Politiezone Westkust mag voortaan mobiele camera's gebruiken


De politiezone Westkust (De Panne/Koksijde/Nieuwpoort) mag voortaan haar interventies filmen met camera's die aan de jas zijn bevestigd. De Senaatscommissie Binnenlandse Zaken heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat een mouw past aan een aantal lacunes en toepassingsproblemen van de huidige camerawet.

 

De politiezone Westkust kondigde enkele weken geleden het gebruik van mobiele bewakingscamera's aan in het kader van de openbare handhaving, maar de wetgeving was daar nog niet helemaal klaar voor. Ook minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt drong tijdens zijn bezoek aan de politiezone begin mei aan op een snelle oplossing. Die is er nu gekomen.

 

Mobiele camera's

 

Sabien diende begin dit jaar een gelijkaardig wetsvoorstel in. Ze reageert tevreden op het akkoord in de Senaatscommissie Binnenlandse Zaken en hoopt nu op een snelle goedkeuring in de Kamer.

 

"De voorwaarden voor het gebruik van mobiele camera's door de politie, die nu al vaak worden ingezet op helikopters en politiewagens, waren nog niet helder geformuleerd. Daar komt nu verandering in. Mobiele camera's zullen "op zichtbare wijze" moeten worden gebruikt. Zo wordt vermeden dat voor deze camera's een pictogram moet worden geplaatst, wat praktisch onmogelijk is. Een politieagent kan moeilijk met een bord op zijn rug lopen om aan te geven dat hij aan het filmen is, of een politiehelikopter zou al een groot spandoek achter zich aan moeten slepen om duidelijk te maken dat er gefilmd wordt", aldus Sabien. Het gebruik van mobiele camera's moet wel verantwoord zijn, d.w.z. doelmatig en efficiƫnt en beantwoorden aan de fundamentele principes van de privacywet: legaliteit, proportionaliteit en subsidiariteit.

 

Vaste camera's

 

Voor vaste camera's op publieke plaatsen volstaat voortaan het plaatsen van zoneborden aan de invalswegen van de plaats waar gefilmd wordt. "Op die manier moet niet bij elke camera een pictogram worden geplaatst. Voor het plaatsen van vaste camera's op publieke plaatsen, wordt het advies van de gemeenteraad steeds doorslaggevend", besluit Sabien.