Provinciaal Hof opent de deuren met tiendaags festival 'OVER MORGEN. Hoe leven in 2050?'


In het toekomstfestival 'OVER MORGEN' buigt de Provincie zich samen met curator Wim Opbrouck over de manier waarop we zullen leven in 2050. We willen technologie omarmen, maar blijven kritisch zoeken. Wat vinden we verantwoord en wat niet? Hoe gaan mens en maatschappij om met innovatie?

Het Festival 'Over Morgen' is een zoektocht met inspirerende lezingen van mensen die aan de zijde gestaan hebben van baanbrekende wetenschappers, met videokunstenaars die grenzen tussen fictie en realiteit aftasten, met technologen die een status questionis opmaken op vlak van AI, met artiesten die technologie verwerken in hun voorstellingen ... Enkele klinkende namen die alvast present zullen zijn op het festival: rapper Coely, muzikant Piet Goddaer, wetenschapper Thomas Hertog en kunstenaar Dries Depoorter. 

Curator Wim Opbrouck brengt tijdens het festival zelf driemaal de voorstelling 'J'aime la Vie'. In een avondvullend programma brengt hij artiesten, kunstenaars en wetenschappers van diverse pluimage rond de spreekwoordelijke tafel der wijzen. Verwacht je aan boeiende gesprekken, verfrissende interventies en oprechte verhalen met Johannes is zijn Naam, Hetty Helsmoortel, Thomas Hertog, Dries Depoorter, Mickael Karkousse, Geertrui Mieke De Ketelaere, Dalilla Hermans, ...

Uniek is ook het optreden van Dionysos Now!, het polyfonie ensemble van Tore Tom Denys, en Tsar B. Op vrijdag 26 april brengen ze op de Markt in Brugge een eigen versie van de hymne 'Laus tibi Sacra Rubens', gecomponeerd door de Roeselaarse componist Adriaen Willaert. In 1542 componeerde Adriaen Willaert deze hymne als eerbetoon aan de Heilige Bloedkapel. Het geheel wordt extra kracht bijgezet met videomapping op het Provinciaal Hof.

Het Provinciaal Hof, een open huis

Het kloppende hart van het festival is het Provinciaal Hof, dat een open huis wordt voor de West-Vlaming én de binnen- en buitenlandse bezoeker. Zo kan hij gedurende de tien dagen van het festival, voor het eerst na een lange periode van restauratie, vrij in het Hof rondlopen en kennismaken met tentoonstellingen van Dries Depoorter,  Panamarenko vs. AI, maar ook van hogeschoolstudenten VIVES en HOWEST en van lagereschoolkinderen die ‘toekomstdozen' samenstelden. Voor middelbare scholieren zijn er dan weer workshops en een muziektheatervoorstelling.

Tijdens het festival krijgt de bezoeker ook al een voorproef van het ‘Hof der Dingen', een zoektocht en een poging  om de West-Vlaamse identiteit te vatten die in het najaar vervolledigd wordt. In samengebrachte voorwerpen tonen West-Vlamingen wat volgens hen het unieke verhaal van onze provincie is. 

Voor bepaalde voorstellingen, lezingen, optredens is het nodig om op voorhand tickets te kopen of (gratis) te reserveren. Het volledige programma is te vinden via de website www.festivalovermorgen.be.

Educatief luik

De komende maanden willen we ook verschillende West-vlaamse scholen betrekken bij het project.

Voor de 2e en 3e graad basisonderwijs voorzien we een toekomstdoos: "Als je morgen iets reisbestendigs voor een verre toekomst in een doos zou moeten stoppen, wat kies je dan?"

Vanaf volgende week krijgen de ingeschreven scholen, verspreid over de provincie, een doos toegeleverd. Hier staat enkel een code in en daarna moeten de leerlingen zelf aan de slag. In 10 lesuren kunnen ze lesoverkoepelend aan de slag om een toekomstdoos te maken over hoe het leven er in 2050 zal uitzien. Deze dozen gaan dan terug naar het Provinciaal Hof om deel uit te maken van de tentoonstelling.

Voor de 2e graad secundair voorzien we tijdens de festivalweek van 22 tot en met 26 april en muziektheatervoorstelling. Samen met de twee West-vlaamse hogescholen en het beroepenhuis worden deze jongeren op sleeptouw genomen in het verleden en de toekomst met deze op maat gemaakte voorstelling. Daarna mogen ze nog deelnemen aan een creatieve workshop met een design challenge. Als afsluiter is er een bezoek aan de tentoonstelling en de installatie waar de toekomstdozen van de leerlingen van het basisonderwijs deel van uitmaken.

 Provinciaal Hof opent de deuren met tiendaags festival 'OVER MORGEN. Hoe leven in 2050?'  Provinciaal Hof opent de deuren met tiendaags festival 'OVER MORGEN. Hoe leven in 2050?'  Provinciaal Hof opent de deuren met tiendaags festival 'OVER MORGEN. Hoe leven in 2050?'  Provinciaal Hof opent de deuren met tiendaags festival 'OVER MORGEN. Hoe leven in 2050?'
 Provinciaal Hof opent de deuren met tiendaags festival 'OVER MORGEN. Hoe leven in 2050?'