing First en de uitbreiding van het beschikbare woonaanbod.

Naast de extra middelen om de acties uit het actieplan te realiseren, wil de Provincie ook de medewerkers op het terrein ondersteunen en werken aan kennis opbouw. Zo zijn er ook middelen gereserveerd voor deelname aan tellingen georganiseerd door de Koning Boudewijnstichting en Vlaanderen om de situatie in de Westhoek in kaart te brengen.

Budget:  jaarlijks 460.000 euro tot en met 2025

 

2             Economie & Streekontwikkeling

2.1      Nieuw subsidiereglement kanalen

De Provincie West-Vlaanderen lanceert een nieuw subsidiereglement voor de ondersteuning van projecten langs West-Vlaamse kanalen. Binnen West-Vlaanderen staan talrijke studies en investeringen op de planning voor verschillende kanalen (kanaal Roeselare-Leie, kanaal Bossuit-Kortrijk, Spierekanaal, kanaal Plassendale-Nieuwpoort-Duinkerke, Lokanaal, kanaal Ieper-IJzer, kanaal Oostende-Brugge-Gent, Boudewijnkanaal). De Provincie West-Vlaanderen erkent de groeiende belangstelling voor het versterken van de economische functie van deze waterwegen en de noodzaak om het stimuleren van transport via het water te ondersteunen. Zo worden vele vrachtwagens van het (West-)Vlaamse wegennet gehaald.

 De Provincie draagt haar steentje bij door het voorzien van subsidies voor concrete investeringen op het terrein die gericht zijn op publieke ruimte, landschap, recreatie, erfgoed, natuur & biodiversiteit, mobiliteit, ruimtelijke kwaliteit, ... De projecten moeten een duidelijke link hebben met de waterweg en dienen de band tussen de inwoners van de kanaalgemeenten en hun waterweg te herstellen of versterken. De begunstigden zijn lokale besturen of een samenwerking ervan. Voor elke gemeente gelegen langs een van onderstaande kanalen wordt er maximum 150.000 euro voorzien per project. Hiermee wordt tot 50% van de totaalkost van een project gesubsidieerd.

 

3             Europese projecten

Grensoverschrijdende en internationale samenwerking en kennisuitwisseling zijn een drijfveer en hefboom voor innovatie, verrijking en vooruitgang, zowel binnen de eigen provinciale organisatie, maar ook  t.b.v. onze onderwijs-  en onderzoeksinstellingen, onze West-Vlaamse bedrijven, onze gemeenten en steden. In alle Europese programma's merken we een concentratie rond de thema's  groener en slimmer Europa. Het versterken van innovatiecapaciteit, het ontwikkelen van vaardigheden voor slimme specialisatie, stimuleren van inzet op herbruikbare energie en energie-efficiëntie, het vrijwaren van de biodiversiteit zijn thema's waar we met West-Vlaamse troeven op kunnen inzetten.

Na een intense voorbereidingsperiode, waar ook de provinciale contactpunten en beleidsmedewerkers Europese programma's hun schouders onder zetten, kenden het EFRO Vlaanderen programma en de Interreg programma's ondertussen een vliegende start. In het kader van Interreg Vlaanderen-Nederland (totaalbudget 205.405.605 Euro EFRO), Interreg Noordzee programma (totaalbudget 171.154.311 Euro EFRO), Interreg Noord-West Europa (totaalbudget 310.480.455 Euro EFRO) samen werden reeds een 50-tal projecten goedgekeurd met één of meerdere West-Vlaamse partners. 


Ook in het kader van het EFRO Vlaanderen programma, waarbinnen een speciale portefeuille voor West-Vlaamse projecten bestaat van 25,7 miljoen Euro EFRO die geënt is op het economisch beleid van West-Vlaanderen, kregen reeds een 17-tal West-Vlaamse projecten groen licht en worden verder uitgewerkt. Voorbeeld hiervan is Test@Sea dat verder bouwt op de unieke test- en demonstratiefaciliteit Blue Accelerator.
Daarnaast zitten nog 89 projecten in de pijplijn waarover beslist moet worden in kader van het Interreg Frankrijk -Wallonië-Vlaanderen programma (totaalbudget 286.882.570 Euro EFRO) in het voorjaar van 2024.

