Gerenoveerd Capellehof in Ledegem moet toeristische trekpleister worden


Lees hier het woordje van Sabien tijdens de opening:

Beste genodigden,

We zijn vanuit Westtoer en de Provincie zeer verheugd hier vandaag samen te zijn om deze mooie realisatie in Ledegem, in de Leiestreek, voor te stellen aan de pers en het grote publiek.

Dit project werd gerealiseerd binnen het provinciale reglement ‘Beleef West-Vlaanderen!', de ontwikkeling van een hotspot voor fietsers en wandelaars, en met de financiële steun van 25.000 euro.

Bedoeling is dat we op de provinciale routes en netwerken veel plaatsjes zoals deze kunnen inrichten. Veel mensen houden ervan om te fietsen, maar stoppen ook graag eens onderweg, op een mooie picknickplaats of een gezellig terrasje.

Wanneer we bevragingen deden bij fietsers en wandelaars bleek dat er telkens één vraag naar voor kwam: meer rust- en picknickplaatsen langs de fiets- en wandeltrajecten. En inderdaad, wat inventariswerk legt ‘blinde vlekken' bloot op de picknickkaart van de provincie.

En daar wou Westtoer graag iets aan doen. We investeren zelf in de inrichting van minimum 1 nieuwe picknickplaats in elke West-Vlaamse gemeente. Eind 2025 moeten alle locaties ingericht zijn.

Maar er is meer. Westtoer liet ook een gloednieuwe catalogus van terreinmeubilair ontwikkelen en nam daarvoor topdesigner Stefan Schöning onder de arm.

Schöning genereerde een complete reeks terreinmeubels: van zit- tot ligbanken over picknicktafels en barmeubels tot spelelementen, informatiedragers en fietsparkeersystemen. Je kan op deze locatie alvast een paar elementen uit de catalogus bewonderen, maar vooral ook eens uittesten. Alle meubelstukken zijn perfect moduleerbaar en combineerbaar. Kortom ideaal om unieke en belevingsvolle picknickplaatsen in te richten!

Alle projecten binnen het provinciale reglement ‘Beleef West-Vlaanderen!' gebruiken picknickmeubilair uit deze catalogus. Op deze manier willen Westtoer en de Provincie bijdragen aan een meer kwalitatieve en uniforme inrichting van de recreatieve buitenruimte in de mooiste provincie!

De nieuwe Kezelbergfietsroute en de Oosthovewandelroute passeren langs deze recreatieve hotspot. Wie liever zelf zijn route samenstelt kan het Capellehof vinden tussen knooppunt 98 en 60.

Het fietsnetwerk is zeer populair in West-Vlaanderen, in 2022 telden we maar liefst 6,3 miljoen recreatieve fietsers, waarvan 2,1 miljoen in de Leiestreek. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van 2021 en 12% ten opzichte van 2019.

In de zomer werd op deze plaats een ander mooi initiatief geopend, Superette Capellehof, een buurtwinkel van de non-profitorganisatie Mariënstede, waar je naast het kopen van o.a. heel wat hoeve- en streekproducten ook terecht kan in de koffiebar en voor toeristische info van de Leiestreek in het Infopunt.

Mariënstede heeft een druk jaar achter de rug. Want naast het lanceren van deze tweede buurtwinkel, werd tijdens de zomer in het Park Mariënstede te Dadizele ook een gastenkamer, de Carabane in de tuin, geopend.

Een bestaande berging werd omgebouwd tot een gezellige gastenkamer voor 3 personen. Bezoekers kunnen er, omringd door de mooie natuur van het park, 's avonds, ‘s nachts en in het weekend verblijven. Overdag tijdens de week wordt de ruimte gebruikt door de cliënten van Mariënstede. Dit originele initiatief zorgt ervoor dat de bezoekers van de Carabane betrokken worden bij de werking van Mariënstede. Ook dit project werd door de Provincie betoelaagd voor 15.723,70 euro binnen het provinciale reglement ‘Beleef West-Vlaanderen!'. Ik ga straks ook daar eens langs om dit mooie project te bekijken.

We zijn ervan overtuigd dat deze realisaties een grote meerwaarde zijn voor alle inwoners van de Provincie, maar ook voor de vele bezoekers die al fietsend en wandelend het mooie West-Vlaanderen willen ontdekken.

Veel succes!

 Gerenoveerd Capellehof in Ledegem moet toeristische trekpleister worden  Gerenoveerd Capellehof in Ledegem moet toeristische trekpleister worden  Gerenoveerd Capellehof in Ledegem moet toeristische trekpleister worden  Gerenoveerd Capellehof in Ledegem moet toeristische trekpleister worden