Kusttoerisme blijft stabiel bij nieuwe vakantiespreiding


  • Voor beide vakantieperiodes samen (tussen 10 februari en 10 maart) registreerde de Kust ongeveer 1,3 miljoen toeristische overnachtingen, één procent minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De Franstalige Belgen zijn in deze periode goed voor 25 procent van alle toeristische overnachtingen, een stabiel marktaandeel.
  • In de voorbije twee weken zijn in totaal ongeveer 675 000 overnachtingen genoteerd (toeristen uit Vlaanderen, Franstalig België en het buitenland) Franstalige Belgen zijn in de voorbije twee weken goed voor ongeveer 275 000 overnachtingen.
  • De Kust noteerde ruim één miljoen dagtoeristen tussen 10 februari en 10 maart, een status quo in vergelijking met 2023. Zondag 11 februari was in februari de beste dag voor het dagtoerisme met ongeveer 49 000 bezoekers. Zaterdag 9 maart, met het eerste lenteweer, wordt waarschijnlijk de topdag met vermoedelijk  75 000 dagtoeristen. De twee vakantieweken voor de Franstalige Belgen waren goed voor 520 000 dagtoeristen.
  • Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: "Bij de nieuwe vakantieperiodes blijft het kusttoerisme een vrij stabiele sector. Ook in het vroege voorjaar blijft de Kust een favoriete bestemming van de Belg. De Kust positioneert zich meer dan ooit als een bestemming voor de vier seizoenen. De toeristische sector organiseert zich goed in het kader van de vakantiespreiding. Alle kustgemeenten zorgden ook in het vroege voorjaar voor een aangename vakantiesfeer."
  • Opvallend was de aanwezigheid van de Franstalige Belgen tijdens de vakantieweek voor de Vlamingen (van 10 tot 18 februari). Door de twee weekends in deze vakantieweek bedroeg het aantal van verblijfstoeristen uit Wallonië en Brussel nog altijd 16 procent.
  • Ook voor de tweede verblijvers uit Franstalig België waren de voorbije vakantieweken een goede gelegenheid om met familie en vrienden te genieten van het vakantieverblijf aan zee.
  • De kustgemeenten reageren positief op de voorbije vakantieweken. De nieuwe vakantieregeling zorgt voor een spreiding van de overnachtingen. Vooral in de weekends is gedurende vier weken een aangename drukte genoteerd. De Kust is door de gespreide vakanties ook in het vroege voorjaar gedurende een langere periode een favoriete bestemmingen van Belgische toeristen. 
  • Door de nieuwe regeling van de schoolvakanties in Franstalig België was het de eerste keer dat enkel de Vlamingen begin februari een week vakantie hadden. Vorig jaar viel de Vlaamse krokusvakantie samen met de eerste week van de krokusvakantie voor Franstalige Belgen, wat toen zorgde voor meer dag- en verblijfstoeristen tijdens de weekdagen. De voorbije jaren startte de krokusvakantie bovendien ook later in februari.

Alle info: www.dekust.be

 Kusttoerisme blijft stabiel bij nieuwe vakantiespreiding