 

Speerpunten derde gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu

Bevoegd voor Toerisme en Recreatie, Onderwijs, Erfgoed, Ruimtelijke Ordening en Personeel

 

1.           Toerisme


1.1      Visit West-Vlaanderen

In 2023 werd Visit West-Vlaanderen gelanceerd. Onder deze merknaam promoot Westtoer de provincie als ideale bestemming om te "happen, te trappen en te stappen". Deze campagne schakelt in 2024 nog een versnelling hoger met ideeën voor meerdaags wandelen en fietsen, nieuwe wandelnetwerken, nieuwe suggestieroutes op het fietsnetwerk (onder meer langs Beaufort kunstwerken), een nieuwe selectie "Lekkere Westen Chefs" die aangevuld word met Lekkere Westen cafés. Alle horecazaken blinken uit door het gebruik van lokale producten in hun zaak.

1.2        Beaufort 2024 

De Kust blijft zonder twijfel dé toeristische plek van Vlaanderen. De Noordzee is in 2024 opnieuw het decor voor de Triënnale Beaufort. In de 9 deelnemende gemeenten brengen 18 (inter)nationale kunstenaars monumentale kunst in het openbaar domein. De provincie West-Vlaanderen investeerde de voorbije jaren samen met de kustgemeenten in een blijvend Beaufort Beeldenpark dat met de editie van 2024 al meer dan 50 permanente werken zal tellen en op die manier 365 dagen per jaar een meerwaarde is voor de Kust. 

Budget: 1.079.996 euro en 391.000 euro investeringen

1.3        Startschot voor themajaar kastelen & religieus erfgoed in het Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland is een aaneenschakeling van verhalen, gekoppeld aan bijzondere plekken: 108 kastelen, 8 abdijen, kloosters, kerkjes, ... In 2024 lanceren we een nieuw themajaar kastelen en religieus erfgoed. De focus komt te liggen op originele belevingen die niet op permanente basis kunnen worden opengesteld. In maart geven we de aftrap voor het evenementenjaar 2024.

Budget:

Promotiecampagne voor regio Brugse Ommeland: 208.066 euro
Kastelen & Abdijen: 22.107 euro

1.4        Feel Flanders Fields in de Westhoek en geniet van enkele unieke uitkijkpunten

In 2024 zal de Westhoek deel 2 van het WO-I themajaar 'Landscapes, Feel Flanders Fields' presenteren. Dit omvat een nieuw familievriendelijk WO I-product, fietsroutes langs bloemenvelden en poëziebanken, een nieuwe podcast, interessante exposities, en een groots slotevenement. Deze initiatieven vertellen het verhaal van WO I aan de hand van het landschap. De campagne met ambassadeur Cath Luyten, gestart in 2023, wordt voortgezet met nadruk op ontspanning, rust en stil genieten - genaamd 'Westhoek unPlugged'. Een nieuwe campagne genaamd 'tower with a view' wordt gelanceerd, waarbij verschillende uitkijkpunten (waaronder Horizon 2025) als onderdeel van de landschapsbeleving centraal staan. Een kalender met 'toren'-evenementen en nieuwe fietsroutes vormen de kern van de regionale campagne. Ook zal er een voorlopige laatste editie van het 'Weekend van het volkscafé' plaatsvinden in april, en wordt in het voorjaar een 7de nieuw wandelnetwerk, genaamd 'Ieperboog Oost', geopend in de Westhoek.

