Woordbreuk en grootheidswaanzin


"Als je tegen hogere belastingen bent, ben je niet alleen nog bij de liberalen aan het juiste adres, je kan nu ook bij CD&V terecht."

 

Dit waren de woorden van Yves Leterme eind september 2006 in volle campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij beloofde dat de belastingen niet zouden stijgen in de gemeenten waar CD&V het voor het zeggen zou krijgen.

 

"Trouw aan het gegeven woord; goed bestuur voor de mensen". Begrippen waar CD&V voortdurend mee goochelt, worden in Poperinge al onmiddellijk doorprikt. Immers, de Poperingse meerderheid, waar CD&V het met twaalf tegenover zeven zetels toch voor het zeggen zou moeten hebben, verhoogt vanaf 1 januari 2008 niet alleen de opcentiemen op de onroerende voorheffing met niet minder dan 375 punten (meer dan 20%!), maar voert ook twee nieuwe pestbelastingen in, meer bepaald een belasting op gezinnen en een belasting op bedrijven.

 

Concreet: een modaal gezin met een eigen bescheiden woning, betaalt al snel 100 euro meer onroerende voorheffing. Als het huis in landelijk gebied staat, komt er nog eens 65 euro bovenop door de nieuwe belasting op gezinnen.

 

O ja, en misschien doet u er goed aan om voor het jaareinde nog wat extra rollen huisvuil- of PMD-zakken in uw winkelkarretje te gooien. U betaalt er na nieuwjaar immers een vierde meer voor.