Ieperse gevangenis blijft meest overbevolkte.


«In de gevangenis van Ieper zitten vandaag 104 gedetineerden, terwijl er maar een capaciteit van 55 is», zegt Sabien Lahaye-Battheu. «Nu met Stefaan De Clerck een West-Vlaming Justitieminister is, had ik verwacht dat het geactualiseerde masterplan goed nieuws voor West-Vlaanderen zou bevatten, maar er komt zelfs geen cel bij. Nochtans verklaarde ex-premier Leterme vorig jaar nog dat West-Vlaanderen kandidaat was voor een nieuwe gevangenis,» zegt Lahaye-Battheu. Stefaan De Clerck antwoordde op haar vraag in de commissie dat hij het dossier nog eens zal bekijken.

Bron: Het Laatste Nieuws, 30 januari 2009.

 

Ieperse gevangenis heeft grootste overbevolking

De gevangenis van Ieper heeft de hoogste overbevolkingsgraad van het land: in de gevangenis zitten vandaag 104 gedetineerden, terwijl de officiële capaciteit 55 is. Ook Brugge heeft met 739 gedetineerden op een capaciteit van 632 één van de hoogste overbevolkingsgraden van ons land.

Open VLD-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu wil dat minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) extra capaciteit voorziet voor de West-Vlaamse gevangenissen. Ze verwijst naar ex-premier Yves Leterme die vorig jaar verklaarde dat West-Vlaanderen kandidaat is voor een nieuwe gevangenis. Sabien Lahaye-Battheu hoopt dat de minister daar oor naar zal hebben, want volgens de huidige plannen is er in de kustprovincie niets voorzien: geen nieuwe gevangenis en geen extra cellen.

Bron: Het Nieuwsblad, 30 januari 2009.