Budget: 175.352 euro

1.5        Een jaar boordevol kunst en cultuur in de Leiestreek

In 2024 wordt de Leiestreek in de verf gezet als dé bestemming bij uitstek voor kunst- en cultuurliefhebbers. Dankzij tal van tentoonstellingen, evenementen en belevingen komt de regio tot leven als een epicentrum van kunst en creativiteit. De gerenommeerde ‘Vlaamse Meesters langs de Leie' worden gevierd maar ook hedendaagse kunstenaars drukken hun stempel op de streek. Naast tijdelijke tentoonstellingen en events zal de Leiestreek ook het permanent aanbod aan kunst- en cultuurbeleving volop in de kijker zetten. Bezoekers worden warm gemaakt voor een vakantie in kunstige sferen met een gevarieerd aanbod: musea, galerijen, exporuimtes, kunstwerken in openlucht, creatieve workshops, fiets- en wandelroutes, creatieve adresjes, inspirerende plekken, ...

Budget: Promotiecampagne voor regio Leiestreek 115.552 euro (enkel campagne Bronnen van Inspiratie)

1.6        Horizon 2025

Eind vorig jaar openden we met de kerktoren in Lampernisse het 14e uitkijkpunt binnen het project Horizon 2025. Al bijna 400.000 bezoekers konden genieten van de mooiste vergezichten in onze provincie. In 2024 staan er nog heel wat nieuwe uitkijkpunten op de planning in de provincie: de belforttoren in Menen, het Westerpunt in De Panne en de Pompentoren in Eernegem.

Budget:

Horizon 2025: 985.100 euro en 487.500 euro investeringen

 

2.           Onderwijs

2.1      Educatief aanbod ‘Festival van de toekomst'

Het gerestaureerde Provinciaal Hof opent tussen 18 en 28 april met een festival: ‘Over Morgen', beleving in 2050. De heropening vormt voor de Provincie West-Vlaanderen de gelegenheid om samen met jongeren over de toekomst na te denken. Er wordt net zoals bij de eerste editie een beroep gedaan op onze twee West-Vlaamse hogescholen om een educatief aanbod te ontwikkelen. We richten ons deze keer op de 2e graad lager en de 2e graad secundair onderwijs omdat dit twee doelgroepen zijn die bij het ontwikkelen van educatief materiaal die minder ‘bediend' worden.

We nodigen de leerkrachten van de 2e graad lager onderwijs om met hun leerlingen a.d.h.v. een lespakket een doos vullen die hun blik op de toekomst verbeeldt. Met alle gevulde dozen bouwt curator Wim Opbrouck en zijn medewerkers een artistieke installatie met een robot die tijdens het Festival kan worden bezocht.

Voor de leerlingen van de 2e graad secundair onderwijs wordt een halve educatieve dag aangeboden met een muziektheatervoorstelling, een workshop en een bezoek aan de tentoonstelling met werk van Dries Depoorter en de studenten van de hogescholen die ook hun toekomst in beeld brachten.

Er zit verder een educatief pakket in de pijplijn met zoektochten voor scholen en gezinnen om het Provinciaal Hof te ontdekken.

Budget: 90.000 euro

 

3.           Veiligheid

3.1      MUG-heli

De Provincie West-Vlaanderen ondersteunt al vele jaren de werking van de vzw IMDH (instituut voor medische dringende hulpverlening) Ook in 2023 blijft de provincie de MUG heli ondersteunen. Zo willen we het blijvend belang van de heli voor de West-Vlamingen benadrukken.

Budget: 150.000 euro

3.2      Renovatie POV Zedelgem

Op de site van het provinciaal opleidingscentrum voor de veiligheidsdiensten in Zedelgem bevinden zich nog enkele oudere gebouwen. Recent is gebleken dat verschillende oudere blokken ook asbesthoudende onderplaten hebben die niet op de initiële asbestinventaris stonden.  Het vroegere asbestbeleid impliceerde dat de asbesthoudende producten niet moesten worden verwijderd voor zover er geen andere renovatiewerken nodig waren.

Daarom investeert de provincie in het verwijderen van deze asbestdakbedekking en worden tegelijkertijd energiebesparende maatregelen genomen in de verschillende blokken.

