Nood aan tweede Generatiepact.


Open Vld-voorzitter Bart Somers grijpt het sociaal plan bij Opel aan om te pleiten voor een tweede Generatiepact. Somers: “Mensen op 50 jaar uit de arbeidsmarkt duwen, terwijl er een grote vraag is naar geschoolde arbeidskrachten, moet gewoon onmogelijk gemaakt worden. Na het eerste Generatiepact is het tijd voor een tweede belangrijke stap in het loopbaandebat. Onze bedrijven smeken om arbeidskrachten. Vandaag is het besef daarom groter dan ooit dat vervroegde uittreding uit de arbeidsmarkt gewoon onverdedigbaar is.” Open Vld zal daarom een tweede Generatiepact op de onderhandelingstafel van de nieuwe regering leggen.

Concreet wil de partij komen tot grondige hervormingen van de arbeidsmarkt, zoals de invoering van de individuele loopbaanrekening. Bovendien wil Open Vld dat er bij Opel strikt wordt toegekeken op de naleving van de voorwaarden van het (eerste) Generatiepact. Somers: “Het Generatiepact was een belangrijke stap in de goede richting. Het zorgde voor een historische ommekeer in ons denken over de eindeloopbaan. Dankzij het Pact is vervroegd brugpensioen bij herstructureringen onderworpen aan strikte voorwaarden. Zo moet er een tewerkstellingscel komen die de kandidaat-bruggepensioneerden opnieuw aan een job moet helpen. Wij zullen erop toezien dat dit bij Opel ook effectief gebeurt. Die tewerkstellingscel mag geen schaamlapje zijn maar een intensieve en daadwerkelijke begeleiding naar een nieuwe job. Het Pact moet zowel naar de letter, als naar de geest worden uitgevoerd.” Somers is daarom zeer verontwaardigd over de uitlatingen van ABVV-vakbondsvertegenwoordiger Kennes. Die zegde in de krant te hopen dat de hertewerkstelling van de oudere werknemers “niet lukt”. “Het is duidelijk dat hij het Generatiepact probeert uit te hollen. Daarmee brengt hij de solidariteit tussen de generaties op de helling. Dat is onaanvaardbaar,” aldus Somers.

 

Bart Somers is er ook van overtuigd dat de grote meerderheid van de getroffen werknemers, mits een goede begeleiding, terug aan de slag kan gaan. Somers: “Onze economie draait op volle toeren en de vraag naar goede arbeidskrachten is groot. De tewerkstellingscel kan dus met grote kans op slagen vele getroffen werknemers aan een nieuwe baan helpen. En dat is nodig. Willen we onze welvaart veilig stellen zal iedereen zijn of haar steentje moeten bijdragen en langer aan de slag blijven. Zoniet dragen we een verpletterende verantwoordelijkheid ten aanzien van onze kinderen en kleinkinderen.”