VTI-leerlingen helpen Argentijnse kunstenaar met Beaufort24-kunstwerk op Zeedijk Koksijde


Bekijk hier de reportage van Focus/WTV!

"Jorge Macchi is een kunstenaar die in zijn sculpturen en installaties uitzoekt hoe hij met een minimum aan vorm, een maximum aan emoties kan bereiken. Hij put inspiratie uit kranten, landkaarten of encyclopedieën en zijn werken zijn vaak bedacht vanuit ervaringen en toevalligheden in het dagelijks leven. Puzzelstukken, bakstenen, zandlopers, een pianoklavier of een toetsenbord, alle voorwerpen blijven wat ze zijn en krijgen toch een betoverende gloed. Zijn oeuvre toont hoe we kijken, hoe onze ogen denken, mogelijke betekenissen invullen of uiteenlopende perspectieven verzinnen", vertelt Els Wuyts, curator Beaufort24.

De leerlingen van het VTI zijn bij het Beaufort24-project betrokken sinds september 2023. De leerlingen hebben eerst de plannen uitgetekend, en ook al proefopstellingen gemaakt op school. Daarbij is meerdere keren met kunstenaar Jorge Macchi overleg. De kunstenaar woont en werkt in Buenos Aires (Argentinië), en volgt het project van op afstand mee op.

"Een technische uitdaging zoals het project van Beaufort laat ons toe aan het grote publiek te tonen waartoe leerlingen met een technische en beroepsopleiding in staat zijn. Aan de hand van digitaal tekenwerk, berekeningen, het bestuderen van plannen, veel opzoekwerk enzovoort banen we ons een weg naar de realisatie van het kunstwerk. Een technisch huzarenstukje die we met veel trots uitwerken. Wat als we ons nu eens meer focussen op de talenten van de jongeren? Zou de kwaliteit het onderwijs dan niet automatisch stijgen?", aldus Joris Allaert, leerkracht VTI Brugge die het project op school begeleidt.

"We vinden het als school een absolute meerwaarde om de leerlingen te laten meewerken aan een cultureel project als Beaufort. Op die manier kunnen ze hun beroepstrots en vakkennis demonstreren aan de duizenden bezoekers", aldus Julie Houwen, directeur VTI Brugge - Campus Zandstraat. 

Ook voor Beaufort24 is de samenwerking met VTI Brugge een meerwaarde. De Triënnale brengt kunst in de publieke ruimte, 24/7 toegankelijk, en wil een zo breed mogelijk publiek bereiken. Kunnen samenwerken met scholen uit de regio is een meerwaarde voor het project, aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer: "Als gedeputeerde, verantwoordelijk voor onderwijs en toerisme, ben ik zeer verheugd om te zien dat leerlingen van een technische school meewerken aan de productie van een kunstwerk voor Beaufort24. Een van de prioritaire doelstellingen voor de provincie op vlak van onderwijs, is het versterken van de link tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. Hier kunnen de leerlingen letterlijk aan de slag, in opdracht van een kunstenaar en Westtoer, en zullen ze een kunstwerk realiseren dat straks door duizenden mensen zal gezien en bezocht worden. Zulke initiatieven, die de troeven en sterktes van technisch onderwijs én de kust op de kaart zetten, verdienen navolging." 

Beaufort24 opent op 27 maart voor het publiek. Het kunstwerk van Jorge Macchi in Koksijde belooft alvast een blikvanger te worden.

"Als burgemeester ben ik bijzonder verheugd dat we twee indrukwekkende kunstwerken van Beaufort24 mogen verwelkomen. Ze dragen bij aan het belang dat Koksijde hecht aan hedendaagse kunst. De schaal van deze nieuwe kunstwerken benadert deze van de sculpturen van George Grard rond Kunstencentrum Ten Bogaerde. Kunstencentrum Ten Bogaerde is, met zijn gevarieerd aanbod, sinds 2016 dé plek aan de Westkust voor liefhebbers van hedendaagse kunstburgemeester," aldus burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde.

De achtste editie van Triënnale Beaufort vindt plaats van 27 maart tot en met 3 november 2024. De kunstinstallatie die Jorge Macchi in Koksijde presenteert, zal nadien opnieuw verwijderd worden.

 VTI-leerlingen helpen Argentijnse kunstenaar met Beaufort24-kunstwerk op Zeedijk Koksijde