Budget: 725.000 euro

 

4.           Erfgoed

4.1      Voorbereiding expo Testerep

In het najaar van 2024 organiseert de Stad Oostende een expo over het verdwenen eiland voor de Belgische kust Testerep (liep van Westende tot en met Oostende) op basis van archeologisch onderzoek. De dienst is hierbij betrokken en maakt een reizende pendant gebaseerd op de architectuur van de tentoonstelling Gif Mo Goaze. Die laatste zal in 2025 langs de Belgische kust op toer gaan, maar de voorbereidingen en ondersteuning van Oostende bij hun expo vinden in 2024 plaats.

4.2        Publicatie Provinciaal Hof

In 2024 opent het Provinciaal Hof en de Dienst Erfgoed maakt naar aanleiding hiervan een nieuwe publicatie over het gebouw. De bedoeling is dat we samen met uitgever Public Space een publieksvriendelijk boek maken. We gebruiken hierbij de metafoor van een kaleidoscoop, verschillende kleine verhalen over personen, thema's, gebeurtenissen, bouwelementen moeten een rijk en interessant beeld geven van het verleden en de toekomst van het Provinciaal Hof. Voorziene verschijningsdatum is september 2024.

 

      

Speerpunten vierde gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe

Bevoegd voor voor Milieu, Landschap en Natuur, Informatietechnologie, Mobiliteit en Landinrichting

 

1.    Mobiliteit

Bij de opmaak van de meerjarenplanning 2020-2025 werd het investeringsbudget voor fietsinfrastructuur reeds verdubbeld tot 40 miljoen euro. Met deze aanpassing van het meerjarenplan wordt het fietsbudget verder verhoogd met 7 miljoen euro om bijkomende veilige fietsverbindingen te realiseren. Hierdoor stijgt het totale investeringsbudget tijdens deze legislatuur naar 47 miljoen euro en worden er minstens 70 te realiseren fietsprojecten vooropgesteld.    
 

Het afgelopen jaar werden 13 fietsprojecten gegund. In 2023 stijgt dit door naar 18 fietsprojecten op de planning om gegund te worden, goed voor in totaal 33 km nieuwe fietspaden.

Projecten 2023: 

 

Project 

mtr 

Roeselare, Diksmuidesteenweg 

1,1 

Waregem-Anzegem, Maalbeek 

1

Ledegem-Roeselare, Roeselarestraat-Moorseelsestw 

2,1 

Wevelgem, Bergelen 

1200 

Staden, Bruggestraat 

860 

Kortemark, Lichterveldestraat 

1500 

Hooglede, Hogestraat-Kortemarkstraat fase 1 

700 

Oostkamp, Loppemsestraat 

2200 

Moorslede, Geluwestraat 

4500 

10 

Poperinge, Westouterseweg 

5200 

11 

Tielt, spoorbedding 

2000 

12 

Oostende, Stuiverstraat fase 1 

890 

13 

Brugge (Zeebrugge), Verschaveweg 

1675 

14 

Wingene, Ruisledesteenweg fase 2 

2565 

15 

Beernem, Akkerstraat 

4600 

16 

Zwevegem, Guldensporenpad F45, vak Kraaibosstraat-Stationstraat 

800 

17 

Avelgem, Guldensporenpad F45, fietsbrug Rijtgracht 

50 

18 

Zwevegem, Guldensporenpad F45, herinrichting kruispunten 

150 

  

  

  

  

Totaal 

33090 

  

  

  

  

  

 

Totaal budget fietsbeleid 2024: 11,8 miljoen euro          

 

2.    Milieu, natuur & landschap

2.1           Provinciaal bijenplan

De Provincie benadrukt het belang van bijen en insecten voor de natuur. Bijen en insecten spelen een cruciale rol in bestuiving, wat bijdraagt aan ongeveer 35% van ons voedselaanbod. De afname van insecten, zoals aangetoond in Duitse natuurgebieden met een verlies van 75% in minder dan 30 jaar, is alarmerend en waarschijnlijk nog erger buiten deze gebieden. Deze achteruitgang kan ernstige gevolgen hebben voor landbouw, wilde planten en de gehele biodiversiteit die ervan afhankelijk is.

