Nieuw archief- en erfgoeddepot in Roeselare op komst


"Een opmerkelijke mijlpaal in het behoud van ons erfgoed komt er aan in de vorm van het gloednieuwe erfgoeddepot. Door de samenwerking tussen stad Roeselare, provincie West-Vlaanderen, WVI en DVV Midwest kunnen we binnenkort aan de realisatie van dé bewaarplaats voor erfgoed in Roeselare starten." 

Burgemeester van Roeselare Kris Declercq

Regionaal depot in Roeselare

De geschiedenis van Roeselare vertaalt zich in vele documenten en stukken, van de oudheid tot nu. Dat geldt ook voor de andere gemeenten in de regio Midwest. Om die stukken optimaal te bewaren voor de toekomst, wordt een regionaal erfgoeddepot gebouwd in Roeselare.

Het nieuwe erfgoeddepot wordt in de toekomst de hub voor het erfgoed van de stad en de streek. Momenteel zit alle erfgoed verspreid over verschillende locaties. Dat willen Stad Roeselare en gemeenten van Midwest anders, (kosten)efficiënter en professioneler doen.

Niet alleen worden de stukken daar professioneel bewaard, het erfgoed zal er in de toekomst ook gemakkelijker te raadplegen en onderzoeken zijn. Bovendien wordt het erfgoeddepot de plaats waar het omvangrijke stadsarchief Roeselare een volwaardige thuis zal vinden.

"Het Provinciebestuur West-Vlaanderen zet zich al geruime tijd in voor het optimaal bewaren van het unieke West-Vlaamse erfgoed. Ook de andere regionale West-Vlaamse depots De Potyze in Ieper, Trezoor in Kortrijk en de Erfgoedfabriek in Brugge kwamen tot stand dankzij onze financiële steun. Met deze investering vanuit het Regiofonds West-Vlaanderen kunnen we samen met de partners deze langetermijnvisie verder vormgeven en voldoen aan de depotbehoefte in de regio Midwest."

Gedeputeerde voor erfgoed, Sabien Lahaye-Battheu

De cohousing in het erfgoeddepot is een samenwerking van partners: Stad Roeselare, DVV Midwest, de Provincie West-Vlaanderen, WVI en gemeenten van regio Midwest. Roeselare als centrumstad draagt in dit dossier de rol van trekker, met DVV Midwest als structurele partner. De aankoop van de site wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Regiofonds West-Vlaanderen. Hiermee bundelen de provincie West-Vlaanderen en streekintercommunale WVI de krachten om te investeren in veerkrachtige regio's.

Duurzaam gebouw op Site Schiervelde

Enkele jaren terug waren er plannen om het Roeselaarse archief onder te brengen bij de Stedelijke Ateliers. Deze plannen zijn gewijzigd door de corona- en energiecrisis en de daarbij horende hoge bouwstofprijzen. Bovendien kwam de kans om samen een uitzonderlijk erfgoeddepot te bouwen op het best mogelijke moment. De initiatiefnemers zetten deze opportuniteit om in een efficiënt en duurzaam gebouw. Dat betekent dat de stukken in het gebouw beschermd worden tegen boosdoeners zoals licht en vochtigheid en dit met een zeer minimale energetische impact.

Dit project wordt gerealiseerd op de voormalige administratieve site van AZ Delta in de Schierveldestraat in Roeselare en gebeurt gefaseerd. Een deel van het gebouw dient vandaag nog als opvang van Oekraïense burgers en blijft gegarandeerd zolang als nodig.

 Nieuw archief- en erfgoeddepot in Roeselare op komst