Terug naar de natuur bij vakantiewoning De Specht in Keiem


Een eindeloos uitzicht over de velden van Keiem, gezonde buitenlucht à volonté, talloze ontmoetingen met (wilde) dieren, rust ... en stilte: dat is wat De Specht je voorschotelt. Op 1 april opent de gloednieuwe vakantiewoning van Sam Dekeersschieter voor het eerst de deuren. Elk weekend dompelen gezelschappen met kinderen zich er helemaal onder in de natuur. Tijdens de schoolvakanties doet het domein ook dienst als kamplocatie. Dan ravotten kinderen en jongeren naar hartenlust rond de vijver en de boomhut.

"De bal ging aan het rollen toen mijn vrouw en ik een oude varkensstal kochten, op een paar meter van onze gezinswoning. Mijn vrouw zou er haar dierenartsenpraktijk in onderbrengen. Maar het domein is zo'n 6.000 vierkante meter groot en omvat een enorme vijver. Die extra ruimte wilde ik zo goed mogelijk benutten. Zo ontstond het idee voor de ecologische vakantiewoning en de kleinschalige kampen."

Wat typeert de filosofie van De Specht?

"In de vakantiewoning ontvangen we gezelschappen met kinderen en mensen die op paardrijvakantie komen. Zij kunnen hun eigen paard meebrengen. Vanuit de observatie-kamer kijken ze via een raam zelfs uit op de stal. We mikken dus vooral op gasten die de rust en de natuur komen opzoeken. Zo kunnen ze kennismaken met de dieren op ons domein en wijzen we hen de weg naar allerlei leuke natuurplekken in de buurt. Er staat zelfs een ‘detoxkastje' in de gang. Wie eventjes helemaal offline wil zijn, kan de smartphone of laptop daarin deponeren." 

"Wat de kampen betreft, vat onze  slogan ‘Natuurlijk op kamp in Keiem' het goed samen. De kampen draaien volledig rond lokale natuurbeleving. Onder begeleiding spelen de kinderen in de weide, klimmen ze in de bomen, zwemmen ze in de vijver ... Ze keren terug naar de basis en blijven weg van hun computerscherm. Daardoor gedragen zelfs de stoerste tieners zich weer even als speelse kinderen. Dat is prachtig om te zien en geeft mij enorm veel voldoening."

Merk je aan je gasten en de kinderen dat zij de connectie met de natuur soms wat kwijt zijn?

"Toch wel. Zeker wanneer ze in de stad wonen en niet veel in contact komen met het platteland moeten ze de eerste dag soms wat uit hun comfortzone stappen. Maar je ziet hen gaandeweg alsmaar creatiever worden en openbloeien. De kinderen beginnen bijvoorbeeld spontaan spelletjes te verzinnen en stokken te verzamelen. Sommigen verliezen hier zelfs hun angst voor dieren. Want dankzij de dierenartsenpraktijk van mijn vrouw komen ze in contact met puppy's, veulentjes, lammetjes  ... Die mogen ze bijvoorbeeld de fles geven. Er is ook een pony waarmee ze een ritje kunnen maken. En onze hondjes laten zich erg graag vertroetelen."

Je organiseert ook verschillende uitstappen voor de kinderen en je wijst je gasten de weg naar authentieke plekken in de buurt?

"Inderdaad. Ik probeer de natuur-kampen altijd educatief te maken. Zo gaan we regelmatig wandelen in het Praetbos. Daar hang ik dan fiches op van de dieren die we onderweg tegenkomen. Willen de kinderen chocomelk drinken? Dan stappen we eerst naar de lokale melkboer en kopen we daar verse melk aan.  Soms vinden de kinderen dat eerst wat vies. Tot ze horen dat verse melk eigenlijk veel gezonder is dan de brikken in de supermarkt die bewaarmiddelen bevatten." 

"Aan toffe adresjes in de buurt is er dus absoluut geen gebrek. Zo liggen ook het Kakelend Kippenmuseum en kaasmakerij Keiemse Kazen hier vlakbij. Vanuit de vakantiewoning bereik je die makkelijk met de fiets. Gasten die met hun paard naar hier komen, kunnen zelfs een wandeling op het strand plannen." 

Je gasten komen terecht in een gloednieuwe vakantiewoning. Die is volledig ecologisch?

"Dat klopt. We maakten zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke producten. Zo werkten we het interieur af met leempleister, leemverf en rubberhout. De woning is ook uitstekend geïsoleerd met papiervlokken. We plaatsten vloer-verwarming en een warmtepomp. Op het dak liggen 52 zonnepanelen.  Daarnaast stimuleren we onze gasten om zich ecologisch te verplaatsen. Dat geldt ook voor de ouders die hun kinderen hier op kamp sturen. We vragen hen om zoveel mogelijk te carpoolen of met de fiets naar hier te komen."

Welke tips deel je graag met andere ondernemers?

"Je moet de stap richting duurzaam ondernemen vooral dúrven zetten. Denk maar aan de leempleister die we hier gebruikten: daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Sterker nog ... Mocht ik mijn gezinswoning ooit opnieuw verbouwen, ik zou die afwerkingstechniek daar ook toepassen. Leempleister ziet er niet alleen warm en natuurlijk uit. Het isoleert goed en het reguleert de vochtigheidsgraad in huis. Duurzame technieken vergen soms een investering. Maar op lange termijn wegen de vele voordelen daar absoluut tegenop."

 Terug naar de natuur bij vakantiewoning De Specht in Keiem  Terug naar de natuur bij vakantiewoning De Specht in Keiem  Terug naar de natuur bij vakantiewoning De Specht in Keiem  Terug naar de natuur bij vakantiewoning De Specht in Keiem