Het Provinciaal bijenplan in West-Vlaanderen bouwt voort op bestaande initiatieven om bijen en insecten te ondersteunen, zoals "Laat het zoemen met bloemen", Kruisbestuivers en andere programma's. Gemeenten kunnen deelnemen als Kruisbestuiversgemeenten en ontvangen aangepaste begeleiding om concrete acties te ondernemen ter bevordering van deze bestuivers gedurende meerdere jaren. Het doel is om bijen en insecten in West-Vlaanderen te ondersteunen en te beschermen.

De Provincie voorziet hiervoor een budget van € 276.400 van 2023 tot 2025. De deelnemende gemeentes zullen samen een budget van € 280.000 voor hun rekening nemen.

2.2           Landschapspak Zwinstreek

De titel van Landschapspark is een erkenning van de unieke kwaliteiten van het gebied.  De Zwinstreek onderscheidt zich van de andere parken door haar ligging aan de kust en grensoverschrijdend gebied. Heel veel landschappelijke structuren verwijzen naar een rijke geschiedenis in relatie tot de zee.  De historische Zwinbedding bood in de late middeleeuwen niet alleen een toegang tot de zee en tot handelsrelaties in heel Europa.  De Zwingeulen structureren het landschap dat door inpoldering gewonnen werd op zee.  In tijden van klimaatverandering denken we dat een dergelijk landschap met een uiterst maakbaar watersysteem ook een troef is voor de toekomst.

De erkenning brengt ook een structurele financiële stroom naar de streek, om verschillende projecten en initiateven vorm te geven, in uitvoering van het masterplan.  Het gaat hierbij om projecten die de zoetwaterbevoorrading voor mens, landbouw en natuur verzekeren, het mee zichtbaar maken van de erfgoedsites zoals de Staats-Spaanse linies, het ondersteunen van innovatieve en streekeigen landbouw en de ontwikkeling van een netwerk van 4 grote onthaalpoorten voor het landschapspark.

Naast de concretisering van een eerste pakket van projecten en het bijeen brengen van financiering, zal ook werk gemaakt worden van een samenwerkingsverband: het zogenaamde parkbureau.  In het geval van de Zwinstreek wordt dat een grensoverschrijdende samenwerkingsstructuur, met een algemene vergadering en een bestuursorgaan.  Naast de gemeenten en de provincies, de huidige gebiedscoalities en de initiatiefnemers, zullen ook andere overheden en streekorganisaties actief in landbouw, natuur, waterbeheer, recreatie en erfgoed met een vertegenwoordiging kunnen participeren.

De partners willen zo de jarenlange traditie van (projectmatig) samenwerken in de streek, structureel verankeren voor de toekomst. Aan de erkenning als landschapspark is een jaarlijkse financiering van ruim 600.000 euro gekoppeld.

2.3           Opening tentoonstelling ‘Roots' in Bulskampveld

Het vernieuwde bezoekerscentrum opent op 30 maart 2024 met de tentoonstelling ‘Roots'. Bezoekers komen er alles te weten over het ondergrondse, geheimzinnige leven van bomen in een bos. Hoe werkt het bosecosysteem? Communiceren bomen met elkaar en hoe? Kunnen ze elkaar helpen? Welke rol vervullen zwammen in het bos? Op al deze vragen zal de bezoeker een antwoord krijgen.

Aansluitend op deze tentoonstelling komt ook een buitenparcours. De realisatie hiervan is voorzien in 2026.

Budget: 1.375.000 euro (voor nieuwe tentoonstelling)

2.4        Landmark in provinciedomein De Gavers

Een stalen uitkijkplatform wordt aangelegd in het provinciedomein de Gavers. Dit platform zal bezoekers een uitzicht bieden over het gecontroleerde overstromingsgebied, een recente uitbreiding van het domein.

Budget: 586.594,5 euro

 

Jaardotaties 2024

POM West-Vlaanderen

10,3 miljoen euro

Inagro vzw

9 miljoen euro

Westtoer APB

10,2 miljoen euro

Monumentenwacht West-Vlaanderen APB

793.777 euro

Vonk APB

264.816 euro

 

 

 

 Provincieraad keurt budget voor 2024 goed